بولتن خبري ايران نبرد(979) شنبه 24 آذر 86 (15 دسامبر 2007)

http://www.iran-nabard.com

اخبار، گزارشها و تحليلها - ايران  و تحولات عراق

اخبار كارگران و مزد بگيران ايران را در ايران نبرد بخوانيد    

 

رژیم ایران و دولتهای بزرگ(آمریکا، اروپا)، روسیه، چین و....... پروژه اتمي رژيم ايران-  آژانس بين المللي انرژي، شورای امنیت ملل متحد و چالشهاي جهاني با رژیم ایران

 

موضع چین: مذاکره هسته ای، همزمان با تحریم تهران

رادیو فردا:جمعه 23 آذر 86 (14 دسامبر 2007)

سفير چين در سازمان ملل اعلام کرد که اين کشور خواهان از سرگيری مذاکرات هسته ای با تهران همزمان با صدور سومين قطعنامه تحريم ايران در شورای امنيت است.

به گزارش خبرگزاری آسوشيتدپرس، وانگ گويانگيا، روز پنج شنبه تاکيد کرد که چين کماکان با تحريم های سخت گيرانه عليه ايران مخالف است و اين کشور در تعريف «افزايش فشارهای تنبيهی بر تهران»، با برخی اعضای دايمی شورای امنيت، اختلاف نظر دارد.

وی بار ديگر گفت که انتظار ندارد، سومين قطعنامه عليه برنامه هسته ای ايران تا پايان سال جاری ميلادی در شورای امنيت سازمان ملل تصويب شود.

آمريکا و متحدانش در اروپا می گويند که ايران تاکنون از اجرای خواسته های دو قطعنامه شورای امنيت شانه خالی کرده و به همين دليل، اين شورا بايد با صدور قطعنامه ای تازه و تعيين اقدامات تنبيهی سخت گيرانه، ايران را وادار کند که به خواست شورای امنيت گردن نهد.

شورای امنيت با صدور دو قطعنامه از ايران خواسته است که غنی سازی اورانيوم را متوقف کند، چرا که غنی سازی اورانيوم می تواند در توليد سلاح هسته ای به کار رود، اما ايران می گويد که با هدف تامين سوخت نيروگاه بوشهر غنی سازی اورانيوم را توسعه می دهد.

چين و روسيه که هر دو از شرکای عمده اقتصادی ايران محسوب می شوند، با تحريم گسترده ايران مخالف هستند.

آقای وانگ، با صراحت گفت که گزارش تازه سازمان های اطلاعاتی آمريکا مبنی بر اينکه ايران «برنامه توليد سلاح هسته ای» خود را چهار سال پيش متوقف کرده، نظر پکن را نسبت به قطعنامه تازه تغيير داده است.

وی همچنين به آخرين دور مذاکرات ديپلمات های گروه ۱+۵ اشاره کرد و اين مذاکرات را «مطلوب» توصيف کرد، اما در عين حال افزود که بر سر «عناصر اصلی پيش نويس قطعنامه سوم عليه تهران» اختلاف نظرهايی ميان مواضع اين شش کشور وجود دارد.

مديران کل امور سياسی از وزارتخانه های امور خارجه کشورهای ۱+۵، در يک کنفرانس تلفنی ۹۰ دقيقه ای، پيش نويس قطعنامه تازه را که از سوی فرانسه تهيه شده، به بحث گذاشته اند. اين مذاکرات به گفته وزارت امور خارجه آمريکا، موفقيت آميز نبود.

سفير چين در سازمان ملل درباره اين مذاکرات گفت: «با توجه به موقيعت تازه ای که ايجاد شده [به دليل انتشار گزارش سازمان های اطلاعاتی آمريکا] برخی از اين شش کشور، پيشنهاد داده اند که بايد دو مسير همزمان پيموده شود: قطعنامه ای در شورای امنيت تصويب شود و همچنين شش کشور بايد به طرحی استراتژيک بيانديشند که قدم ديپلماتيک بعدی بايد چه باشد.»

زلمای خليل زاد، سفير آمريکا در سازمان ملل پيش از اين گفته بود که به رغم «توقف برنامه توليد سلاح هسته ای در ايران»، آمريکا کماکان برنامه هسته ای ايران را «خطرناک» می داند، چرا که تهران از پذيرش خواست شورای امنيت، سر باز زده است.

سفير بريتانيا در سازمان ملل روز چهارشنبه گفته بود که احتمال به نتيجه رسيدن مذاکرات برای صدور قطعنامه تازه تا پايان سال جاری بسيار ضعيف است. وانگ گويانگيا، سفير چين در اين سازمان نيز گفت که در آخرين دور مذاکرات ۱+۵، توافق شده است که گفت و گوها بعد از آغاز سال نوی ميلادی پی گرفته شود.

آقای وانگ گفت: «شش کشور به دنبال قطعنامه ای تازه هستند، اما قطعا بايد قبل از آن ببينيم که افزايش فشار بر ايران چه معنايی دارد.»

وی تاکيد کرد که بايد «چيزهايی بيش از دو قطعنامه قبلی به قطعنامه سوم اضافه شوند، اما مذاکرات درباره اين است که چه چيزهايی بايد افزوده شوند و با توجه به وضعيت، چگونه آنها می توانند مذاکرات را از سربگيرند.»

مقام های آمريکايی روز دوشنبه گفته بودند که در پيش نويسی که فرانسه تهيه کرده، نام «نيروی قدس – وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی – و بانک ملی ايران» به عنوان اهداف تحريم قرار دارند.

اما يک ديپلمات بلندپايه سازمان ملل که خواسته نامش فاش نشود، به خبرگزاری آسوشيتدپرس گفته است که چين با هرگونه تحريمی که بر تجارت با ايران اثر بگذارد، مخالف است و روسيه هم می گويد که هيچ يک از بانک های ايرانی نبايد با تحريم رو به رو شوند.

 

یک دیپلمات جمهوری اسلامی از بریتانیا خواسته است تا ارزیابی های اطلاعاتی خود درباره ایران را منتشر کند و نخست وزیر بریتانیا بر لزوم تشدید تحریم ایران تاکید نهاده است.

بی بی سی:جمعه 23 آذر 86 (14 دسامبر 2007)

رسول موحدیان، سفیر جمهوری اسلامی در لندن، در نامه ای که در شماره روز جمعه، 14 دسامبر (23 آذر) روزنامه گاردین منتشر شد، به دولت بریتانیا توصیه کرده است با توجه به ارزیابی اخیر سازمان ‌های اطلاعاتی آمریکا درباره برنامه های هسته ای ایران، یافته های خود در این زمینه را در اختیار همگان قرار دهد.

در گزارش مشترک سازمان های اطلاعاتی آمریکا که روز 3 دسامبر منتشر شد آمده است که ایران تا سال 2003 میلادی برنامه تولید اسلحه اتمی را دنبال می کرد اما تحت فشار بین المللی این برنامه را کنار گذاشته است.

آقای موحدیان این گزارش را "عقبگردی درباره ایران از سوی سازمان های جاسوسی ایالات متحده" توصیف کرده اما گفته است که محتوای آن برای ایرانیان تعجب آور نبوده است.

سفیر ایران اقدام آمریکاییان در انتشار عمومی ارزیابی اطلاعاتی خود را "شجاعانه" و عاقلانه توصیف کرده و افزوده است که "زمان مناسبی برای متحدان ایالات متحده در اروپا، به خصوص کسانی که تحلیل های مستقلی دارند فرا رسیده تا ارزیابی های خود را انتشار دهند."
رسول موحدیان موقعیت کنونی را فرصتی برای بریتانیا خوانده و گفته است که این کشور با انتشار ارزیابی اطلاعاتی خود "می تواند به شکلی چشمگیر به صلح و ثبات بین المللی و همچنین منافع خود خدمت کند."

به گفته آقای موحدیان، نتیجه گیری گزارش سازمان های اطلاعاتی آمریکا با یافته های آژانس بین المللی انرژی اتمی منطبق بوده و عملا موضوع جدیدی را مطرح نکرده است.

سفیر جمهوری اسلامی، ضمن تاکید بر اینکه با برخی ابهامات موجود در این گزارش موافق نیست، این ارزیابی را گامی در راه شفافیت در همکاری های منطقه ای و بین المللی خوانده به این شرط که "واقعیات موجود، یعنی حق ایران در برخورداری از فن آوری صلح آمیز هسته ای مورد شناسایی قرار گیرد."

تاکید براون و هشدار ولایتی

نامه سفیر جمهوری اسلامی در لندن پس از آن انتشار می یابد که گوردون براون، نخست وزیر بریتانیا، در سخنانی بر تشدید تحریم های بین المللی علیه ایران تاکید ورزید.
آقای براون در سخنانی در برابر یکی از کمیته های پارلمان بریتانیا در اشاره به گزارش سازمان های اطلاعاتی آمریکا گفت که "رژیم ایران هنوز در مورد دلیل فعالیت در زمینه غنی سازی اورانیوم توضیحی نداده است."

نخست وزیر بریتانیا، که اصرار داشته است تحریم های بین المللی باید صنایع نفت و گاز ایران را هدف قرار دهد، گفت جهانیان حق دارند از طریق تحریم های بین المللی بر این خواسته پافشاری کنند که ایران باید به خواست جامعه جهانی گردن نهد.

در پی گزارش اخیر سازمان های اطلاعاتی آمریکا، برخی از کارشناسان گفتند که این گزارش به توقف برنامه ساخت کلاهک هسته ای اشاره می کند اما جمهوری اسلامی همچنان بر غنی سازی اورانیوم، که حاصل آن می تواند در تولید بمب اتمی به کار رود، ادامه می دهد.

به گفته این کارشناسان، در فرآیند ساخت اسلحه اتمی، از نظر فنی دستیابی به اورانیوم با غلظت مناسب برای مقاصد نظامی مرحله دشوارتر محسوب می شود.

همچنین، برخی ناظران گفته اند که ارزیابی اطلاعاتی آمریکاییان در مورد کارآمد بودن فشار خارجی در توقف برنامه تسلیحاتی جمهوری اسلامی، ادامه و تشدید این فشارها برای وادار کردن ایران به توقف برنامه غنی سازی اورانیوم را موجه جلوه می دهد.
در همانحال، اظهار نظر مقامات جمهوری اسلامی درباره ارزیابی اطلاعاتی آمریکا در مورد برنامه هسته ای ایران ادامه داشته است.

از جمله علی اکبر ولایتی، وزیر خارجه پیشین و مشاور کنونی رهبر جمهوری اسلامی، گفته است که نباید به گزارش سرویس های اطلاعاتی آمریکا خوشبین بود.

به گزارش خبرگزاری فارس، آقای ولایتی با تایید اینکه در این گزارش بعضی نکات مثبت آمده، هشدار داده است که "اگر زیاد به گزارش سرویس های اطلاعاتی آمریکا دل ببندیم، ممکن است کشورهای غربی چند روز دیگر با ارائه گزارش های دیگری از همین سرویس ها، علیه ما توطئه کنند."

پس از انتشار گزارش ارزیابی سازمان های اطلاعاتی آمریکا در مورد ایران، برخی مقامات ایرانی از انتشار آن استقبال کردند و از جمله محمود احمدی نژاد، رئیس جمهور، این گزارش را نوعی پیروزی برای ملت ایران دانست.

همچنین، روز پنجشنبه منوچهر متکی، وزیر خارجه ایران که به مسکو سفر کرده بود، گزارش نهادهای اطلاعاتی آمریکا را نشانه صلح آمیز بودن برنامه های هسته ای ایران توصیف کرد و گفت که "نهادهای اطلاعاتی آمریکا نشان دادند که در آمریکا عقلایی هستند که به حقایق اعتراف کنند."

 

تاکيد آمريکا بر سپر ضد موشکی برای مقابله با تهديد ايران

رادیو فردا:پنج شنبه 22 آذر 86 (13 دسامبر 2007)

يک مقام وزارت امورخارجه آمريکا می گويد: «به رغم گزارش تازه اطلاعاتی درباره برنامه هسته ای تهران، برای مقابله با تهديد موشکی ايران نيازمند ايجاد سپر دفاعی هستيم».

جان روود، قايم مقام معاون وزير امورخارجه آمريکا، روز پنجشنبه در بوداپست با ديپلمات های روسی ديدار و گفت وگو کرد.

اين مذاکرات درچارچوب رفع نگرانی روسيه از ايجاد طرح دفاع ضد موشکی آمريکا که قرار است در جمهوری چک و لهستان استقرار يابد، صورت می گيرد.

 درگزارش تازه سازمان ملی برآوردهای اطلاعاتی  که هفته گذشته منتشر شد، تصريح شده بود که ايران برنامه ساخت سلاح اتمی خود را چهار سال پيش متوقف ساخته است. اما آقای روود گفت توانایی موشک های بالیستیک ایران به اندازه  کافی ایجاد خطر می کند..

آقای روود در کنفرانس خبری در بوداپست افزود:«ما در مورد گسترش توانايی موشکی، بدون در نظر گرفتن اين که کلاهک اتمی، شيميايی و ميکروبی داشته باشند، نگرانی هايی داريم».

اين مقام وزارت امورخارجه امريکا افزود:«ما همچنان تهديد موشکی را تهديد در حال رشد و حقيقی می بينيم».

 اين مقام وزارت امورخارجه تاکيد کرد:«از اينکه می بينيم موشک های بيشتر و پيچيد تر در اختيار کشور هايی چون ايران و کره شمالی باشد، نگرانيم».

استقرار سپر موشکی آمريکا در دو کشور سابق اروپای شرقی با حساسيت روسيه روبه رو شده و تنش هايی را ايجاد کرده است. اين سپر دفاعی شامل سيستم تشخيص حملات موشکی دشمن توسط رادار است که در جمهوری چک نصب می شود و ده موشک بالستيک که در لهستان قرار خواهد گرفت.

در همین حال، آقای روود گفت :«مذاکر با مقام های روسی در مجارستان انجام می شود، برای اين که محل مناسبی است. مجارستان عضو ناتو است و هم با روسيه و هم با ايالات متحده رابطه خوبی دارد».

پيشتر، روسيه اين طرح  دفاع موشکی در چک و لهستان را تهديدی برای امنيت خود دانسته و خواهان مقابله با آن شده بود.

در همين زمينه يک مقام نظامی روسيه ، لهستان و جمهوری چک را تهديد کرده بود که در صورت همکاری و استقرار اين سيستم دفاعی در خاک خود،  این دو کشور از خطر هدف گرفتن توسط موشک های روسی مصون نخواهند بود..لهستان و چک چنين تهديدهايی را رد کرده اند.

 

مذاکرات ايران و آمريکا پيرامون اوضاع امنيتی عراق به تعويق افتاد

رادیو آمریکا:پنج شنبه 22 آذر 86 (13 دسامبر 2007)

سخنگوی وزارت امورخارجه آمریکا اعلام کرد مقامات آمریکائی، عراقی وایرانی دیدار هفته آینده خود را که برای بحث پیرامون اوضاع امنیتی عراق طرح ریزی گردیده بود، به تعویق انداختند.

شان مک کورمک سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا اظهار داشت ایران درخواست کرد که این دیدار به علت وجود تعارض و مغایرت دربرنامه ریزی به تعویق افتد.

مقامات آمریکا وایران درسال جاری سه باردربغداد با یکدیگردیدارکرده اند، اما گفتگوهای آن ها بدون دستیابی به نتیجه ای قطعی به پایان رسیده است و هریک از دو طرف دیگری را مسئول خشونت های جاری درعراق دانسته است.

در تحولی دیگر، ارتش آمریکا درعراق روزپنجشنبه اعلام کرد واحد دفاع غیرنظامی عراق هفته گذشته یک مخفیگاه حاوی راکت های ساخت ایران را کشف وضبط کرد. يک فرمانده آمریکائی اظهار داشت نیروهای عراق برای نخستین بار سلاح های ساخت ایران را تحویل نیروهای ائتلاف دادند.

درهمین حال مقامات بلندپایه آمریکا درعراق بمب گذاری های روزچهارشنبه را در شهر عمدتا شیعه نشین عماره درجنوب عراق قویا محکوم ساختند. دست کم ۴۰ نفردراین بمب گذاری ها جان خود را ازدست دادند و حدود ۱۲۵ نفر مجروح شدند. 

 

رفسنجاني: همه ما در کشتي نشسته ايم و در اقيانوس پر تلاطمي حرکت مي کنيم

خبرگزاري مهر: چهار شنبه 21 آذر 86 (12 دسامبر 2007)

رئيس مجلس خبرگان اظهار داشت: اگر خداي نکرده مجلس آينده برآيند افکار عمومي نباشد و چيز ديگري در بيايد بايد نگران بود؛

رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام با اظهار تاسف از غيبت ايران در کنفرانس اخير‌امنيتي منامه گفت: وقتي ديدم که در کنفرانس منامه ايران حضور ندارد در فکر فرو رفتم که چطور مي شود بدون ايران امنيت را برقرار کرد چرا بايد ستاره آن اجلاس وزير دفاع آمريکا باشد که به کشورهاي منطقه در خصوص امنيت ، راهبرد بدهد ، انسجام اسلامي ناظر به اين نگراني است که در منطقه بايد انسجام داشته باشيم. رئيس مجلس خبرگان تصريح کرد: اکنون وقت آن رسيده که دست از طرد ، خشونت، دعوا، متهم کردن و بي تفاوت کردن مردم برداريم. وي اظهار داشت: اين جا بحث اصلاح طلب و اصولگرا مطرح نيست همه ما در کشتي نشسته ايم و در اقيانوس پر تلاطمي حرکت مي کنيم. رئيس مجلس خبرگان رهبري تاکيد کرد: شاه بيت اين گزارش اين است که ايران سياست تسليحات هسته‌اي را متوقف کرده که اين چيز جديدي نيست و قبلا آمريکا اين موضوع را‌گفته بود. هاشمي رفسنجاني توجه به افکار عمومي را ضروري تر از گذشته توصيف کرد و گفت: يکي از خطرات فعلي بي تفاوتي ملت است؛ خدا نکند روزي ملتي به بي تفاوتي مبتلا شود، ملت بايد در تعيين سرنوشت خود نقش داشته و اميدوار باشد، بي تفاوتي مهمترين خوره اي است که به جان ملتها مي افتد.

 

روسیه: اختلافات مالی نیروگاه بوشهر حل شده است

رادیو فردا:پنج شنبه 22 آذر 86 (13 دسامبر 2007)

شرکت روسی سازنده نيروگاه اتمی بوشهراعلام کرد که اختلافات مالی بر سر پرداخت هزينه های ساخت اين نيروگاه ميان تهران و مسکو حل و فصل شده است.

به گزارش خبرگزاری اينترفکس، سرگئی شماتکو، رييس شرکت اتم استروی اکسپورت روز پنج شنبه گفت: «مشکلات در ارتباط با ايران حل شده است و ما بر سر يک جدول زمانی بری ادامه ساخت نيروگاه به توافق رسيده ايم که جزئيات آن را اواخر ماه دسامبر اعلام می کنم.»

دست يافتن به اين توافق همزمان با سفر منوچهر متکی، وزير امور خارجه ايران به مسکو برای شرکت در هفتمين نشست مشترک کميسيون های دولتی دو کشور اعلام می شود.

ايران و روسيه در ۲۶ سپتامبر سال ۲۰۰۶ ميلادی توافقنامه ای را امضاء کردند که بر اساس آن، روسيه متعهد شد تا پايان سپتامبر سال ۲۰۰۷ ميلادی واحد اول نيروگاه اتمی بوشهر را به صورت آزمايشی راه اندازی کند.

بر اساس اين توافقنامه، قرار بود که نيروگاه اتمی بوشهر در نوامبر سال ۲۰۰۷ ميلادی راه اندازی شود و طرف روسی موظف شد شش ماه پيش از راه اندازی فيزيکی، سوخت اين نيروگاه را که ۹۰ تن است به تهران ارسال کند.

اما به دليل آنچه شرکت اتم استروی اکسپورت،«بروز مسئله مالی و فنی» خوانده، اين برنامه به تعويق افتاد. اکنون با آنکه اين شرکت می گويد اختلافات با ايران حل شده، ولی تاريخی برای راه اندازی نيروگاه بوشهر را اعلام نکرده است.

مهرماه سال جاری ولاديمير پوتين، رييس جمهوری روسيه به تهران سفر کرد و در بيانيه مشترکی که توسط روسای جمهوری ايران و روسيه منتشر شد، مسکو تعهد کرد که ساخت نيروگاه بوشهر را تکميل کند.

روسيه به دليل مشارکت در پروژه چندين ميليارد دلاری ساخت نيروگاه بوشهر از سوی آمريکا و قدرت های اروپايی، با انتقادهايی رو به رو شده، ولی مسکو انتقادها از سطح همکاری با تهران را رد کرده است.

اين کشور همچنين با انجام تحريم های تازه تر عليه جمهوری اسلامی ايران مخالفت کرده است و سطح مبادلات تجاری خود با ايران را در نه ماهه اول سال ۲۰۰۷ به دو برابر مدت مشابه سال قبل افزايش داده است.

درصد پايين غنی سازی سوخت نيروگاه

از سوی ديگر، روسيه می گويد که سوخت ارسالی برای نيروگاه اتمی بوشهر از لحاظ غنی سازی از حد معينی تجاوز نخواهد کرد.

سوخت اين نيروگاه توسط شرکت دولتی «تول»، توليد کننده سوخت  اتمی روسيه، در مجتمع فرآوری نووسيبيرسک آماده شده و بازرسان آژانس بين المللی انرژی اتمی نيز در ماه جاری ميلادی آن را مهر و موم کرده است.

قرار است که اين محموله سوخت به فاصله شش ماه قبل از راه اندازی نيروگاه به ايران ارسال شود.

ميخاييل سولنين، رييس شرکت تول می گويد که سوخت نيروگاه بوشهر در حد بسيار پايينی غنی سازی شده و ميزان آن ۱.۶ تا ۳.۶۲ درصد است.

وی افزود: بر اساس اطلاعات سازمان بين المللی انرژی اتمی، متخصصان ايرانی در حال حاضر قادر هستند تا اورانيوم- ۲۳۵ را در آبشارهای مربوط به غنی سازی خود بيش از ۳.۷ درصد فرآوری کنند.

سولنين می گويد: «حتی اگر بدترين سناريو را در نظر بگيريم: ايران روابط خود را با دنيای خارج قطع کند، بازرسان آژانس را اخراج کند، مهر و مو آژانس را بر سوخت ارسالی به نيروگاه بردارد، قرص های سوخت را که با غنی سازی پايين فرآوری شده با هم ترکيب کند (که خود اين روند چندين ماه طول می کشد) تا اورانيوم – ۲۳۵ را در سطح بالايی غنی کند، متخصصان ايرانی چه چيزی به دست خواهند آورد؟ آنها هم اکنون می توانند با آبشارهای موجود در ايران چنين کاری را انجام دهند.»

 

رئیس یک شرکت روسی فعال در زمینه نیروگاه های هسته ای از توافق با ایران برای تکمیل نیروگاه هسته ای بوشهر خبر داده است.

بی بی سی:پنج شنبه 22 آذر 86 (13 دسامبر 2007)

روز پنجشنبه، 13 دسامبر (22 آذر) به نقل از سرگئی شماتکو، رئیس شرکت روسی اتمزتریواگسپور روسیه، که صادر کننده تجهیزات هسته ای است، گزارش شد که بین این شرکت و ایران بر سر یک برنامه زمانبندی برای تکمیل نیروگاه بوشهر توافق به دست آمده است.

وی گفته است که جزئیات بیشتر در مورد این توافق در آخر ماه جاری اعلام خواهد شد.

آقای شماتکو اظهار داشت که روسیه قطعا تا شش ماه قبل از راه اندازی نیروگاه بوشهر سوخت هسته ای لازم را در اختیار ایران قرار خواهد داد.

به گزارش خبرگزاری روسی تاس، وی تشکیل یک شرکت مشترک روسی و ایرانی برای اداره این نیروگاه را نیز منتفی ندانست اما در مورد توافق احتمالی در این زمینه اظهار نظری نکرد.

اظهارات آقای شماتکو همزمان با دیدار منوچهر متکی، وزیر خارجه ایران از روسیه انتشار می یابد که برای شرکت در هفتمین اجلاس کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی و تجاری دو کشور به مسکو سفر کرده است.

ریاست هیات های شرکت کننده ایران و روسیه در این اجلاس را آقای متکی و سرگئی کرینکو، رئیس آژانس فدرال انرژی اتمی روسیه، برعهده دارند.

روسیه تنها شریک خارجی در طرح های هسته ای ایران است و بر اساس قراردادی که در سال 1995 بین دو طرف امضا شد، ساخت نیروگاه هسته ای بوشهر را برعهده گرفته اما تکمیل این طرح بارها به تعویق افتاده است.

توافقهای قبلی

از جمله، براساس توافق دو طرف در سپتامبر سال 2006، روسیه وعده داد که تحویل سوخت نیروگاهی را از ماه مارس سال 2007 آغاز کند و این نیروگاه در ماه سپتامبر راه اندازی شود اما این تعهد نیز عملی نشده است.

طرف روسی دلیل عدم اجرای این تعهد را تاخیر پرداخت از سوی ایران عنوان کرد اما مقامات ایرانی این ادعا را مردود دانستند.

به نظر برخی کارشناسان، روسیه مایل نبوده است تا زمانی که پرونده هسته ای ایران همچنان در شورای امنیت سازمان ملل مطرح است در زمینه ارسال سوخت هسته ای و راه اندازی نیروگاه بوشهر اقدام عملی صورت دهد.

با اینهمه، در ماه اکتبر سال جاری، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، که برای شرکت در اجلاس سران کشورهای حاشیه دریای خزر به تهران سفر کرده بود در باره نیروگاه هسته ای بوشهر با محمود احمدی نژاد، رئیس جمهور ایران، گفتگو کرد.

در آن زمان آقای پوتین گفت که هدف روسیه تنها عقد قراردادی با ایران بدون قصد عمل به آن نبوده است و وعده داد که روسیه این نیروگاه را تکمیل خواهد کرد اما در مورد تاریخ تکمیل طرح سخنی نگفت.

رئیس جمهور روسیه همچنین گفت که این کشور سوخت نیروگاه بوشهر را نیز تامین خواهد کرد.

گفته می شود آقای متکی در طول اقامت در مسکو با سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه نیز دیدار و گفتگو می کند.

هر چند دیدار جاری منوچهر متکی از روسیه در چارچوب تماس های عادی دو کشور صورت می گیرد اما با توجه به روابط دو کشور به خصوص در زمینه مساله هسته ای ایران، می تواند با اهمیت محسوب شود.

 

انتقاد کیسینجر از گزارش هسته ای اطلاعاتی ایران

بی بی سی:پنج شنبه 22 آذر 86 (13 دسامبر 2007)

هنری کیسینجر، وزیر امور خارجه پیشین آمریکا، هم به جمع منتقدان گزارش اخیر سازمان اطلاعات ملی این کشور درباره برنامه هسته ای ایران پیوست.

سازمان اطلاعات ملی آمریکا در آخرین ارزیابی خود نتیجه گرفت که دولت ایران ۴ سال پیش برنامه هسته ای نظامی خود را متوقف کرده است.

هنری کیسینجر که یکی از با نفوذترین چهره های حزب جمهوریخواه در امور سیاست خارجه آمریکاست، روز پنجشنبه (13 دسامبر) با چاپ مقاله ای در روزنامه واشنگتن پست اعتبار این ارزیابی را زیر سوال برده است.

وی همچنین استدلال کرده است تهیه کنندگان این گزارش احتمالا از حدود اختیارات خود به عنوان افسران اطلاعاتی فراتر رفته اند.

هنری کیسینجر برخلاف بسیاری از محافظه کاران، خواستار مذاکره کاخ سفید با دولت ایران است.

با این وجود، او با رد این برآورد که ایران برنامه اتمی نظامی اش را ۴ سال پیش متوقف کرد می گوید، گزارش سازمان اطلاعات ملی آمریکا در بیشتر محافل عمومی به اشتباه تفسیر شده است.

به گفته هنری کیسینجر، اکثر ناظران به زیرنویس خلاصه غیرمحرمانه این سند که در آن آمده منظور از برنامه هسته ای نظامی تنها ساخت کلاهک هسته ای است، توجه نکرده اند.

وی می گوید برنامه اتمی ایران منحصر به ساخت کلاهک های اتمی نمی شود.

به گفته هنری کیسینجر، نگران کننده ترین بخش این برنامه تولید سوخت هسته ای یعنی غنی سازی اورانیوم است که ایران به آن ادامه می دهد.

به گفته وزیر امور خارجه پیشین آمریکا، سازمان های جاسوسی این کشور در گزارش خود از عباراتی استفاده کرده اند که به عقیده وی آن ها را از حدود اختیاراتشان به عنوان نهادهای اطلاعاتی فراتر برده است.

هنری کیسینجر عبارتی مانند "ایران برنامه هسته ای نظامی خود را در واکنش به افزایش فشارهای بین المللی متوقف کرد،" را قضاوتی می داند که باید توسط سیاست گذاران در دولت انجام شود نه افسران اطلاعاتی.

هنری کیسینجر هشدار داده چنین اظهارنظرهایی اعتبار دستگاه های اطلاعاتی آمریکایی در نزد سیاست گذاران کاخ را کاهش خواهد داد.

با این همه، لحن انتقاد آقای کیسینجر از گزارش اخیر اطلاعاتی درباره ایران به شدت لحن محاففظه کاران در حزب جمهوریخواه نیست.

او مانند جان بولتون، سفیر سابق آمریکا در سازمان ملل متحد، دستگاه های اطلاعاتی آمریکا را به پیشدستی بر کاخ سفید و تلاش برای تغییر سیاست آمریکا در برابر ایران متهم نکرده است.

سازمان اطلاعاتی ملی آمریکا با انتشار بیانیه ای رسمی چنین اتهام هایی را بی اساس دانسته و ارزیابی خود درباره برنامه هسته ای ایران را معتبر و موثق دانسته است.

ایران بارها داشتن یک برنامه هسته ای تسلیحاتی را رد کرده و همواره تاکید داشته که برنامه هسته ای این کشور کاملا صلح آمیز بوده و هدف از آن تولید انرژی است.

در آمریکا، اکثر منتقدان ارزیابی اطلاعاتی اخیر درباره برنامه هسته ای ایران، محافظه کارانی هستند که از اقدام نظامی علیه ایران حمایت می کنند.

 

مذاکرات ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی بر سر منبع آلودگی در تجهیزات دانشکده فنی دانشگاه تهران، امروز چهارشنبه 21 آذر در تهران پایان یافت.

بی بی سی:چهار شنبه 21 آذر 86 (12 دسامبر 2007)

هنوز سرنوشت این مذاکرات مشخص نیست و معلوم نیست که این مذاکرات پایان یافته یا در آینده ادامه می یابند.

این مذاکرات روز دوشنبه، نوزده آذر در تهران در محل سازمان انرژی اتمی ایران آغاز شد و محمد سعیدی، معاون این سازمان و هرمن ناکارت از مدیران آژانس بین المللی انرژی اتمی در مذاکرات حضور داشتند.

هیات آژانس بین المللی انرژی اتمی قرار است امشب تهران را به مقصد وین ترک کنند. این آژانس نیز تا کنون درباره نتیجه مذاکرات، اظهارنطری نکرده است.

علی اصغر سلطانیه، نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی پیش از این به خبرگزاری فارس گفته بود که این مذاکرات برای حل و فصل بحث های مربوط به منشا آلودگی صورت می گیرد.

سخنگوی وزارت خارجه ایران نیز سفر هیات آژانس بین المللی انرژی اتمی را بر اساس زمانبندی قبلی خوانده بود.

مذاکرات ایران و هیات آژانس در ادامه مذاکرات طرفین برای حل ابهام های برنامه هسته ای ایران صورت می گیرد.

پیش از این هیات آژانس بین المللی انرژی اتمی طی ماه های اخیر با سفر به ایران، مذاکراتی در مورد نحوه بازدیدها از مراکز اتمی ایران انجام داده بود.

دور نخست مذاکرات فنی ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی بر سر سانتریفوژهای P1 و P2، اواسط مهرماه در تهران برگزار شد.

محمد البرادعی، مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی خواهان پاسخگویی ایران به پرسش ها درباره برنامه اتمی خود شده است.

دور پیشین این مذاکرات درباره دستگاه های سانتریفوژهای نوع یک و دو بود.

ایران و آژانس بر اساس گزارش منابع داخلی توافق کرده اند که درباره موضوع هایی چون پلوتونیوم، سانتریفوژهای پی یک و پی دو، منشا آلودگی در برخی انبارها، سند اورانیوم فلزی، پلونیوم 210 و معدن گچین مذاکره کنند تا از این طریق به ابهام های موجود بر سر برنامه هسته ای ایران پایان داده شود.

کشورهای غربی ایران را متهم می کنند که تحت پوشش فعالیت های صلح طلبانه هسته ای، درصدد دستیابی به سلاح هسته ای است اما مقام های ایران از جمله آیت الله خامنه ای، رهبر ایران که حرف نهایی را در مسایل اساسی کشور می زند، این اتهام را رد کرده و گفته که ایران خواهان دست یافتن به سلاح های هسته ای نیست.

 

سارکوزی: خطر جنگ با ايران همچنان وجود دارد

رادیو فردا:چهار شنبه 21 آذر 86 (12 دسامبر 2007)

نيکلا سارکوزی، رييس جمهوری فرانسه، در مصاحبه ای با  مجله فرانسوی «لانوول آبزوواتور» گفته است: اگر اسرائيل احساس کند که از جانب برنامه هسته ای ايران مورد تهديد واقع شده، خطر وقوع يک جنگ واقعی با ايران وجود دارد.

آقای سرکوزی افزوده است: «همه با اين نکته موافقند که برنامه هسته ای ايران با ادعای استفاده از انرژی هسته ای قابل توضيح نيست.»

رييس جمهوری فرانسه گفته است:«مسئله برای ما خطر حمله نظامی آمريکا (به ايران )نيست، اما اين است که اگر اسرائيل احساس کند امنيت آنها واقعا مورد تهديد واقع شده است، (آنگاه ) خطر جنگ همچنان وجود دارد.»

به گزارش خبرگزاری آلمان، آقای سارکوزی با اشاره به اين که بر سر مسئله هسته ای ايران، آمريکا و اسرائيل به وی«اعتماد» دارند، تصريح کرده است: اگر ايران به بازرسان آژانس بين المللی انرژی اتمی اجازه بازرسی(از همه) تاسيسات خود را بدهد، آنگاه او آماده است تا به «تهران سفر کند و درباره همکاری برای (ايجاد) نيروگاه های اتمی» مذاکره کند.

  «ايران در صدد دستيابی به سلاح هسته ای است»

 در حالی که رييس جمهوری فرانسه از خطر وقوع جنگ اسرائيل با ايران سخن به ميان آورده است، اهود اولمرت، نخست وزير این کشور، در نخستين واکنش به گزارش اخير سازمان ملی برآوردهای اطلاعاتی آمريکا، گفته است که ايران همچنان برنامه ساخت سلاح هسته ای خود را ادامه می دهد و تهديدی برای جهان است.

آقای اولمرت، روز سه شنبه در سخنرانی خود در يک کنفرانس امنيتی گفت که ايران برنامه توليد سلاح هسته ای خود را همچنان ادامه می دهد.

اين اولين واکنش آقای اولمرت به انتشار گزارش اخير سازمان ملی برآوردهای اطلاعاتی آمريکا محسوب می شود. گزارش مذکور، که هفته گذشته منتشر شد، اعلام کرده بود که جمهوری اسلامی ايران برنامه ساخت سلاح های هسته ای خود را در سال ۲۰۰۳ متوقف کرده است.

 نخست وزير اسرائيل در سخنان روز سه شنبه گفت که گزارش ايالات متحده بحث های اغراق آميزی را دامن زده است. اما به گفته او «هيچ چيز عوض نشده و ايران خطرناک بود و همچنان هم خطرناک است.»

آقای اولمرت، که در کنفرانسی در مؤسسه مطالعات امنيت ملی اسرائيل سخن می گفت، افزود: «برای منصرف کردن ايران از مسير برنامه اتمی اش، حتی به فشارهای بين المللی بيشتری نياز است.»

اسرائيل پيش از اين اعلام کرده بود که جمهوری اسلامی می تواند تا سال ۲۰۱۰ به بمب اتم دست يابد و موجوديت اسراييل را با تهديد مواجه کند.

کارشناسان بين المللی احتمال می دهند که اسرائيل تنها کشور خاورميانه باشد که دارای زرادخانه اتمی است و از اين رو نگران برهم خوردن توازن قوا در منطقه است.

جمهوری اسلامی بارها اعلام کرده است که در پی دستيابی به سلاح هسته ای نيست و غنی سازی اورانيوم را تنها برای توليد برق انجام می دهد.

اما اهود اولمرت می گويد: «کشوری با منابع سرشار نفت و گاز نيازی ندارد تا برای مقاصد غيرنظامی و دستيابی به انرژی های جايگزين به غنی سازی اورانيوم روی بياورد».

به گفته نخست وزير اسراييل، قصد جمهوری اسلامی آن بوده است که با توسعه سلاح های بالستيک پيشرفته و همچنين با غنی سازی اورانيوم، به دو جزء ضروری ساخت سلاح هسته ای دست يابد.

روز دوشنبه ايهود باراک، وزير دفاع اسراييل، نيز در ديدار با رييس ستاد مشترک ارتش آمريکا نسبت به تداوم خطر برنامه اتمی ايران هشدار داده بود.

 

رويدادهاي مهم بين المللي و منطقه اي

 

امضای قرارداد اصلاح ساختار اتحادیه‌ی اروپا

دویچه‌وله پنج شنبه 22 آذر 86 (13 دسامبر 2007)

در لیسبون سران اتحادیه‌ی اروپا قرارداد اصلاح اتحادیه را امضا کردند. با امضای این قرارداد بحثی که از شش سال پیش تا کنون بر سر اصلاح نهادهای اتحادیه‌ی اروپا جریان داشت، به سرانجام خود رسید. قرارداد هنوز رسمیت حقوقی ندارد.

در لیسبون، پایتخت پرتغال، قرارداد اصلاح ساختار اتحادیه به امضای سران کشورهای عضو رسید. ژوزه سوکراتس  (Jose Socrates)، رئیس حکومت پرتغال، کشوری که ریاست نوبتی اتحادیه را بر عهده دارد، قرارداد امضا شده را چنین توصیف کرده است:

«این قرارداد شاخص مقطع تازه‌ای در تاریخ پر ماجرای اروپا و مقطع تازه‌ای برای ساختن آینده‌ی آن است.»

امید می‌رود که اتحادیه‌ی اروپا از طریق اصلاح ساختاری دموکراتیک‌تر شده و در عمل چابک و منعطف شود. برپایه‌ی این اصلاحات بر حقوق پارلمان اروپا افزوده می‌شود. تا کنون ریاست شورای اروپا هر شش ماه یکبار به طور نوبتی عوض می‌شده است. از این پس قرار است که اتحادیه‌ی اروپا دارای رئیسی با دوره‌ی ریاست دو سال و نیم باشد.

قرارداد امضا شده در لیسبون آنگاه رسمیت حقوقی می‌یابد که همه‌ی ۲۷ کشور عضو بر مبنای روال قانونی خود اعتبار آن را توشیح کنند. انتظار می‌رود که این روند تا آغاز سال ۲۰۰۹ به سرانجام برسد. اگر چنین شود، انتخابات آتی پارلمان اروپا بر مبنای قرارداد اصلاح ساختار برگزار خواهد شد.

قرارداد اصلاح به جای قانون اساسی

ابتدا قرار بود که اتحادیه‌ی اروپا دارای یک قانون اساسی شود. طرح قانون اساسی در فرانسه و هلند به نظرخواهی گذاشته شد، اکثریت به آن "نه" گفتند. نظرخواهی و روندهای قانونی دیگر لازم برای رسمیت‌یابی متوقف شد و سران اتحادیه به این نتیجه رسیدند که هنوز زمان قانون اساسی واحد نرسیده است. تغییرات اصلی ساختاری‌ای را که لازم بود، در قرارداد اصلاح ساختار گنجاندند و چنان کردند که تصور نشود اروپا دارای یک ابردولت می‌شود، ابردولتی دارای سرود و پرچم و وزارتخانه و وزیرخارجه و نظایر اینها.

از طرف دیگر قرار شد که اروپا دارای یک منشور حقوق اساسی شود. این منشور در روز ۱۲ دسامبر در پارلمان اروپا، که مقر آن در بروکسل است، اعلام شد. روز بعد در لیسبون قرارداد اصلاح ساختار به امضای سران رسید.

امید به نوگشت اروپا

Bildunterschrift: آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، در مورد اهمیت به جریان افتادن اصلاحات ساختاری در اروپا از طریق امضای قرارداد اصلاح در لیسبون چنین گفت: «من فکر می‌کنم، امروز، روز مهمی برای اروپا باشد و زمینه‌ی آن فراهم باشد که قرارداد در همه‌جا (در همه کشورهای عضو) توشیح شود. بر این اساس فکر می‌کنم، اگر قرارداد رسمیت یابد، اروپا با آن، به اروپای نویی تبدیل می‌شود.»

 

سران کشورهای عضو اتحادیه اروپا در نشست روز جمعه، ۱۴ دسامبر خود در بروکسل تصمیم به ایجاد نهادی با نام "شورای نخبگان" گرفتند که قرار است به عنوان"اتاق فکر" درباره‌ی مسائل و چالش‌های آتی اتحادیه اروپا بررسی و تعمق کند.

رادیو آلمان:جمعه 23 آذر 86 (14 دسامبر 2007)

به گفته‌ی دیپلمات‌ها، این "اتاق فکر" حداکثر ۹ عضو خواهد داشت که از میان شخصیت‌های مستقل از حوزه‌های سیاست و اقتصاد گزینش خواهند شد. آنان باید دراین باره فکر و ذکر نمایند که اتحادیه اروپا در ۲۰ سال آینده در چه وضعیتی خواهد بود. این گروه فکر باید اتحادیه اروپا را در برابر چالش‌های دهه‌های آتی یاری کند. شورا نخستین گزارش خود را تا سال ۲۰۱۰ به نشست سران اتحادیه اروپا ارائه می‌دهد.

در پیش‌نویسی که میان دیپلمات‌ها در بروکسل در گردش بود، موارد زیر به عنوان اهداف این شورا برشمرده شده است: مدرنیزه کردن مدل اروپایی  "پیشرفت اقتصادی و مسئولیت اجتماعی"، حاکمیت قانون، توسعه‌ی پایدار به عنوان هدف بنیادی برای اتحادیه‌ی اروپا، ثبات جهانی، مهاجرت، انرژی و حفاظت از محیط زیست، مبارزه بر علیه ناامنی‌، جنایات و تروریسم.

ایجاد چنین اتاق فکری در اتحادیه‌ی اروپا، آرزو و خواست نیکلا سارکوزی، رئیس‌جمهور فرانسه بود. او که با ورود ترکیه به اتحادیه ارویا به‌شدت مخالفت می‌کند، امیدوار است که این نظر وی مورد حمایت این شورای جدیدالتاسیس قرار گیرد.

فیلیپه گونزالس، رئیس شورای نخبگان

نخبگان را شخصیت خوشنام و نخست‌وزیر سابق اسپانیا، فلیپه گونزالس برعهده دارد. معاونان گونزالس در ریاست شورا خانم "واریا ویکه‌-فرایبرگا"، رئیس‌جمهور سابق لیتوانی و "یورما اولیلا"، مدیرعامل سابق شرکت فنلاندی نوکیا هستند.

فلیپه گونزالس از سال ۱۹۸۲ تا ۱۹۹۶ به مدت ۱۴ سال نخست‌وزیر اسپانیا بود. اندوخته‌های تجربی او در این مدت، از این سیاستمدار ۶۵ ساله‌ی سوسیالیست، شخصیت مطرحی ساخته که هر جا که به یک میانجی‌ برای منتطقه‌ای بحرانی نیاز هست، به سراغ او می‌روند. در اسپانیا هم برغم شکست جنجالی‌اش در انتخابات زمستان ۱۹۹۶ ، همچنان شخصیتی محبوب و سخنوری مطرح است.

همانند ویلی برانت پس از جنگ جهانی دوم در آلمان، گونزالس نیز در دموکراتیزه کردن  اسپانیای به جا مانده از دیکتاتوری فرانکو کارنامه‌ی قابل‌قبولی از خود نشان داد. اسپانیا در دوره‌ی نخست‌وزیری او به سطح یک کشور مدرن اروپایی توسعه یافت و به انزوای خود پایان داده و به عضویت اتحادیه اروپا و ناتو درآمد.

 

«ایران برای اسلامگرایان سومالی اسلحه ارسال می کند»

رادیو فردا:جمعه 23 آذر 86 (14 دسامبر 2007)

 در حالی که نبرد نیروهای دولتی سومالی با شورشیان اسلامگرا همچنان ادامه دارد، یک مقام امنیتی سومالی  می گوید «ایران برای شورشیان اسلامگرای سومالی اسلحه ارسال می کند».

نیروهای دولتی سومالی به همراه متحدان اریتریایی خود، روز جمعه، تازه ترین نبرد با هزاران جهادگرای اسلامی را برای دومین روز متوالی ادامه دادند.

به گزارش  خبرگزاری رویترز، طی ۲۴ ساعت گذشته ۱۹ تن در خشونت های متعدد، از جمله شلیک یک خمپاره در بازار پرازدحام بانکارا در موگادیشو، کشته شده اند.

به باور بسیاری از مردم سومالی، شورشیان، که بقایای گروه های خواستار دادگاه شریعت هستند که سال گذشته از موگادیشو متواری شدند، در ماه های اخیر که دولت موقت بر اثر درگیری طولانی با شورشیان ناتوان و زمین گیر شده، به طور فزاینده ای بی پرواتر شده اند.

شیخ قاسم ابراهیم نور، یکی از مقام های بلندپایه در وزارت امنیت سومالی، گفت: «شورشیان اسلامگرا از خارج از سومالی و از افغانستان، چچن و چند کشور عربی وارد شده اند. شمار این تروریست ها تقریبا به ۴۵۰۰ نفر در سراسر کشور می رسد».

به گفته ابراهیم نور، هشتاد درصد از مناطق سومالی در خطر وقوع حملات تروریستی قرار دارند و ضریب نفوذ تروریسم در سومالی بسیار بالاست.

بر اساس گزارش های یک نهاد حقوق بشر، در سال جاری میلادی تاکنون ۶هزار غیرنظامی در درگیری ها کشته شده و ۷۲۰هزار نفر بی خانمان شده اند.

سازمان ملل می گوید بحران انسانی در سومالی بدترین وضع را در بین کشورهای آفریقایی دارد.

شیخ قاسم ابراهیم نور، مقام بلندپایه در وزارت امنیت سومالی، همچنین می گوید ایران اسلحه در اختیار شورشیان می گذارد.

به گفته او: «شواهدی روشن در دست است که مقدار زیادی سلاح از ایران به سومالی ارسال شده است. این سلاح ها از بندرهای هوبیو و براوو بارگیری شده اند».

نظر این مقام امنیتی هنوز از سوی منابع مستقل تایید یا تکذیب نشده است.

بعد از انفجار روز پنج شنبه در بازار پایتخت، نبردهای سنگین در روز جمعه شدت یافت و برخی از شهروندان را به ترک خانه هایشان وادار کرد.

وزیر اطلاعات اتیوپی نیز خبر داد نیروهای مشترک سومالی و اریتره روز پنج شنبه در حمله ای غافلگیرانه ۷۵ شورشی را از پای درآورده اند.

 

رويدادهاي عراق و نيروهاي موثر در عراق

 

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از پایگاه اینترنتی اصوات العراق، طرفداران جریان صدر امروز پس از پایان نماز جمعه در شهرک صدر با برپایی تظاهراتی انفجارهای روز چهارشنبه در شهر العماره را محکوم کردند.

جمعه 23 آذر 86 (14 دسامبر 2007)

شرکت کنندگان در این تظاهرات با سر دادن شعارهایی اعلام کردند که نیروهای اشغالگر عراق در ورای این انفجارها و سناریوهایی که در گذشته نیز در شهرهای دیوانیه و السماوه به اجرا در آمد، هستند.

خبر دیگر اینکه رهبران و نمایندگان طرفهای ائتلاف چهارجانبه شب گذشته با حضور "نوری المالکی" نخست وزیر، "عبدالعزیز حکیم" رئیس مجلس اعلای اسلامی، "هوشیار زیباری" وزیر امور خارجه و "جلال طالبانی" رئیس جمهوری عراق تشکیل جلسه دادند.

شماری از مسائل امنیتی و سیاسی کشور از جمله شوراهای بیداری عشایر عراق و نقش آن در برقراری امنیت در این کشور، انتخابات شورای استانها و عفو بازداشت شدگانی که مرتکب اقدامات غیر قانونی نشده اند از جمله موضوعات مورد بحث در این دیدار بود.

از سوی دیگر "برهم صالح" معاون نخست وزیر عراق فردا در راس یک هیئت دولتی به دمشق سفر خواهد کرد.

در این دیدار که دو روزه خواهد بود، روابط دوجانبه و پرونده سیاسی، امنیتی، اقتصادی و تجاری میان دو کشور مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

خبر دیگر اینکه "حسن السنید" یکی از اعضای ائتلاف عراق یکپارچه، جبهه التوافق را به بازگشت به دولت تشویق کرد.

وی همچنین از جبهه التوافق خواست که راههای جدیدی را برای همزیستی مسالمت آمیز با طرفهای سیاسی جستجو کند چرا که تحولات سیاسی عراق اقتضا می کند که این جبهه به منظور همزیستی با روند سیاسی و تحقق برنامه های آشتی ملی عراق تلاش زیادی انجام دهد.

لازم به ذکر است، وزیران جبهه التوافق در اول آگوست(10 مرداد) سال جاری در پی برآورده نشدن خواسته هایشان از سوی دولت نوری المالکی، استعفای خود را تقدیم دولت کردند.

جبهه التوافق بزرگترین فراکسیون پارلمانی اهل تسنن عراق، 44 کرسی از 275 کرسی پارلمان را در اختیار دارد.

ازجمله درخواستهای جبهه التوافق، اعطای اختیارات بیشتر به این جبهه درتصمیم گیری و آزاد سازی زندانیان است.

مشارکت عملی در تصمیم گیریهای سیاسی و امنیتی عراق از دیگر خواسته های جبهه التوافق به شمار می رود.

 

تولید نفت عراق از میزان پیش از جنگ گذشت

بی بی سی:جمعه 23 آذر 86 (14 دسامبر 2007)

آژانس بین المللی انرژی اعلام کرده که تولید نفت عراق برای اولین بار به میزانی بالاتر از آنچه پیش از حمله نیروهای تحت رهبری آمریکا (در سال 2003) قرار داشت، رسیده است.

بنا به گزارش این آژانس، تولید نفت خام عراق در حال حاضر دو میلیون و سیصد هزار بشکه در روز است که نسبت به تولید آغاز سال جاری میلادی حدود چهارصد هزار بشکه افزایش نشان می دهد.

کارشناسان آژانس بهبود وضعیت امنیتی عراق را از دلایل این افزایش اعلام کرده اند اما هشدار داده اند که خطر حمله به تأسیسات نفتی این کشور همچنان باقی است.

تازه ترین گزارش آژانس بین المللی انرژی به طور خاص به بهبود امنیت در یک خط لوله نفتی مهم که از میدان های نفتی شمال عراق به بندر جیحان در ترکیه می رود، اشاره کرده است.

در سال های اخیر این خط لوله به خاطر حملات خرابکارانه در بازه های زمانی درازمدت بلااستفاده مانده بوده است.

عراق به لحاظ ذخایر نفتی سومین کشور جهان پس از عربستان سعودی و ایران به شمار می رود، اما تولید این کشور در پی نا آرامی هایی که پس از سقوط صدام حسین رخ داد، کاهش قابل ملاحظه ای یافته بود.

کارشناسان می گویند به رغم بهبود وضع امنیتی همچنان حملات شورشیان - هر چند پراکنده تر - ادامه دارد.

چند روز پیشتر انفجار سه خودروی بمبگذاری شده در جنوب عراق دستکم سی و نه کشته برجای گذاشت و حدود صد نفر را زخمی کرد.

همچنین آژانس بین المللی انرژی در گزارشی جداگانه پیش بینی کرده که تقاضا برای نفت در سال 2008 میلادی سریع‌تر از آنچه انتظار می رفت، رشد کند.

 

رئیس جمهوری عراق امروز از گروههای مسلح خواست تا با کنار گذاشتن سلاح و بازنگری در مواضع خود به فرایند سیاسی مسالمت آمیز در این کشور ملحق شوند.

پنج شنبه 22 آذر 86 (13 دسامبر 2007)

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از خبرگزاری فرانسه، جلال طالبانی در کنفرانس شورای های "بیداری عشایر در بغداد و نواحی آن" گفت: این فرصت را غنیمت می شمارم تا از برادرانی که علیه دولت منتخب و نیروهای ائتلاف دست به سلاح برده وخود را مقاومت ملی شریف می دانند بخواهم تا درموضع خود بازنگری کنند.

وی درجمع بیش از 800 شیخ عشیره خطاب به گروههای مسلح گفت: از شما می خواهم که مقاومت را از عملیات مسلحانه خونین به مقاومت مسالمت آمیز، دموکراتیک، مردمی، سیاسی و اطلاع رسانی تبدیل کنید.

رئیس جمهوری عراق در حضور ژنرال دیوید پتریوس فرمانده نظامیان آمریکایی در عراق و کریستوفر برنتس سفیر انگلیس در بغداد افزود: از برادرانی که سلاح به دست گرفته اند دعوت می  شود که به خاطر میهن پرستی خود سلاح خویش را کنار گذاشته و سلاح قلم و اندیشه را به دست گیرند.

 

تحليل اوضاع ايران و عراق در رسانه هاي جمعي

 

بررسی روزنامه های صبح پنج شنبه ايران

رادیو فردا:پنج شنبه 22 آذر 86 (13 دسامبر 2007)

روزنامه خراسان، به نقل از سه تن از مقام های مسئول در ستاد سهميه بندی بنزين از کاهش سهميه بنزين وانت بارها وتاکسی ها خبرداده است.

فاطمی، معاون برنامه ريزی ستاد سهميه بندی بنزين به اين روزنامه گفته که «افزايش سهميه خودروهای شخصی از محل کاهش سهميه بنزين تاکسی ها و وانت بارها تامين شده است که جزئيات آن به زودی از سوی وزارت نفت اعلام می شود.»

يک مقام مسئول ديگر نيز به اين روزنامه گفته که «از ابتدای دی ماه و همزمان با دوره دوم اجرای سهميه بندی بنزين در کشور برای تامين افزايش ۲۰ ليتری سهميه خودروهای شخصی، ۵۰ درصد از سهميه بنزين تاکسی های دوگانه سوز يعنی ۴۰۰  ليتر و ۱۰۰ ليتر از سهميه تاکسی های بنزين سوز در ماه کاسته می شود . »

روزنامه جام جم، در گزارشی با عنوان «چراغ های سبز آمريکا و ايران» نوشته است:«تنها چند ساعت پس از سخنان روز سه شنبه محمود احمدی نژاد، درباره رابطه با آمريکا، مقامات کاخ سفيد پشت تريبون قرار گرفتند ، و با استقبال از موضع احمدی نژاد، خواستار برداشتن گام هايی از سوی ايران شدند و گوردون جاندرو، سخنگوی کاخ سفيد با بيان اين که ما کاملا با رییس جمهوری ايران موافقيم، گام ايران را تعليق غنی سازی اورانيوم خواند.»

جام جم با اشاره به اظهارات روز سه شنبه احمدی نژاد که گفت «مسائل و معضلات ۶۰ ساله بين ايران و آمريکا را قابل حل دانسته و ما راه حل هايی داده ايم که می تواند به اين معضل خاتمه دهد» نوشته است: «اين موضع رییس جمهوری اسلامی مهم ترين پيام کنفرانس خبری عصر سه شنبه وی بود، که می تواند چراغ سبز متقابلی باشد به چراغ سبز واشنگتن.»

روزنامه جام جم ،که يک روزنامه دست راستی و نزديک به جناح حاکم در ايران محسوب می شود،همچنين نوشته که «انتشار گزارش اخير شورای ملی اطلاعات آمريکا چراغ سبز و امتيازی دست کم در بعد تبليغاتی از سوی کاخ سفيد به احمدی نژاد بوده است . »

روزنامه آفتاب يزد، نيز در گزارشی با عنوان«فرافکنی دولتی ها و دامن زدن به تورم» به نقل از محمد خوش چهره، عضو کميسيون اقتصادی مجلس نوشته است: «نمايندگان از پاسخ وزير اقتصاد و رییس کل بانک مرکزی در مورد سياست های کنترل تورم و نقدينگی استقبال نکرده اند و اين دو دستگاه اجرايی به تورم دامن زده اند.»

به نوشته اين روزنامه، آقای خوش چهره با اشاره به حضور روز سه شنبه وزير اقتصاد در کميسيون اقتصادی مجلس، گفته است:« توضيحات و صحبت های وزير اقتصاد و رییس کل بانک مرکزی با عدم استقبال از سوی نمايندگان مواجه شد و ترک جلسه توسط برخی اعضای کميسيون اقتصادی را در پی داشت، چرا که کميسيون اقتصادی مجلس معتقد است سياست های وزارت اقتصاد برای کنترل تورم، نتيجه معکوس داشته است.»

روزنامه تهران امروز، واکنش تعدادی از نمايندگان مجلس شورای اسلامی در قبال تعويق چندين باره پاسخگويی دولت در مورد گرانی را منعکس کرده است.

به نوشته اين روزنامه، رییس جمهوری در کنفرانس اخير خود در پاسخ به سوال مربوط به مشکلات اقتصادی مردم و حل معضل گرانی برای چندمين بار گفته که «بعدا درباره گرانی توضيح خواهم داد.»

عادل آذر، نماينده دهلران به اين روزنامه گفته که «به کنترل تورم خوشبين نيست.»

وی حداقل زمان ممکن برای جلوگيری از افزايش قيمت ها را سه سال بعد دانسته و گفته است: «به واسطه سياست های دولت در زمينه تزريق نقدينگی به جامعه، نرخ تورم به شدت بالاست.»

ناصر نصيری، نماينده گرمی نيز به روزنامه تهران امروز گفته که «پيش از اين نيز دولت عامل گرانی مسکن را برخی رسانه ها عنوان کرده و گرانی لبنيات را به گردن برخی شايعه ها و گرانفروشی عده ای محدود انداخته بود.»

روزنامه کيهان، از کشته شدن يک مامور نيروی انتظامی طی درگيری مسلحانه در شرق کشور خبر داده است.

به نوشته اين روزنامه، عليرضا عزيزی يکی از افسران نيروی انتظامی که در درگيری مسلحانه با گروهی که اين روزنامه« اشرار مسلح» ناميده در شرق کشور کشته شده است .

روزنامه سرمايه، اظهارات محمد جواد لاريجانی در مورد کنوانسيون حقوق بشر و حذف مواردی از آن را مورد توجه قرار داده است.

به نوشته اين روزنامه، محمد جواد لاريجانی که دبيری ستاد حقوق بشر قوه قضاييه را نيز بر عهده دارد گفته است: «مسئولان بايد با بازنگری در کنوانسيون حقوق بشر، مواردی را که با فکر اسلامی در تعارض است، با دلايل محکم، روشن ساخته و تلاش کنند در همه بخش ها نظير حقوق زن و کودک، جهان اسلام را با خود همراه کرده و مقررات اسلامی را مبنای تدوين حقوق قرار دهند.»

وی همچنين گفته که «به دستاوردهای نظام افتخار مي کنم، اما نمی توان پنهان کرد که در خيابان های پايتخت اين مملکت اسلامی رفتارهايی را می بينم که نشان می دهد آفت فرهنگی تا چه حد پيش رفته است و بدحجابی کوچکترين نماد مشخص اين مساله حاد به شمار می رود.»

 

بررسی روزنامه های صبح چهارشنبه ايران

رادیو فردا:چهار شنبه 21 آذر 86 (12 دسامبر 2007)

روزنامه تهران امروز به نقل از رییس کل بانک مرکزی خبر داده که  نرخ تورم در ايران از ۱۹ درصد فراتر رفته است.

به نوشته اين روزنامه، طهماسب مظاهری، رییس کل بانک مرکزی که روز سه شنبه برای حضور در نشست کميسيون اقتصادی به مجلس آمده بود، به خبرنگاران گفته که «محاسبات بانک مرکزی نشان داده که نرخ افزايش قيمت کالاها و خدمات عمومی در پايان آبان ماه امسال به ۱۹.۱ درصد رسيده است.»

روزنامه ايران، ارگان رسمی دولت از آمارهای تکان دهنده پرونده های مفاسد اقتصادی در کشور خبر داده است.

اين روزنامه به نقل از«يک منبع آگاه در مجلس شورای اسلامی» نوشته است:«طبق آمار موثق، کل سرقت ها و دزدی های صورت گرفته در کشور سالانه حدود ۲۰۰ ميليارد تومان است و اين در حالی است که فقط ارزش ريالی سه پرونده از ۴۰۰ پرونده مفاسد اقتصادی موجود در کميسيون اصل نود مجلس برابر با ۲۰۰ ميليارد تومان يعنی ميزان دزدی های کل کشور در طول يک سال است.»

ايران از قول همين منبع آگاه نوشته است:«ارزش ريالی ۴۰ پرونده از اين پرونده ها، برابر با ۵۰۰۰ ميليارد تومان است.»

روزنامه رسالت، ادعای جديد مدير مسئول خود را در مورد «انقلاب زعفرانی» منتشر کرده است.

به نوشته اين روزنامه، مرتضی نبوی به اعضای بسيج دانشجویی ياسوج گفته که «روزنامه ها در ايران آزادند اما اگر در مخالفت با جمهوری اسلامی بنويسند توقيف می شوند.»

مدير مسئول روزنامه رسالت همچنين گفته که «روزنامه ها در ايران وسيله برپا کردن انقلاب رنگی نيستند، ولی دشمنان قصد داشتند انقلاب زعفرانی برپا کنند که خنثی شد.»

روزنامه اعتماد سخنرانی روز رییس جمهوری سابق ایران در دانشگاه تهران را مورد توجه قرار داده و خبر داده که خاتمی با استقبال دانشجويان و شعارهای حمايت آميز آنان مواجه شده است.

اين روزنامه در عين حال انتقاد تند خاتمی از «عدالت صدقه ای» را منعکس کرده و از قول وی نوشته است: « عدالت را در عدالت اقتصادی خلاصه کردن و آن را محصور در عدالت صدقه ای و توزيعی دانستن، تحريف معنای عدالت است.»

به نوشته اعتماد، خاتمی گفته است:« نبايد انبان ملت که بايد صرف قدرتمند و ثروتمند شدن جامعه و سپس توزيع ثروت بر پايه سازمان شود را بی رويه توزيع و کيسه ملت را خالی کرد. اين کار، نوعی توزيع فقر است.»

روزنامه همشهری، خبر توزيع کارت هوشمند معتادان را مورد توجه قرار داده و نوشته است:«دبير کل ستاد مبارزه با مواد مخدر از راه اندازی طرح کارت های هوشمند معتادان در سال ۸۸ خبر داده است.»

به نوشته اين روزنامه، فرمانده نيروی انتظامی در جديد ترين برنامه خود گفته که«معتادان در بسياری از موارد هويت خود را به درستی اعلام نمی کنند و حتی کارت درمانی هم در برخی موارد در مورد اين افراد از اعتبار مطلوبی برخوردار نيست، لذا اجرای طرح کارت های هوشمند معتادان که با اثر انگشت و علائم زيستی ثبت می شود در تشخيص هويت اين افراد بسيار موثر است.»

روزنامه سرمايه از مخالفت مجلس با لايحه دو فوريتی دولت برای واردات  ۲.۱ ميليارد دلاری واردات کالاهای اساسی خبر داده است.

به نوشته اين روزنامه، نمايندگان در جلسه علنی روز سه شنبه مجلس به دليل آنچه بی برنامگی سياست های اقتصادی محمود احمدی نژاد خواندند، پيشنهاد برداشت يک ميليارد و دويست ميليون دلار توسط دولت از محل حساب ذخيره ارزی را رد کردند.

سرمايه نوشته که «رییس دولت روز سه شنبه لايحه اصلاح جداول شماره ۴ و ۸ قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ايران و متمم بودجه سال ۱۳۸۶ کل کشور جهت تامين اعتبار مورد نياز واردات کالاهای اساسی را با قيد دو فوريت به مجلس ارايه کرده بود.»