بولتن خبري ايران نبرد(1046) چهار شنبه 2 بهمن 1387(21 ژانویه  2009)

http://www.iran-nabard.com

اخبار، گزارشها و تحليلها - ايران  و تحولات عراق

اخبار كارگران و مزد بگيران ايران را در ايران نبرد بخوانيد    

 

اوباما چهل و چهارمین رئیس جمهور آمریکا شد.

 

اوباما سوگند یاد کرد: امید را به جای ترس برگزیدیم

بی بی سی:سه شنبه 1 بهمن 1387(20 ژانویه  2009)

آقای اوباما اولین رئیس جمهوری آفریقایی تبار آمریکاست. او با همان انجیلی سوگند یاد کرد که آبراهام لینکلن در سال 1861 با آن سوگند خورده بود. او رئیس جمهوری بود که به برده داری در آمریکا پایان داد.

آقای اوباما در سخنرانی خود که در جمع صدها هزار تن ادا شد و به طور مستقیم از تلویزیون های بین المللی پخش شد، گفت قدردان اعتمادی است که مردم به او داشته اند.

رئیس جمهوری جدید آمریکا در این سخنان از جورج بوش، رئیس جمهور سابق به خاطر خدماتش به ملت و همکاری هایش در طول مدت انتقال قدرت قدردانی کرد.

آقای اوباما گفت: "ملت ما علیه شبکه گسترده ای از خشونت و نفرت در جنگ به سر می برد، اقتصاد ما به شدت ضعیف شده است. بازار مسکن و کار در شرایط بدی است و کسب و کارها متوقف شده است. سیستم بهداشتی ما پر هزینه است و ناکامی های مدارس ما متعدد است و هر روز شواهد بیشتری به دست می آید که نشان می دهد نحوه استفاده ما از انرژی، زمین را تهدید و دشمنان را ما مستحکم تر می کند.

رئیس جمهوری آمریکا در سخنان خود گفت چالش هایی که آمریکا و آمریکایی ها با آن روبرو هستند، واقعی است. او افزود این چالش ها جدی و شمار آنها زیاد است.

آقای اوباما افرود: "ما امروز در اینجا جمع شده ایم، چون ما امید را به جای ترس انتخاب کردیم، وحدت را به جای بحران و اختلاف."

اولین رئیس جمهوری آفریقایی تبار آمریکا گفت زمان آن رسیده تا دوباره بر این ارزش ها و باورهایی که نسل به نسل به ما رسیده،تائید کنیم که مطابق با وعده الهی، همه برابر و آزاد هستند.

رئیس جمهور آمریکا گفت اطمینان میان حکومت و مردم باید احیا شود.

آقای اوباما در سخنان خود که با استقبال مردم روبرو شد خطاب به جهان اسلام گفت: "ما به دنبال راهی برای به جلو رفتن هستیم که بر مبنای منافع مشترک و احترام متقابل است."

او افزود: " رهبرانی در سراسر جهان که به دنبال بحران هستند و می خواهند ناکامی های جوامع خود را به گردن غرب بیاندازند، بدانند که مردمشان در مورد آنها بر مبنای آنچه بنا کرده اند قضاوت خواهند کرد، نه بر اساس آنچه از میان برده اند."

آقای اوباما گفت آمریکا نشان خواهد داد که دوست هر ملت و فردی است که به دنبال صلح و منزلت است.

تدابیر امنیتی که برای این مکان و مراسم امروز در نظر گرفته شده، بی سابقه است و بالغ بر 40 هزار مامور امنیتی به خدمت خوانده شده اند.

گزارشگران می گویند مردم در سراسر آمریکا احساس می کنند که امروز شاهد وقوع تاریخ هستند.حدود دو میلیون نفر در پارک ملی آمریکا، در محوطه بیرونی محلی که مراسم در آن شکل می گرفت جمع شده بودند.

هنگامی که آقای اوباما وارد محل شد، جمعیت یک صدا ابراز شادمانی کرد.

آرتا فرانکلین، خواننده سرشناس آمریکایی در این مراسم برنامه اجرا کرد و سپس بیست و یک توپ به صدا در آمد.

پس از پایان مراسم، آقای اوباما با جورج بوش خداحافظی کرد. رئیس جمهور سابق آمریکا با یک فروند هلیکوپتر کاخ سفید را ترک کرد. قرار است جورج بوش همراه با لورا بوش به تگزاس برود.

دیک چنی، معاون آقای بوش نیز در این مراسم به علت مشکلات قلبی اش بر روی ویلچر حضور داشت.

 

باراک اوباما: آمریکا با چالش های جدی روبه رو است

رادیو فردا:سه شنبه 1 بهمن 1387(20 ژانویه  2009)

باراک حسين اوباما، رييس جمهوری آمريکا، روز سه شنبه در مراسم ادای سوگند خود در واشینگتن گفت: چالش های پيش روی آمريکا واقعی هستند.

آقای اوباما که در برابر جمعيتی بالغ بر يک ميليون نفر در «نشنال مال» سخنرانی می کرد، گفت:«من امروز به شما می گويم چالش های پيش روی ما واقعی هستند. آنها جدی و بسيارند. آنها در زمان کوتاه يا به سادگی حل نخواهند شد.»

باراک حسين اوباما روز سه شنبه به عنوان نخستين آمريکايی آفريقايی تبار در برابر صدها هزار نفر که از نخستين ساعات بامداد  در« نشنال مال» حاضر شده بودند، سوگند ياد کرد و تاريخ ساز شد.

مراسم تحليف باراک اوباما، که  پسر يک زن سفيدپوست از ايالت کانزاس و يک مرد سياهپوست از کنيا است، برای آمريکايی- آفريقايی ها رويدادی تاريخی و سمبليک بود.

در همين حال، رييس جمهوری آمريکا  در ادامه سخنرانی خود خطاب به جامعه بين المللی گفت: آمريکای جديد، همه صداها را خواهد شنيد.

باراک اوباما خطاب به «جهان اسلام» نيز گفت: «ما به دنبال راه جديدی به سوی آینده هستیم مبتنی بر منافع مشترک و احترام متقابل.»

وی همچنين افزود: «آن دسته از رهبرانی که در گوشه و کنار جهان به دنبال گسترش درگيری هستند يا ناکامی جامعه خود را به گردن غرب می اندازند، بدانند که مردم کشورهايشان درباره توانايی آنها در ساختن و نه نابود کردن، به قضاوت خواهد نشست.»

رييس جمهوری آمريکا اضافه کرد: «آن دست از کسانی که از طريق فساد، فريب و با ساکت کردن مخالفان به قدرت چسبیده اند، بدانند که در مسير اشتباه تاريخ ايستاده اند، ولی اگر مشت های خود را گره نکنيد ما به سوی شما دست دراز خواهيم کرد.»

باراک اوباما در حالی رسما رييس جمهوری آمريکا شد که اقتصاد اين کشور در بدترين شرايط خود طی هفتاد سال اخير است و اين کشور در افغانستان و عراق در حال جنگ است.

رويدادهايی که این کشور را «در دل بحران ها» قرار داده است.

آقای اوباما گفت: در اين روز ما جمع شده ايم برای اين که ما اميد را به جای ترس و اتحاد را به جای درگيری و ناهماهنگی انتخاب کرده ايم.

باراک اوباما بار ديگر تاکيد کرد که اولويت اصلی مسئله اقتصادی است و با کنگره در خصوص طرح ۸۵۰ ميليارد دلاری اقتصادی همکاری خواهد کرد.

همزمان با مراسم ادای سوگند باراک اوباما در روز سه شنبه بازار سهام با کاهش ارزش سهام روبه رو بود.

 

چهل و چهارمین رییس جمهور آمریکا سوگند یاد کرد

رادیو فردا:سه شنبه 1 بهمن 1387(20 ژانویه  2009)

مراسم اداى سوگند باراك اوباما، رييس جمهور آمريكا، در ساعت ۱۲ به وقت واشينگتن در محل ساختمان كنگره آمريكا سوگند یاد کرد و بيش از دو ميليون نفر در اين محل گرد آمده اند.

تصاوير تلويزيونى اين مراسم از شبكه هاى مختلف جهان در حال پخش شدن است. جمعيت زيادى که در محل ادای سوگند آقای اوباما گرد آمده اند به ابراز احساسات پرداخته و شاهد سوگند چهل و چهارمين رييس جمهور آمريكا بودند.

باراك اوباما روز چهارم نوامبر به عنوان نخستين سياهپوست در تاريخ آمريكا به مقام رياست جمهورى اين كشور برگزيده شد و از اين رو مراسم اداى سوگند وى به عنوان لحظه اى تاريخى در اين كشور تلقى شد.

بيش از دو ميليون نفر از مردم آمريكا براى حضور در اين مراسم تاريخى در واشينگتن و در محل يادبود آبراهام لينكلن گرد آمدند كه مسير تجمع شركت كنندگان به سه كيلومتر مى رسد.

شركت كنندگان حاضر در مراسم پرچم آمريكا را در دست دارند و بسيارى از آنها براى حضور در اين لحظه تاريخى از شب گذشته به محل اداى سوگند روساى جمهورى آمريكا آمده اند.

پيش از آغاز مراسم، آقاى اوباما همراه با ميشل، همسرش وارد كاخ سفيد شدند و ميهمان جرج بوش، رييس جمهورى آمريكا و لورا، همسر او براى صرف قهوه بودند.

جو بايدن، معاون رييس جمهور منتخب آمريكا و جيل، هسمر وى نيز به اوباما و همسرش ملحق شدند. اين دو مراسم روز سه شنبه را در كليسايى در نزديكى كاخ سفيد آمريكا آغاز كردند.

مراسم اداى سوگند باراك اوباما كه از پدرى كنيايى و مادرى آمريكايى متولد شده است از سوى بسيارى از تحليلگران، براى آمريكايى هاى آفريقايى تبار يك نماد سمبليك به شمار مى رود كه در سال هاى نه چندان دور از تبعيض نژادى و شهروند درجه دو بودن رنج مى بردند.

اوباماى ۴۷ ساله با انجيلى كه آبراهام لينكن در سال ۱۸۶۱ مراسم تحليف خود را به جا آورد، اداى سوگند كرد.

انتخاب باراك اوباما اين اميدوارى را در ميان مردم آمريكا بر انگيخته است كه وى بتواند با بدترين بحران اقتصادى اين كشور در ۷۰ سال گذشته مقابله كند.

 با اين حال، شاخص بازار سهام نيويورك در روز سه شنبه به دليل نگرانى از وضعيت اقتصادى آمريكا دو درصد سقوط كرد.

آمريكا در حال حاضر با مشكل ۱۱ ميليون بيكار دست به گريبان است و عميق شدن بحران اقتصادى در ماه هاى گذشته نزديك به يك تريليون دلار به اين كشور ضربه زده است.

در حوزه خارجى نيز آقاى اوباما با مسائلى چون جنگ در عراق و افغانستان، گرمايش زمين، بحران خاورميانه، تنش بين پاكستان و هند، ظهور دوباره قدرت روسيه و چالش برنامه اتمى جمهورى اسلامى ايران روبرو است.

با اين حال تحليلگران مى گويند كه فورى ترين دستور كار رييس جمهور آمريكا، حل بحران اقتصاد آمريكا و همكارى با شركاى ان كشور جهت مقابله با ركود جهانى است.

در همين حال، روزنامه آمريكايى «واشينگتن پست» گزارش داد كه باراك اوباما در نخستين اقدام خود، سناتور جرج ميچل را به عنوان نماينده خود در امور خاورميانه منصوب خواهد كرد.

از سوى ديگر احتمال مى رود كه وى در روز چهارشنبه با فرماندهان نظامى آمريكا ديدار كند و در باره عقب نشينى نيروهاى اين كشور از عراق با آنها به رايزنى بپردازند.

آقاى اوباما در زمان مبارزات انتخاباتى خود وعده داده بود كه ظرف ۱۶ ماه نيروهاى نظامى آمريكا را از عراق خارج خواهد ساخت.

تعطيل زندان گوانتانامو در خليج كوبا نيز يكى از اقداماتى است كه آقاى اوباما وعده است براى احياى ارزش هاى اخلاقى آمريكا آن را به مرحله اجرا در آورد.

 

سخنرانی اوباما در کنسرت 'ما همه یکی هستیم'

بی بی سی:یکشنبه 29 دی 1387(18 ژانویه  2009)

در آستانه ورود باراک اوباما به کاخ سفید، او در کنسرتی در واشنگتن پایتخت آمریکا سخنرانی کرده است.

روز یکشنبه (18 ژانویه) در مرکز شهر واشنگتن کنسرتی تحت عنوان "ما همه یکی هستیم" برگزار شد.

تعدادی از هنرمندان مشهور آمریکایی از جمله بیانسه، استیوی واندر، پیت سیگر و بروس اسپرینگستین برای هزاران نفر از مردم در این کنسرت برنامه اجرا کردند.

باراک اوباما به همراه همسرش میشل و دو دختر نوجوانش در محل این کنسرت شرکت کردند.

باراک اوباما در محل بنای یادبود آبراهام لینکلن، شانزدهمین رئیس جمهوری آمریکا که برده داری را در این کشور منسوخ کرد، برای حاضران سخنرانی کرد. او بارها از آبراهام لینکلن به عنوان یک الگو برای خود یاد کرده است.

باراک اوباما روز یکشنبه با اشاره به مشکلاتی که آمریکا با آن ها روبروست، بر محقق شدن رویاها و آرمان های کسانی که کشور آمریکا را تاسیس کردند، تاکید و ابراز اطمینان کرد که این بار نیز مردم آمریکا مشکلات فعلی را برطرف خواهند کرد.

باراک اوباما در حالی زمام ریاست جمهوری آمریکا را بدست می گیرد که در سال میلادی گذشته بیش از دو و نیم میلیون نفر در آمریکا بیکار شده اند.

بر اساس گزارش ها، بازار بورس آمریکا در سال 2008 میلادی بیش از 7 تریلیون دلار از دست داده است.

باراک اوباما بهبود اقتصاد کشورش که دچار رکود است را مهم ترین اولویت دولت خود اعلام کرده است.

باراک اوباما سه شنبه این هفته (20 ژانویه) رسما به عنوان رئیس جمهوری آمریکا سوگند یاد خواهد کرد.

 

رژیم ایران و دولتهای بزرگ(آمریکا، اروپا)، روسیه، چین و....... پروژه اتمي رژيم ايران-  آژانس بين المللي انرژي، شورای امنیت ملل متحد و چالشهاي جهاني با رژیم ایران

 

سارکوزی: سال ۲۰۰۹ برای برنامه اتمی ايران تعيين کننده است

رادیو فردا:جمعه 27 دی 1387(16 ژانویه  2009)

نيکلا سارکوزی، رييس جمهوری فرانسه، روز جمعه  گفت : سال ۲۰۰۹ برای برنامه هسته ای ايران تعيين کننده خواهد بود و تهران باید درباره رویارویی یا مذاکره با جامعه بین المللی تصمیم بگیرد.

آقای سارکوزی که  در نشست سالانه درباره سياست خارجی در پاريس سخنرانی می کرد، تاکيد کرد: آژانس بين المللی انرژی اتمی بر افزايش روز افزون نگرانی ها درباره برنامه غنی سازی ايران تاکيد کرده است و «همه می دانند اين برنامه اهداف غير نظامی ندارد.»

رييس جمهوری فرانسه همچنين افزود:«زمان آن فرا رسيده است تا رهبران ايران دست به انتخاب بزنند: يا راه يک  رويارويی جدّی با جامعۀ بين المللی را در پیش بگیرند، يا ،همانگونه که  فرانسه خواهان است، ما عاقبت  {درادامه} مذاکرات طولانی پنج سال گذشته به راه حلی دست خواهيم يافت.»

فرانسه، بريتانيا، آمريکا، چين و روسيه به همراه آلمان، کشورهای موسوم به ۱+۵ طی سال های اخير کوشيده اند تا از طريق ارائه مشوق ها  و تحريم ها ايران را به توقف فعاليت های مربوط به غنی سازی اورانيوم ترغيب کنند.

ايران تاکيد می کند که برنامه هسته ای اين کشور صلح آميز  و غنی سازی اورانيوم را با هدف توليد سوخت هسته ای برای نيروگاه بوشهر انجام می دهد. اين در حالی است که  برخی کشورهای غربی می گويند ماهيت برنامه هسته ای ايران نظامی است و اين کشور در صدد توليد سلاح اتمی است.

شورای امنيت سازمان ملل متحد به دليل خودداری ايران از توقف فعاليت های غنی سازی اورانيوم از سال ۲۰۰۶ تاکنون سه قطعنامه تحريمی عليه تهران تصويب کرده است. به رغم اين قطعنامه ها ايران همچنان به توسعه برنامه غنی سازی اورانيوم ادامه می دهد.

آقای سارکوزی همچنين تاکيد کرد: کشورهای ۱+۵ خواهان «گفت وگوی باز و مستقيم » با تهران هستند.

رييس جمهوری فرانسه تاکيد کرد امکان دستيابی به توافق وجود دارد و «اکنون بر عهده رهبری ايران است تا تصميم بگيرد.»

 در همین زمینه، باراک اوباما، رييس جمهوری منتخب آمريکا هفته گذشته در گفت و گو با شبکه تلويزيونی «ای بی سی» آمريکا  از رویکرد تازه دولت آینده این کشور در قبال ایران خبر داده بود.

آقای اوباما گفته بود که در دولت جديد خواهان گفت و گو و ارائه مشوق های بيشتر به ايران است تا اين کشور را قانع سازد تا از دست برنامه غنی سازی اورانيوم بردارد.

اين برنامه که کاربرد دو گانه نظامی و غير نظامی دارد می تواند برای توليد سلاح هسته ای مورد استفاده قرار گيرد. جمهوری اسلامی ايران می گويد که تعليق غنی سازی اورانيوم «خط قرمز» اين کشور است.

رييس جمهور منتخب آمريکا در عين حال گزينه تشديد فشارهای سياسی و اقتصادی بر ايران را مورد تاکيد قرار داده و گفته بود: دولت او سياست تشويق و تنبيه ايران را در قبال برنامه هسته ای اين کشور تشديد خواهد کرد

 

رويدادهاي عراق و نيروهاي موثر در عراق

 

مقام آمريکايي:امنيت ناظران خارجي انتخابات عراق برعهده ارتش آمريکااست 

ایرنا:سه شنبه 1 بهمن 1387(20 ژانویه  2009)

بغداد - يک مسوول آمريکايي در تيم منطقه اي بازسازي در عراق گفت نقش نظاميان ارتش آمريکا در جريان انتخابات 31 ژانويه شوراهاي استاني اين کشور، حفاظت و تامين امنيت ناظران خارجي است .   

به گزارش پايگاه اينترنتي اصوات العراق ، "ايون مکارتي " روز سه شنبه در نجف اشرف به خبرنگاران گفت آمريکايي ها در انتخابات آينده ، علاوه بر تامين امنيت ناظرات خارجي ، نقش هماهنگ کننده را خواهند داشت و به طور مستقيم دخالتي در برگزاري انتخابات نخواهند کرد.

وي افزود: مساله امنيت انتخابات در نجف ، امروز در جلسه اي با حضور مقامات و مسوولان امنيتي و سياسي استان و نيز نمايندگاني از دولت آمريکا بررسي شد.

براساس اعلام دولت عراق ، روزهاي 30 و 31 ژانويه جاري ، تعطيل رسمي در کشور خواهد بود و يک طرح امنيتي ويژه در اين دو روز براي برگزاري انتخابات شورا هاي استان اجرا خواهد شد.

مقامات امنيتي هنوز جزييات اين طرح امنيتي را اعلام نکرده اند.

 

رويدادهاي مهم بين المللي و منطقه اي

 

تاکید اولمرت بر خروج سریع نظامیان اسرائیل از غزه

بی بی سی:یکشنبه 29 دی 1387(18 ژانویه  2009)

اهود اولمرت، نخست وزیر اسرائیل، گفته است کشورش تمایلی به ادامه حضور نظامی در نوار غزه ندارد و می خواهد نیروهایش را در سریع ترین زمان ممکن از غزه خارج کند.

هم زمان، اسماعیل هنیه، رهبر گروه حماس در غزه، گفته است که اسرائیل در غزه شکست خورده است.

هم اکنون، ارتش اسرائیل در حال خارج کردن تدریجی بخشی از نیروهایش از نوار غزه است.

تلویزیون اسرائیل تصاویر سربازان و واحدها زرهی این کشور که در حال ترک غزه هستند را پخش کرده است.

گفتگو با محمد منظرپور خبرنگار بی بی سی در بیت المقدس

اسرائیل تعداد دقیق نیروهایی که در حال ترک غزه هستند را اعلام نکرده است.

اهود اولمرت روز یکشنبه (18 ژانویه) ساعاتی پس از آن که گروه فلسطینی حماس برای یک هفته آتش بس اعلام کرد، بر خروج از غزه تاکید کرد.

او همچنین با رهبران بریتانیا، فرانسه، آلمان و اسپانیا دیدار کرده است.

اهود اولمرت پس از دیدار با رهبران این کشورهای اروپایی گفت که اسرائیل قصد تسخیر، کنترل و باقی ماندن در غزه را ندارد و می خواهد در سریع ترین زمان ممکن از آن خارج شود.

گوردون براون، نخست وزیر بریتانیا، هم زمان از اسرائیل خواسته است که گذرگاه های غزه را باز کند.

نیکولا سارکوزی، رئیس جمهوری فرانسه، پیشتر در مصر بر حق اسرائیل بر دفاع از خود تاکید کرد، اما در عین حال خواهان خروج فوری نیروهای اسرائیلی از غزه شد.

حسنی مبارک، رئیس جمهوری مصر، نیز روز یکشنبه خواهان پایان محاصره غزه توسط اسرائیل شد.

اسرائیل پس از انجام یک عملیات نظامی گسترده در غزه علیه حماس و دیگر گروه های فلسطینی در آن، به طور یک جانبه آتش بس اعلام کرده است.

نخست اسرائیل می گوید اسرائیل به اهدافش در غزه رسیده و حماس را شکست داده است.

اسماعیل هنیه، رهبر حماس در غزه، روز یکشنبه عملیات نظامی سه هفته ایی اسرائیل در غزه را شکست خورده دانسته، اما می گوید پذیرش آتش بس از سوی حماس تصمیمی عاقلانه و مسوولانه بوده است.

شمار تلفات فلسطینی ها در تهاجم اسرائیل به نوار غزه، 1300 نفر و شمار کشته شدگان اسرائیلی در اثر پرتاب راکت پیکارجویان حماس، 13 نفر اعلام شده است.

 

حماس آتش بس یک هفته ای در غزه اعلام کرد

بی بی سی:یکشنبه 29 دی 1387(18 ژانویه  2009)

یک روز پس از آن که اسرائیل آتش بس یک جانبه در نوار غزه اعلام کرد، گروه حماس گفته است این گروه و دیگر گروه های پیکارجوی فلسطینی به مدت یک هفته آتش بس اعلام می کنند.

موسی ابو مرزوق، یک مقام ارشد حماس گفت آتش بس یک هفته ای بلافاصله به اجرا درمی آید.

ابو مرزوق از اسرائیل خواست که از این مدت برای بیرون بردن کامل نیروهایش از نوار غزه استفاده کند.

حماس گفته است تمدید مدت آتش بس بستگی به رفع محاصره غزه توسط اسرائیل و باز کردن تمام گذرگاه های مرزی دارد.

گفتگو با محمد منظرپور خبرنگار بی بی سی در بیت المقدس

ارتش اسرائیل می گوید سربازانش خروج از از غزه را به تدریج آغاز کرده اند. تلویزیون اسرائیل تصاویر سربازان این کشور را نشان داده است که به سمت مرز در حرکتند و تانک ها نیز در حال عقب گرد هستند.

پس از یک مدت آرام پس از اعلام آتش بس اسرائیل، پیکارجویان فلسطینی بیست راکت به خاک اسرائیل پرتاب کردند و اسرائیل با حمله هوایی به پرتاب راکت ها واکنش نشان داد.

پرسنل پزشکی در نوار غزه می گویند اجساد 95 نفر از زیر آوار بیرون آورده شده است.

شمار تلفات فلسطینیان در تهاجم اسرائیل به نوار غزه، 1300 نفر و شمار کشته شدگان اسرائیلی در اثر پرتاب راکت پیکارجویان حماس، 13 نفر اعلام شده است.

تلاش های دیپلماتیک برای حل بحران

گوردون براون، نخست وزیر بریتانیا خواستار خروج فوری اسرائیل از نوار غزه و پایان پرتاب راکت توسط حماس به خاک اسرائیل شده است.

گوردون براون، در یک اجلاس بین المللی سران، برای حل بحران غزه در اجلاس شرم الشیخ صحبت می کرد.

رهبران فرانسه، ایتالیا و ترکیه، از جمله شرکت کنندگان در این اجلاسند.

میزبانی این نشست با حسنی مبارک رئیس جمهوری مصر است و نیکولا سارکوزی رئیس جمهوری فرانسه ریاست مشترک اجلاس را به عهده دارد.

باراک اوباما رئیس جمهوری منتخب آمریکا از اعلام آتش بس اسرائیل استقبال کرده است.

 

تحليل اوضاع ايران و عراق در رسانه هاي جمعي

 

بررسی روزنامه های صبح پنج شنبه ايران

رادیو فردا:پنج شنبه 26 دی 1387(15 ژانویه  2009)

روزنامه اعتماد ملی ، از مخالفت گسترده کمیسيون های مختلف مجلس شورای اسلامی با « لایحه نقدی کردن يارانه ها » خبر داده ، و نوشته « تاکنون اين لایحه در کمیسيون اجتماعی و کمیسيون حقوقی و قضايی مجلس بررسی شده که اعضای هر دو اين کمیسيون ها آن را رد کرده اند. »

به نوشته اين روزنامه « لايحه هدفمند کردن يارانه ها در کمیسيون ۱۶ نفره اجتماعی تنها ۳ موافق و در کمیسيون ۱۱ نفره  حقوقی و قضايی مجلس نيز ۳ موافق داشته ، و اکثريت اعضای اين دو کمیسيون مجلس با تصويب اين لایحه مخالفت کرده اند. »

اعتماد ملی ، همچنين به نقل از علی‌اصغر يوسف‌نژاد مخبر کميسيون صنايع و معادن مجلس نوشته « پيش‌بينی می‌کنيم که لا‌يحه هدفمند کردن يارانه‌ها در کميسيون‌های مجلس تصويب نخواهد شد. »

به گزارش اين روزنامه  لايحه اقتصادی دولت « در کمیسيون های ديگر مجلس نيز وضع چندان مناسبی ندارد. »

روزنامه جمهوری اسلامی ، از افزايش ۱۵ درصدی قيمت بليت پروازهای داخلی توسط سازمان هواپيمايی کشوری خبر داده ، و نوشته « اين افزايش قيمت از روز ۲۳ دی ماه به شرکت های هواپيمايی ابلاغ شده است. »

به نوشته اين روزنامه سازمان هواپيمايی کشوری علت گرانی بليت پروازهای داخلی را « جبران بخشی از هزينه های ايرلاين ها و افزايش سطح خدمات به مسافران » اعلام کرده است.

روزنامه جمهوری اسلامی همچنين نوشته « افزايش ۱۵ درصدی قيمت بليت پروازهای داخلی درحالی است که پيش از اين تنها بين ۳ تا ۵ درصد مردم از هواپيما استفاده می کردند. »

روزنامه اعتماد ، درخواست مسئول دفتر نمايندگی رهبر جمهوری اسلامی در دانشگاه علوم پزشکی همدان برای نهادينه شدن ازدواج موقت در دانشگاه ها را مورد توجه  قرار داده ، و نوشته که وی « بر ضرورت نهادينه شدن ازدواج موقت در دانشگاه ها تاکيد کرده است. »

به نوشته اين روزنامه آقای رستمی با انتقاد از نبود قوانين تسهيل کننده ازدواج موقت در دانشگاه ها ، گفته « يکی از عوامل بازدارنده ترويج ازدواج موقت ، عدم توجه به دلايل شرعی است که باعث شده برای اجرای ازدواج موقت ، ساز و کار قانونی و عرفی مناسبی وجود نداشته باشد. »

اعتماد نوشته که اين مقام مسول دفتر رهبری در دانشگاه همدان گفته است : ازدواج موقت يک راهکار دائمی برای زندگی نيست اما اين امر می تواند در دانشگاه ها به عنوان مقدمه ازدواج دائم تلقی شود.

روزنامه همشهری ، از کشته شدن يک قاضی دادگاه های تجديد نظر استان خوزستان در يک درگيری مسلحانه خبر داده ، و نوشته « يک قاضی پرونده های مفاسد اقتصادی و از مستشاران دادگاه های تجديد نظر استان خوزستان براثر اصابت گلوله های افراد ناشناس کشته شده است. »

معاون دادستان اهواز دراين باره گفته « قاضی شريفی ساعت ۱۵ روز سه‌شنبه در حال رفتن به خانه بود که از سوی افرادی ناشناس توسط دو اتومبيل محاصره و مورد اصابت تعداد زيادی گلوله قرار گرفته و کشته شد. »

بهرام رشته احمدی با اشاره به اين که هويت ضاربان اين قاضی تاکنون مشخص نشده ، از اعلام اطلاعات بيشتر در اين مورد خودداری کرده ، اما به روزنامه همشهری گفته «  قاضی شريفی مستشار شعبه اول دادگاه‌های تجديدنظر خوزستان ، پرونده‌های مفاسد اقتصادی و زمين‌خواری متعددی را رسيدگی و احکام قاطعی در اين زمينه صادر کرده  بود. »

روزنامه جام جم ، با انتشار گزارشی ضمن انتقاد از نابسمانی وضعيت عرضه و فروش نان در کشور از فروش نان ۱۵۰۰ تومانی درتهران خبرداد.

به نوشته اين روزنامه « قيمت نان در نقاط مختلف شهر تهران تفاوت های زيادی دارد طوری که در يک نقطه از پايتخت نان سنکگ ساده ۴۰۰ و ۷۰۰ تومان در نقطه ای ديگر۱۵۰۰ تومان به فروش می رسد. »

جام جم با اشاره به اظهارات معاون وزير بازرگانی که پيشتر گفته « علت گرانی نان در برخی نانوايی ها استفاده از آرد غير يارانه ای و آزاد است » نوشته است : در اين بازار گرانی و آزادی قيمت ها هيچ مسئولی حاضر نيست اعلا

 

بررسی روزنامه های صبح شنبه ايران

رادیو فردا:شنبه 28 دی 1387(17 ژانویه  2009)

روزنامه جمهوری اسلامی از قول دبير شورای هماهنگی کارفرمايان کشور خبر داده که آمار بيکاری اعلام شده از سوی مرکز آمار ایران « غیرواقعی » است.

به نوشته این روزنامه عباس وطن پور گفته « نگاه مرکز آمار با واقعيت جامعه مطابقت ندارد به نحوی که اگر نرخ بيکاری سال گذشته را بررسی کنيم ، می بينيم که با افزايش نرخ تورم ميزان بيکاری نيز افزايش يافته و اين آمارها خيلی قابل استناد نيست. »

روزنامه جمهوری اسلامی به نقل از دبیر شورای هماهنگی کارفرمایان نوشته « طبق قانون کار يک نفر بايد هفته ای ۴۴ ساعت کار داشته باشد تا بيکار محسوب نشود ، اما مرکز آمار ايران در محاسبات نرخ بيکاری افرادی که فقط هفته ای کمتر از يک ساعت کار داشته باشند را بيکار اطلاق می کند. »

به گزارش اين روزنامه دبیر شورای هماهنگی کارفرمايان کشور همچنين درباره نرخ واقعی بيکاری در کشور گفته « اگر مبنای محاسبه نرخ بيکاری مرکز آمار را با قانون کار مقايسه نماييم می بينيم که درصد بيکاران بسيار بيشتر خواهد بود به نحوی که آمار مرکز آمار بايد ۴۴ برابر شود. »

مرکز آمار ايران چندی پيش نرخ بيکاری در کشور را ۹.۵ درصد اعلام کرده بود.

روزنامه اعتماد ، ضمن انعکاس اظهارات سيد محمد خاتمی درباره عدم حمايت رهبر جمهوری اسلامی از کانديدای خاصی در انتخابات رياست جمهوری نوشته « متاسفم از اينکه در جامعه کسانی اعلام می کنند رهبری بر فرد خاصی نظری دارد و اين منتسب کردن گونه نظرات جفا به رهبری است. »

اين روزنامه همچنين از قول يک منبع آگاه که نامی از آن نبرده درباره ديدار آقای خاتمی با آقای خامنه ای نوشته « در اين نشست رئيس جمهور سابق ايران برخی نظرات و دل نگرانی های خود را با رهبری در ميان گذاشته که ايشان نيز برخی از مسايل را تاييد کرده اند.»

به نوشته اين روزنامه اين منبع آگاه گفته « ايشان همچنين اظهار کرده اند نسبت به آمدن يا عدم حضور افراد در انتخابات آينده توصيه ای نمی کنند و در صورت حضور خاتمی و حتی پيروزی او يا هر کس ديگر ، طبق معمول گذشته و روابط رهبر و رئيس جمهور با وی تعامل خواهد کرد. »

روزنامه اعتماد ملی ، از بازداشت يک دانشجو در شيراز و يک دانشجوی اخراج شده از دانشگاه علامه طباطبايی خبر داده ، و نوشته « با بازداشت حمدالله نامجو در روز چهارشنبه ، شمار دانشجويان بازداشت‌شده در دانشگاه شيراز به ۱۱ نفر رسيد.»

اين روزنامه با اشاره به آزادی ۴ نفر از دانشجويان دانشگاه شيراز نوشته « با اضافه شدن حمدلله نامجو به جمع دانشجويان بازداشتی دانشگاه شيراز همچنان ۷ نفر از دانشجويان اين دانشگاه در زندان بسر می برند. »

به گزارش اعتماد ملی « جواد عليزاده دانشجوی اخراجی دانشگاه علامه طباطبايی نيز در روزهای گذشته بازداشت شده است. »

اين روزنامه از زمان و نحوه دستگيری  جواد عليزاده خبری نداده و تنها اشاره کرده است که او از فعالان حقوق بشر کردستان بوده است.

روزنامه سرمايه ، با انتشار گزارش بانک مرکزی از شاخص های اقتصادی ماه و سال گذشته از کاهش کمتر از ۲ درصدی نرخ تورم  ماهانه در کشور خبر داده و نوشته « نرخ تورم ماهانه در آذرماه سال ۸۷ نسبت به ماه مشابه سال قبل ۲۶.۴ درصد اعلام شد که نسبت به نرخ تورم ۲۸.۳ درصدی آبان ماه ۸۷ به ميزان ۱.۹ درصد با کاهش مواجه شده است که نشان از جريان آرام کاهش نرخ تورم دارد. »

اين روزنامه درعين حال از افزايش نيم درصدی نرخ تورم سالانه در کشور خبرداده و نوشته « اما ميزان تورم ۱۲ ماه منتهی به آذرماه ۸۷ نيز نسبت به ۱۲ ماه منتهی به آذرماه سال ۸۶ معادل ۲۵.۵ درصد اعلام شد که نسبت به ۱۲ ماه منتهی به آبان ۸۷ که ۲۵ درصد بود معادل ۵/۰ درصد افزايش يافته است. »

سرمايه همچنين با توجه به آمار ارايه شده از سوی بانک مرکزی نوشته « کارشناسان اقتصادی پيش بينی می کنند با توجه به کسری بودجه و افزايش مخارج جاری دولت وافزايش بی رويه نقدينگی در جامعه ، نرخ تورم در ماه های آينده افزايش خواهد يافت.»

روزنامه رسالت از قول معاون اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران از افزايش آلودگی هوای پايتخت در سال جاری خبر داده ، و از قول وی نوشته « امسال نسبت به سال گذشته آلودگی هوای کلانشهر تهران ۴ برابر افزايش داشته است. »

به نوشته اين روزنامه احمد نوريان گفته « هم اکنون ۱.۶ ميليون تن از آلودگی های تهران از طريق منابع متحرک وارد تهران می شود. »

به گزارش رسالت ، مديرعامل شرکت کنترل کيفيت هوای تهران همچنين با هشدار نسبت به بالا بودن ميزان آلاينده های خاص درهوای تهران ، گفته « جديدترين اندازه‌گيری‌ها نشان می‌دهد ميزان اين آلاينده‌ها ۱۰ برابر استانداردهای جهانی است. »

 

بررسی روزنامه های صبح يک شنبه ايران

رادیو فردا:یکشنبه 29 دی 1387(18 ژانویه  2009)

روزنامه جمهوری اسلامی ، انتقادات دادستان کل کشور درباره سياست های اقتصادی دولت نهم را منعکس کرده ، و از قول وی نوشته « اينکه بياييم به همه سهام عدالت بدهيم مشکلی را حل نمی کند. »

به نوشته اين روزنامه قربانعلی دری نجف آبادی گفته « واگذاری سهام عدالت يک موضوع حاشيه ای است اصل اين است که يک ميدان دو برای ۷۰ ميليون نفر ايجاد شود. »

به گزارش روزنامه جمهوری اسلامی ، دادستان کل کشور با انتقاد از شعارهای اقتصادی  احمدی نژاد به خصوص شعار « آوردن پول نفت بر سفره مردم » گفته « ما آفتابه ساز می خواهيم نه هفت دست آفتابه و لگن. بايد مديريت اموال کارآمد و صرفه جو باشد ، نه آنکه آفتابه لگن هفت دست باشد و شام و نهار هيچی. »

روزنامه رسالت ، از افزايش آمار مبتلايان به ايدز در کشور خبر داده ، و نوشته « وزارت بهدشت براساس آمارجمع‌آوری شده ازدانشگاه‌های علوم پزشکی وخدمات بهداشتی درمانی سراسرکشور ، آمار ايدز تا پايان سه ماهه سوم سال۸۷ را ۱۸ هزار و ۸۸۱ نفر اعلام کرد. »

اين روزنامه نوشته « براساس اين گزارش از اين تعداد مبتلايان ۹۳.۵ درصد آنان را مردان و ۶.۵ درصد را زنان تشکيل می دهند ، و تاکنون هزار و ۷۳۰ نفر مبتلا به ايدز شناسايی شده و دو هزار و ۹۴۵ نفر از افراد مبتلا فوت کرده اند. »

به نوشته رسالت « علل ابتلا به HIV در بين کل مواردی که از سال ۱۳۶۵ تاکنون در کشور به ثبت رسيده اند به ترتيب تزريق با وسايل مشترک در مصرف کنندگان مواد ۶۹.۳ درصد ، رابطه جنسی ۸ درصد ، دريافت خون و فرآورده های خونی ۱.۳ درصد ، و انتقال از مادر به کودک ۰.۶ درصد بوده است. »

روزنامه سرمايه اظهارات معاون برنامه ريزی وزير نفت درباره کاهش توليد نفت ايران و تاثير آن در موازنه بودجه را مورد توجه قرار داده ، و از قول وی نوشته « از ديروز ۵۰۰ ميليون بشکه به ذخاير نفت جهان اضافه شده و بنابراين چاره ای جز کاهش توليد نيست.بايد در محاسبات سال آينده صادرات نفت را به حدود دو ميليون بشکه کاهش دهيم. »

به گزارش اين روزنامه اکبر ترکان گفته « حتی اگر دولت در مصرف نفت در بودجه صرفه جويی کند ، در خوشبينانه ترين حالت ۵۰ هزار ميليارد تومان بايد از محل فروش نفت به بودجه تزريق شود که اين رقم با صادرات نفت ۳۷.۵ دلاری يا حتی ۵۵ دلاری يعنی اينکه بايد هر دلار را ۱۶۵۰ تومان به فروش رساند.»

به نوشته سرمايه ، آقای ترکان با اشاره به اينکه دولت چاره ای به جز اين کار ندارد ، گفته « اگر کمتر از اين رقم نفت را به فروش برسانيم ، نمی توان بودجه را به موازنه رساند. »

روزنامه اعتماد گزارش اخير مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی درباره نوع حکومت ايران را منعکس کرده و نوشته « نوع نظام حکومت ايران در ميان حقوقدانان جای بحث دارد و حدود سازمان ها و اشخاصی که بايد تحت نظارت باشند در برخی موارد در قانون مشخص نشده است. »

به نوشته اين روزنامه در گزارش مرکز پژوهش های مجلس همجنين آمده « به طور کلی نظام های حکومتی به سه مدل حکومت های رياستی ، حکومت های پارلمانی و حکومت های نيمه رياستی - نيمه پارلمانی تقسيم می شوند ، و در هريک از مدل های مذکور ، اصل نظارت و کنترل برای توازن ميان قوای سه گانه رعايت می شود. »

اعتماد نوشته که مرکز پژوهش ها در ادامه گزارش خود تاکيد کرده « بنابر نظر اکثر حقوقدانان ، نظام حکومتی ايران يک نظام نيمه رياستی ، نيمه پارلمانی است. »

روزنامه اعتماد ملی ، از قول وزير اقتصاد و دارايی خبر داده که « موج دوم بحران اقتصاد جهانی به ايران سرايت و بازار سرمايه کشور را دچار استهلا‌ک کرده است. »

به نوشته اين روزنامه شمس الدين حسينی گفته « موج دوم بحران مالی جهانی بازار سرمايه ايران را متاثر کرد و درس بزرگی که به اقتصاد ايران داد اين بود که هيچ اميدی به پايداری ثبات در اقتصاد متکی به درآمدهای نفتی وجود ندارد. »

اعتماد ملی همچنين نوشته « پيش از اين مسولان دولت همگی تاثير بحران اقتصادی جهانی بر اقتصاد ايران را تکذيب می کردند ، و وزير اقتصاد اولين وزير کابينه نهم است که چنين مساله ای را می پذيرد.»

 

بررسی روزنامه های صبح دوشنبه ايران

رادیو فردا:دوشنبه 30 دی 1387(19 ژانویه  2009)

روزنامه جام جم ، از پيشنهاد طرح تشکيل ناتوی اسلامی توسط برخی اعضای مجلس شورای اسلامی خبرداده ، و نوشته « برخی نمايندگان مجلس در حال بررسی طرحی هستند که بر اساس آن ، دولت موظف به پيگيری طرح تشکيل ارتش کشورهای اسلامی خواهد شد. »

به نوشته اين روزنامه « بر اساس اين طرح دولت موظف خواهد بود رايزنی‌های ديپلماتيک خود را با کشورهای اسلامی برای تشکيل ارتش اسلامی به منظور مقابله با تجاوزات به خاک کشورهای اسلامی انجام دهد. »

جام جم نوشته که براساس اين طرح « ارتش کشورهای اسلامی زير نظر سازمان کنفرانس اسلامی تشکيل شده ، با پرچم اين سازمان فعاليت خواهد کرد و علاوه بر اين ، به دستور سازمان کنفرانس اسلامی گسيل می‌شود. »

نمايندگان مجلس همچينين پيش بينی کرده اند که درصورت جنگ بين دو کشور مسلمان نيز اين ارتش می تواند نقش ميانجی را ايفا کند.

روزنامه اعتماد ، هشدار وزير بازرگانی درباره آغاز بحران بيکاری و کاهش توليد در کشور را منتشر کرده است.

به نوشته اين روزنامه « وزير بازرگانی در نخستين اجلاس مجمع سازمان های توسعه تجارت اکو پيش بينی کرد بحران اقتصادی جهانی به سرعت توليد را کاهش داده و بيکاری درکشور به دنبال داشته باشد. »

اعتماد در عين حال با انتقاد از اظهارات وزير بازرگانی ، درباره پيش بينی موج جدید بیکاری وی ، نوشته « وزير بازرگانی که چندی پيش با استناد به کاهش قيمت محصولات در سطح جهانی وعده ورود موج ارزانی را داده بود ، گويا به تازگی به حقيقت تلخ بحران جهانی پی برده است و پس از موج ارزانی از موج کاهش توليد و بيکاريی خبر می دهد.»

روزنامه جمهوری اسلامی هشدار يکی از فرماندهان نيروی انتظامی نسبت به افزايش مصرف مواد مخدر در دانشگاه ها و  دانشجويان را مورد توجه قرار داده و از قول وی نوشته « مصرف مواد مخدر صنعتی و روانگردان در دانشگاه ها افزايش يافته و در مرز هشدار قرار دارد. »

به گزارش اين روزنامه مجيد طاهری زاده گفته « آمارهای پليس متاسفانه حاکی از افزايش مصرف مواد روانگردان به خصوص شيشه در بين دانشجويان بويژه بانوان جوان است. »

روزنامه جمهوری اسلامی به نقل از اين مقام نيروی انتظامی نوشته « براساس مطالعات پليس در فصل امتحانات نيزمصرف حشيش در بين دانشجويان خوابگاهی شايع می شود. »

اين فرمانده نيروی انتظامی دليل افزايش مصرف مواد مخدرصنعتی و روانگردان ، درميان دانشجويان را تبليغ بر عدم اعتياد اين مواد ذکر کرده است.

روزنامه اعتماد ملی از عقب نشينی دولت در مقابل نمايندگان استان کرمانشاه در مجلس خبر دادذه است.

به نوشته اين روزنامه « با دلجويی دولت از نمايندگان کرمانشاه ، اين نمايندگان تغيير موضع داده و در سفر آتی هيات دولت به اين استان ، رئيس‌جمهور را همراهی خواهند کرد. »

اعتماد ملی يادآوری کرده که «هفته گذشته اعضای مجمع نمايندگان استان کرمانشاه در مجلس دومين سفر هيات دولت به کرمانشاه را تحريم و اعلا‌م کرده بودند به دليل بی‌توجهی‌های دولت به نظر نمايندگان استان ، رئيس‌جمهور را در اين سفر همراهی نخواهند کرد که به همين علت نيز سفر دولت به اين استان لغو شده بود. »

روزنامه سرمايه ، از افزايش بدهی خارجی دولت ايران در سال جاری خبر داده ، و نوشته « براساس پيش بينی بيزينس مانيتور بدهی های خارجی ايران در سال جاری ۳ ميليارد دلار افزايش می يابد. »

به نوشته اين روزنامه « موسسه بيزينس مانيتور در گزارش سه ماهه اول ۲۰۰۹خود ، بدهی های خارجی ايران در سال گذشته را ۲۸ميليارد و ۶۰۰ ميليون دلار برآورد کرده که اين شاخص با  ۲ ميليارد و ۹۰۰ ميليون دلار افزايش در سال جاری به ۳۱ ميليارد و۵۰۰  ميليون دلار خواهد رسيد. »

روزنامه سرمايه همچنين به نقل از بيزينس مانيتور نوشت که « بدهی خارجی ايران تا سال ۱۳۹۲ روند صعودی خود را ادامه می دهد به طوری که حجم کلی اين شاخص در سال ۱۳۹۱ به ۴۱ ميليارد و ۳۰۰ ميليون دلار خواهد رسيد. »

 

بررسی روزنامه های صبح سه شنبه ايران

رادیو فردا:سه شنبه 1 بهمن 1387(20 ژانویه  2009)

روزنامه اعتماد ، اظهارات يکی از فرماندهان سپاه پاسداران درباره حمايت بسيج از دولت محمود احمدی نژاد را مورد توجه قرار داده ، و از قول  سرتيپ پاسدار عبدالله عراقی نوشته « ۷۰ درصد رويکرد امروز بسيج ورود به جبهه نرم و حمايت از دولت نهم است. »

اين روزنامه نوشته که فرمانده « سپاه تهران بزرگ » که سپاه محمد رسوالله نام دارد ، خطاب به بسيجيان وزارتخانه ها گفته « برخی برادران می گويند چرا از ما کار نظامی نمی خواهند. امروزه ۷۰ درصد رويکرد بسيج در جبهه نرم است و تنها ۳۰ درصد کار نظامی از ما می خواهند. »

به گزارش اعتماد ، عبدالله عراقی همچنين با ابراز نگرانی از احتمال روی کار آمدن دولتی چون دولت اصلاح طلب خاتمی ، خطاب به بسيجيان گفته « بسيج بايد اين توانمندی را در خود ايجاد کند که اگر روزی چنين چيزی به وجود آمد ، وارد صحنه شود. »

به نوشته اين روزنامه اين فرمانده سپاه همچنين گفته « بسيج بايد در برابر اتفاقاتی مثل اعتصاب رانندگان اتوبوس ها آمادگی لازم را داشته باشد. »

روزنامه سرمايه ، به نقل از يک عضو کمسيون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی از ارايه طرح افزايش قيمت بنزين و گازوييل به مجلس گزارش داده است.

اين روزنامه با اشاره به اينکه در طرح ارائه شده هرسال ۳۰ درصد از سهميه های بنزين کاسته و قيمت بنزين افزايش می يابد ، از قول جعفر قادری نوشته « مطابق اين طرح هر ليتر بنزين سهميه بندی در سال آينده ۲۵۰ تومان و بنزين آزاد ۴۰۰ تومان فروخته خواهد شد. »

به نوشته روزنامه سرمايه ، آقای قادری درباره قيمت پيش بينی شده گازوييل نيز گفته « در مورد گازوئيل هم همين اتفاق می افتد و علاوه بر کاهش ۳۰ درصدی سهميه ، قيمت سال آينده برای هر ليتر گازوئيل سهميه بندی ۵۰ تومان و قيمت آزاد ۲۵۰ تومان تعيين شده است. »

اين عضو کمسيون برنامه و بودجه مجلس نام اين طرح را « مکمل طرح تحول اقتصادی » عنوان کرده ، و گفته که « اين طرح از سال آينده اجرايی می شود. »

روزنامه کيهان از ممنوعیت کار مسافربرهای شخصی از ابتدای سال آينده خبر داده ، و به نقل از رييس ستاد حمل و نقل و سوخت کشور نوشته « از اوايل سال ۸۸ پليس اجازه جابجايی مسافر با خودرو شخصی را تحت هيچ عنوانی نمی دهد. »

به نوشته اين روزنامه محمد رويانيان گفته « ظرف ۴ ماه آينده تمامی مسافربرهای شخصی بايد به تاکسی تبديل شوند. »

آقای رويانيان درباره دليل اجرای چنين دستوری گفته « متاسفانه ۳۰ هزار مسافربر شخصی  در کشور علی رغم دريافت کارت و سهميه ويژه سوخت در خطوط  فعاليت نمی کنند. »

روزنامه اعتماد ملی از مرگ ۴۸ شهروند تهرانی بر اثر « سوء تغذيه » خبر داده است.

به نوشته اين روزنامه « روز گذشته در حالی آمار مرگ ۴۸ تهرانی براثر سوءتغذيه از سوی سازمان بهشت زهرا اعلا‌م شد که وزير رفاه اوايل هفته اعلا‌م کرده بود تا پايان امسال  هيچ‌کسی زير خط فقر يک دلا‌ر در کشور باقی نمی‌ماند. »

اعتماد ملی نوشته « در اين آمارها که از سازمان پزشکی قانونی استخراج شده در سال گذشته ۳۳ نفر بر اثر سوءتغذيه جان خود را از دست داده‌اند ، و در ۹ ماه امسال نيز ۱۵ نفر بر اثر سوء تغذيه فوت کرده‌اند. »

روزنامه جام جم ، گزارش داده که وزير پيشين اقتصاد و دارايی درباره پيامدهای بحران جهانی اقتصاد و کسری بودجه ناشی از آن بر اقتصاد ايران هشدار داده است.

به نوشته این روزنامه ، داود دانش جعفری گفته است « بحران مالی اخير می‌تواند از طريق تاثير کاهش قيمت جهانی نفت بر کاهش ذخاير بين‌المللی ايران، افزايش کسری بودجه عمومی در سال ۸۸ ، کاهش شاخص سهام بورس اوراق بهادار ايران را در پی داشته باشد. »

جام جم همچنين نوشته که آقای دانش جعفری گفته است « با کاهش قيمت نفت در بازارهای جهانی از ۱۴۰ به حدود ۴۰ دلار بر اثر بحران مالی جهانی ، بودجه سال آينده ايران با کاهش ۲۵ هزار ميليارد تومانی مواجه خواهد شد. »

 

متفرقه

 

گام‌هاي ايران به سوي گداخت هسته‌يي

سه شنبه 1 بهمن 1387(20 ژانویه  2009)

گفت‌وگو از خبرنگار ايسنا: زهرا اصغري

گداخت تامين‌ كننده انرژي ستارگان است و از نظر اصولي مي‌تواند منبع تقريبا نامحدود و از نظر محيطي بي‌خطرترين نوع انرژي بر روي زمين باشد. مشخص شده است كه مهار انرژي گداخت چالش علمي و فني دشواري است كه در ابتدا انتظار آن نمي‌رفت، اما به نظرمي‌رسد زمان اين‌كه انرژي گرماهسته‌يي‌ (گداخت) در اختيار بشر قرار گيرد، فرا رسيده است.

از نظر رتبه‌ي ايران در جهان در زمينه‌ي گداخت هسته‌يي بايد گفت كه با وجود سرمايه‌گذاري قابل توجه صورت گرفته در بيش از يك دهه‌ اخير، برخي مشكلات از جمله مسايل مربوط به مديريت و برنامه‌ريزي سبب شده تا ايران به جايگاه شايسته خود در اين زمينه دست نيابد و امروز از چين، كره جنوبي و هند كه در اوايل دهه‌ي 70 از آنها پيش بوديم، عقب باشيم.

با توجه به اين كه ايران از گذشته، مسيري قابل تامل و رو به جلو در پژوهش و آزمايش در زمينه گداخت را پيموده است؛ايران بايد امروز يكي از كشورهاي عضو پروژه "ايتر"(راكتور آزمايشي گراماهسته‌يي بين‌المللي) مي‌بود.

شروين گودرزي، دكتراي مهندسي هسته‌يي با گرايش گداخت هسته‌يي و عضو هيات علمي پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌يي سازمان انرژي اتمي است كه از سال 1372كه در آن هنگام دانشجوي كارشناسي ارشد الكترونيك بوده است، وارد اين سازمان شده است كه با او به عنوان يكي از برجسته‌ترين كارشناسان در زمينه گداخت در خصوص جايگاه نيروگاه‌هاي گداخت هسته‌يي در آينده و نيز چشم‌انداز فعاليت ايران در اين زمينه به گفت‌و‌گو پرداختيم.

ايران دستگاه توكامك مي‌سازد

دكتر شروين گودرزي، عضو هيات علمي پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌يي و رييس آزمايشگاه "گداخت هسته‌يي با محصورسازي مغناطيسي غيرتوكامك" در گفت‌وگوي اختصاصي با خبرنگار انرژي هسته‌يي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، درباره اظهارات رييس مجمع تشخيص مصلحت نظام مبني بر اين‌كه "ايران وارد مرحله گداخت هسته‌يي شده است" گفت:« البته فعاليت ما در زمينه گداخت هسته‌يي خيلي وقت است كه آغاز شده و آقاي هاشمي‌رفسنجاني در دوران رياست جمهوري‌شان در زمستان 1374 در افتتاح توكامك "دماوند" در سازمان انرژي اتمي نيز حضور داشتند به خوبي از فعاليت‌هاي ايران در زمينه گداخت هسته‌يي مطلعند

وي كه در زمينه گداخت هسته‌يي فعاليت مي‌كند، درباره دستگاه توكامك "دماوند" ايران( توكامك پيشرفته‌ترين دستگاهي است كه تا بحال براي بدست‌آوردن شرايط جوش هسته‌يي توليد شده است)، اظهار كرد:« اين دستگاه با كمك روس‌ها طراحي و ساخته شده است و از كارآمدترين دستگاه‌هاي توكامك كوچك جهان است

اين عضو هيات علمي پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌يي با اعلام اين مطلب كه در حال حاضر در مرحله طراحي مفهومي دستگاه توكامك ايراني هستيم، گفت:« اين توكامك از توكامك "دماوند" بزرگ‌تر و توسط متخصصان داخلي طراحي و ساخته خواهد شد

وي در خصوص اندازه اين توكامك، گفت:« اندازه واقعي آن هنوز انتخاب نشده است

گودرزي در ادامه با اشاره به زمان شروع تحقيقات گداخت هسته‌يي در ايران گفت:« تحقيقات ايران در اين زمينه بيش‌تر از سه دهه است كه آغاز شده و راه‌اندازي بخش فيزيك پلاسماي سازمان انرژي اتمي به چند سال قبل از انقلاب اسلامي باز مي‌گردد

رييس آزمايشگاه گداخت با محصورسازي مغناطيسي غيرتوكامك، اراده ايران براي ساخت دستگاه توكامك در كشور را نشان دهنده حركت كشور به سمت گداخت هسته‌يي خواند و تامين بودجه لازم براي اين كار را ضروري دانست و افزود:« در مرحله اول بايد بودجه لازم براي طراحي دستگاه تامين شود كه رقم قابل توجهي است. هم‌چنين در مرحله ساخت به بودجه بسيار بيشتري احتياج داريم

برنامه‌هاي ايران در سال‌هاي آغازين دهه‌ي 30 بلند پروازانه بود

وي با بيان اين‌كه اگر در موقع لازم كار بر روي شكافت هسته‌يي در ايران آغاز و به خوبي مديريت مي‌شد، امروز در جايگاه مناسبي قرار داشتيم و امروز براي ساخت نيروگاه هسته‌يي آب سبك محتاج ديگران نمي شديم، اظهار داشت:« از سال‌هاي آغازين دهه 30 رهبران ايران با اينكه مي‌دانستند انرژي اتمي در آينده جايگاه خاصي خواهد داشت، اما براي اين كار خيلي دير اقدام كردند و وقتي كار را شروع كردند، بلند‌پروازانه عمل كردند.در 1353 يك مرتبه تصميم گرفتند، سازمان انرژي اتمي تاسيس كنند و برنامه‌ريزي كردند تا 20 سال بعد، 25 هزار مگاوات برق هسته‌يي توليد كنيم

اين كارشناس مسائل هسته‌يي در خصوص تاثير تشويق‌ها و حمايت آمريكا براي هسته‌يي شدن ايران در سال‌هاي قبل از انقلاب بر دولتمردان وقت ايران با تاييد اين موضوع، گفت:« با اين حال اگر رهبران وقت كشور تعقل كافي مي‌داشتند در فاصله سال‌هاي 1333 تا 1353 كاري مي‌كردند كه از همان سال‌ها كارشناسان و متخصصان كشور كار را شروع كنند، در آن صورت قطعا امروز نتايج بهتري در دست داشتيم

گداخت فرآيندي‌ است كه در خورشيد و ستارگان رخ مي‌دهد

وي گفت:« برخلاف روش شكافت هسته‌يي كه در آن عناصر سنگين با بمباران نوترون‌ها شكافته و انرژي آزاد مي‌شود، در گداخت، هسته‌هاي سبك مثل هيدروژن با يكديگر تركيب و به هسته عناصر سنگين‌تر مثل هليوم تبديل مي‌شوند و در ضمن اين واكنش مقداري از جرم به انرژي تبديل مي‌شود. اين‌ همان فرآيندي است كه در خورشيد و ستارگان رخ مي‌دهد. از آن‌جايي كه در كره زمين احتمال واكنش هسته‌هاي هيدروژن بسيار كم است، از ايزوتوپ سنگين هيدروژن (دوتريم) استفاده مي‌شود و چون بارهاي الكتريكي هسته‌ها مثبت است و بارهاي هم‌نوع يكديگر را دفع مي‌كنند، از اين رو واكنش گداخت خود به خود صورت نمي‌گيرد و براي انجام آن بايد به شكلي بر نيروي دافعه بين هسته‌ها غلبه كرد. براي اين كار بايد سرعت تحرك هسته‌ها را افزايش داد كه اين به معناي بالا بردن دماست. در دماهاي بسيار بالايي كه براي وقوع گداخت لازمند، ماده به حالت پلاسما (حالت چهارم ماده) كه از هسته‌هاي مثبت و الكترون‌ها با بار منفي كه آزادانه در حال حركت‌اند، تشكيل شده، در مي‌آيد

عضو هيات علمي پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌يي گفت: « براي رخ دادن واكنش گداخت، پلاسما بايد با دماي ميليون‌ها درجه سانتيگراد (در رآكتورهاي گداخت حدود 100 ميليون درجه سانتيگراد) گرم شود. دماي زياد پلاسماي درون محفظه رآكتور به خاطر سرعت بالاي ذرات آن است و چون برخورد ذرات پلاسما به ديواره محفظه موجب از بين رفتن انرژي آن‌ها و سرد شدن پلاسما مي‌شود، بايد به شكلي، از برخورد پلاسما به ديواره محفظه جلوگيري شود و پلاسما با چگالي مناسبي براي مدت زمان كافي محصور شود

رييس آزمايشگاه گداخت با محصورسازي مغناطيسي غيرتوكامك سازمان انرژي اتمي، ادامه داد:« هيچ ظرف و محفظه‌ي مادي قادر به محصورسازي پلاسما در دماهاي مورد نياز در رآكتورهاي گداخت نيست. پلاسماي توليد شده به دو روش محصور مي‌شود؛ محصورسازي لختي و مغناطيسي

وي در ادامه توضيح داد:« پس از پايان جنگ در 1946 در كالاهان انگليس اولين ايده‌ها درباره تكنيك‌هاي گداخت هسته‌يي مورد بررسي قرار گرفت و به تدريج روش‌هاي محصور‌سازي مغناطيسي و لختي براي انجام واكنش گداخت انتخاب شدند

او با بيان اين‌كه روش مغناطيسي امروز در دنيا بيش‌تر مورد توجه است، اظهار كرد:« بهترين دستگاه براي محصورسازي مغناطيسي توكامك است. اين دستگاه در اوايل دهه 1960 اختراع شد و انستيتو "كورچاتف" مسكو اولين توكامك به نام T3 را ساخت. در كنفرانس نووسيبيرسك در 1968 نتايج تحقيقات بر روي توكامك مطرح شد، اين نتايج به قدري خيره‌كننده بودند كه تمام كشورهاي دنيا سراغ آن رفتند

ايران دستگاه‌هاي توكامك "الوند" و "دماوند" را در اختيار دارد

گودرزي گفت:« در حال حاضر در پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌يي، دستگاه‌هاي توكامك "الوند" و "دماوند" را در اختيار داريم

عضو هيات علمي پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌يي با اشاره به طراحي يك توكامك بزرگ بومي در كشور تصريح كرد:« معتقدم اين پروژه را مي‌توان با هزينه مناسبي در داخل طراحي كرده و ساخت. در حال حاضر سرگرم بررسي و برآورد اوليه زمان و هزينه طراحي آن هستيم

انرژي هسته‌يي تنها چاره كار بشر براي تامين انرژي است

او با اشاره به تمايل و تلاش بشر براي دسترسي به منابع انرژي نامحدود از جمله توليد انرژي از طريق گداخت هسته‌يي، گفت:« مصرف انرژي بشر روز افزون شده است. از 1850 تا 1950 مصرف سالانه انرژي جهان بيش از ده برابر شده است و در خوشبينانه‌ترين حالت از 1950 تا 2050 هم مصرف انرژي جهان دست كم ده برابر مي‌شود كه با توجه به رشد سريع كشورهايي مثل هند و چين ميزان تقاضاي انرژي در دنيا بسيار افزايش مي‌يابد و از اين مقدار بيشتر هم خواهد شد، اين در حالي است كه سيستم‌هاي متداول توليد انرژي ديگر پاسخگوي نياز بشر نيستند. هم‌چنين براي استفاده از انرژي‌هاي به اصطلاح نو نيز چشم‌انداز اميد بخشي وجود ندارد. منابع انرژي فسيلي هم محدودند و هم محيط زيست را به شدت آلوده مي‌كنند

اين كارشناس مسايل هسته‌يي هم‌چنين به محدوديت‌هاي موجود در تامين انرژي براي توليد برق اشاره كرد و گفت:« امكان گسترش استفاده از انرژي برق آبي امروز بسيار محدود شده است. در حال حاضر بر روي اكثر رودخانه‌هاي بزرگ سد بسته شده است. برق آبي ظاهرا انرژي پاكي است، اما آلودگي‌هاي زيست محيطي كه در اكثر سدهاي بزرگ پيش مي‌آيد و مشكلات ديگري مانند مسايلي كه سد "سيوند" براي آثار باستاني ايجاد كرد، مساله است

وي با بيان اين نكته كه هيچ كدام از اين انرژي‌ها واقعا نو نيستند، اظهار داشت:« 2000 سال پيش در سيستان ايران، هزاران آسياب بادي مي‌چرخيدند و گندم آرد مي‌كردند، اگر كنار گذاشته شدند به اين دليل بود كه در حجم وسيع نمي‌توان از آن‌ها استفاده كرد و به همين شكل انرژي‌هاي زمين‌گرمايي و خورشيدي. انرژي‌هايي مثل زمين گرمايي‌، خورشيدي، جزر و مد، بيوگاز و غيره يك درصد برق جهان را هم تامين نمي‌كنند، بنابراين انرژي هسته‌يي تنها چاره كار بشر است

رآكتورهاي گداخت درمقابل هرگونه انفجار صد درصد ايمن هستند

سوخت اوليه رآكتور گداخت پرتوزايي ناچيزي دارند

گودرزي با اشاره به مشكلات رآكتورهاي هسته‌يي شكافت، تصريح كرد:« محدوديت منابع اورانيوم جهان، تاثير مسايل سياسي بر ساخت رآكتورهاي اتمي، كاربرد نظامي مواد هسته‌يي حاصل از شكافت و خطر بالقوه آن، پسمان‌هاي خطرناك راديو‌اكتيو، خطر بالقوه انفجار هسته‌يي در رآكتور و نيز دشواري غني‌سازي اورانيوم از جمله اين محدوديت‌هاست. اما رآكتورهاي گداخت شش برتري مطلق دارند؛ پسمان راديو‌اكتيو بسيار كمي دارند، پسمان گرمايي ندارند، در مقابل انفجار هسته‌يي صد در صد ايمن هستند، در برابر هرگونه حمله نظامي، خرابكاري و حوادث غيرمترقبه ايمن هستند، مشكل تامين منابع سوخت ندارند؛ چون هيدروژن فراوان‌ترين عنصر در دنياست و مواد حاصل از واكنش گداخت هسته‌يي كاربرد تسليحاتي ندارد

اين كارشناس مسائل هسته‌يي در ادامه اين گفت‌وگو با اشاره به واكنشي كه در نيروگاه‌هاي گداخت هسته‌يي صورت مي‌گيرد، گفت:« در رآكتورهاي گداخت توليد انرژي از طريق واكنش‌هاي گداخت دوتريم - تريتيم و يا دوتريم - دوتريم انجام مي شود. به طور متوسط در هر 6700 اتم هيدروژن يك دوتريم وجود دارد كه به راحتي از آب دريا قابل استخراج است. تامين تريتيم نيز از طريق برهم كنش ليتيوم با نوترون انجام مي‌شود. منابع عظيمي از ليتيوم در خاك، به ويژه در كشورهاي آفريقايي وجود دارد، بنا‌بر‌اين از نظر منابع سوخت هيچ جاي نگراني نيست. يعني سوخت اوليه رآكتور گداخت، دوتريم و ليتيوم است و حاصل آن هليوم يا تريتيم است كه پرتوزايي ناچيزي دارد. اين در حالي است كه سوخت اوليه رآكتور شكافت (اورانيوم) پرتوزاست و پسمان آن پرتوزايي‌اش بسيار زيادتر است

وي در خصوص پروژه بين‌المللي ايتر، با بيان اين‌كه طرح ايتر در 1985 آغاز شد، گفت:« در اجلاس سران در ژنو در 1985 تحت عنوان "اتم براي صلح" ميخاييل گورباچف به رونالد ريگان پيشنهاد داد، دو كشور تلاش‌هايشان در خصوص گداخت را روي هم بگذارند؛ چرا كه در آن زمان تحقيقات روي گداخت هسته‌يي كاملا علني شده بود. پس از آن با پيوستن اتحاديه اروپا و ژاپن اين پروژه به شكل گسترده‌اي مطرح شد

اين عضو هيات علمي پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌يي در ادامه در خصوص همكاري روسيه با آمريكا در پروژه ايتر و ساير كشورها كه در آن اطلاعات فني و تكنولوژيك رد و بدل خواهد شد، در حالي كه در بسياري از زمينه‌ها اين دو كشور و كشورهاي هسته‌يي ديگر به شدت از دانش و تكنولوژي خود به ويژه در زمينه هسته‌يي حفاظت مي‌كنند، گفت:« آغاز اين مشاركت به پايان جنگ سرد باز مي‌گردد، در دهه 1980، دو پروژه مهم به عنوان مظهر همكاري متقابل شرق و غرب، يكي قرار دادن ايستگاه‌ فضايي بين‌المللي در مدار زمين و ديگري پروژه‌ي ايتر معرفي شدند

هزينه‌ بالاي مالي و عظيم بودن پروژه و متمركز نبودن نيروهاي متخصص از مهمترين دلايل مشاركت كشورهاي بزرگ در ايتر است

وي با تاكيد بر ضرورت همكاري ميان كشورهاي بزرگ از جمله آمريكا و روسيه براي حل مشكلات بزرگ جهان امروز از جمله مساله محيط زيست، تصريح كرد:« علم و تكنولوژي، فرهنگ استفاده از آن و تعامل با ديگران را با خود به همراه مي‌آورد. بايد در نظر داشته باشيم كه مساله انرژي، امروز جهاني شده است و آلودگي محيط زيست بر اساس سوخت فسيلي به يك كشور منحصر نمي‌شود. امروز همه متوجه شده‌اند كه بر روي يك كشتي سوارند، لايه‌ي ازن فقط بالاي سر آمريكا سوراخ نشده است، بنابراين چه كشورهاي پيشرفته و صنعتي كه سهم بيشتري در آلودگي محيط زيست دارند و چه كشورهاي كمتر توسعه‌يافته و ضعيف به كمك يكديگر نياز دارند

او اضافه كرد:« البته يكي از دلايل مهم مشاركت كشورهاي بزرگ در پروژه ايتر هزينه‌ بالاي مالي و عظيم بودن اين پروژه و متمركز نبودن نيروهاي متخصص مورد نياز در كشورهاي مختلف است

اين عضو هيات علمي پژوهشگاه علوم و تكنولوژي هسته‌يي اظهار داشت:« طراحي مفهومي ايتر از 1988 آغاز و تا 1992 ادامه يافت. آزمايش‌هاي صورت گرفته نشان دادند كه جريان الكتريكي توكامك ايتر، بايد حدود 10 برابر توكامك معروف "جت" باشد و انتظار مي‌رود، سه فاكتور مهم چگالي، زمان محصور‌سازي و دما به طور هم زمان به دست آيد

آمريكا و روسيه نپذيرفتند پروژه ايتر در خاك هر يك از اين كشورها ساخته شود

گودرزي ادامه داد:« هريك ازدست‌اندركاران پروژه ايتر خواهان آن بودند كه اولين نمونه از اين رآكتور در خاك كشورشان باشد، اما آمريكا به هيچ وجه نمي‌پذيرفت كه اين پروژه به ويژه در خاك روسيه انجام شود و بالعكس. در اين شرايط اتحاديه اروپا مورد توافق اكثريت قرار گرفت. بحث‌ها ادامه داشت تا اين كه سال گذشته كلنگ بناي اين نيروگاه در جنوب فرانسه به زمين زده شد و انتظار مي‌رود تا 2015 يا 2016 ساخت آن به پايان رسد

اين كارشناس مسائل هسته‌يي گفت:« اگر جهش بهاي نفت كه چند بار در سال‌هاي گذشته پيش آمد، باز تكرار شود به اقتصاد كشورهاي غربي ضربه‌هاي سختي وارد مي‌شود. آن‌ها تقريبا راهكاري براي مقابله با جهش قيمت نفت ندارند، از اين رو، اين مساله دليل خوبي است تا همكاري بر سر پروژه ايتر توجيه داشته باشد

فهم جديدي از انرژي و نياز به آن ميان قدرت‌هاي بزرگ و هسته‌يي شكل گرفته است

دنيا تا 15 سال ديگر از دوران شكافت به دروازه‌هاي گداخت وارد مي‌شود

وي گفت:« تا 15 سال ديگر پروژه ايتر به سرانجام مي‌رسد و دنيا از دوران شكافت به دروازه‌هاي گداخت وارد مي‌شود

اين عضو هيات علمي پژوهشگاه علوم و تكنولوژي هسته‌يي تصريح كرد:« به نظر مي‌آيد، فهم جديدي از انرژي و نياز به آن در آينده در ميان قدرت‌هاي شمال و پيشرفته با توافقي كه در پروژه ايتر صورت گرفت در حال شكل‌گيري است

كره‌ جنوبي در دهه‌ي 80 در شكافت و گداخت از ايران عقب‌تر بود

گودرزي در ادامه گفت‌و‌گو با ايسنا در خصوص جايگاهي كه ايران مي‌توانست، امروز در گداخت هسته‌يي داشته باشد با تاكيد بر اين‌كه ايران بدون ترديد مي‌توانست جايي بالاتر از جاي فعلي كره‌جنوبي و بسياري از ممالك ديگر در گداخت هسته‌يي داشته باشد، دليل اين امر را مربرط به مديريت علمي و پژوهشي ضعيف در كشور دانست و افزود:« كره‌جنوبي در دهه 1980 در خيلي از بخش‌هاي علمي و اقتصادي از ما عقب‌تر بود. نه تنها در گداخت، بلكه در شكافت هم از ما عقب‌تر بود

وي گفت:« دكتر نراقي مسوول وقت بخش فيزيك پلاسماي سازمان انرژي اتمي در سال 1354 يكي از بهترين دستگاه‌هاي تحقيقاتي مولد پلاسماي داغ و چگال (تتا پينچ) را ساخت. نراقي كسي بود كه توكامك كوچك "الوند" را با كمك كارشناسان داخلي و خارجي طراحي كرده و ساخت. شايد مسائلي مانند جنگ تحميلي گرفتاري‌هايي را براي ما ايجاد كرد، اما فقط مساله جنگ نبود كه ما را در گداخت عقب انداخت، بلكه اعمال سليقه‌هاي شخصي و اشتباه نيز در اين كار بي‌تاثير نبوده است. در دوران جنگ تحميلي به خاطر جنگ فعاليت كارشناسان و متخصصان كشور زير نظر دكتر نراقي معطوف به كارهاي اساسي‌تر شد و بعد از پايان جنگ مجددا كار و بررسي بر روي موضوع گداخت آغاز شد

فروپاشي شوروي فرصت مناسبي را براي استفاده از امكانات هسته‌يي روسي در زمينه گداخت فراهم كرد

وي ادامه داد: « با توجه به تحريم‌ها، مطالعاتي درباره اين‌كه از كجا كمك فني گرفته شود و چه تجهيزاتي خريداري ‌شود صورت گرفت. در اين زمان به خاطر فروپاشي شوروي فرصت مناسبي پيش آمد تا از امكانات روسي استفاده كنيم و توكامك "دماوند" بر اساس مدل توكامك TVD روسيه كه از بهترين دستگاه‌هاي توكامك كوچك جهان بود، ساخته شد

گودرزي معتقد است، پيشرفت كره‌جنوبي در ارتباط مستقيم با ثبات در مديريت و پرهيز از اعمال سليقه‌هاي شخصي بوده است و تاكيد كرد مديريت در عرصه‌ فني و علمي به الگوهاي خاص خود نياز دارد

در تامين دوتريم مشكل داريم

در تحقيقات گداخت مانعي بر سر راه ما وجود ندارد

وي در پاسخ به اين پرسش كه ايران در حال حاضر در گداخت هسته‌يي در چه رتبه‌اي در دنيا قرار دارد و به لحاظ مسايل سياسي با چه موانعي در اين زمينه روبروست، گفت: « از نظر تحقيقات در زمينه گداخت مانعي بر سر راه وجود ندارد. كشورهايي كه روش گداخت را پيش مي‌گيرند، خطري براي دنيا نيستند، اما به لحاظ تحريم‌هايي كه به طور يكجانبه و بين‌المللي در مورد ايران اعمال مي‌شود با مشكلاتي روبرو هستيم، از جمله براي تامين دوتريم. تهيه‌ي گازهاي مختلف با خلوصي مناسب و مطمئن به توانايي‌هاي تكنيكي و صنعتي نياز دارد، هر چند ايران توانايي وارد شدن به اين عرصه را دارد و تحقيقات اوليه در اين خصوص انجام شده است

اين كارشناس مسائل هسته‌يي در خصوص استفاده از دوتريم موجود در آب، با توجه به اين‌كه ايران كارخانه توليد آب سنگين در اختيار دارد، اظهار داشت:« البته، آب سنگين ارزشمندتر از آن است كه بخواهيم براي اين كار از آن استفاده كنيم. آب سنگين توليد كارخانه اراك براي استفاده در رآكتور تحقيقاتي 40 مگاواتي اراك در نظر گرفته شده است و در حال حاضر دوتريم مورد احتياج در آزمايشگاه‌هاي گداخت را از خارج خريداري مي‌كنيم

در سال‌هاي اخير بازدهي در بهره‌برداري از امكانات موجود در زمينه گداخت در سازمان انرژي اتمي افزايش يافته است

وي ادامه داد:« يكي از مشكلات تحقيقاتي در ايران نداشتن ثبات مديريتي است. از سال 72 كه دستگاه توكامك دماوند راه اندازي شد تا امروز پنج بار رييس مركز تحقيقات گداخت هسته‌يي سازمان انرژي اتمي كه امروز به عنوان پژوهشكده فيزيك پلاسماي گداخت هسته‌يي زير نظر پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌يي فعاليت مي‌كند، تغيير كرده است. در سال‌هاي اخير بازدهي كار در اين زمينه و بهره‌برداري از امكانات موجود به طور قابل ملاحظه‌اي در سازمان انرژي اتمي افزايش يافته است. در عين حال حجم فعاليت فعلي در زمينه گداخت براي اين‌كه به دنيا برسيم، كافي نيست و مي‌طلبد هماهنگ‌تر و منسجم‌تر پيش برويم. جا به جايي مديران و يا اعمال محدوديت براي مديران پژوهشي و تحقيقاتي به خصوص در زمينه گداخت، منطقي و اصولي نيست. هم‌چنين بايد به آموزش نيروهاي فني و پژوهشي كارآمد مورد نياز و حفظ آن‌ها توجه بيشتري كرد

عضو هيات علمي و رييس آزمايشگاه "گداخت هسته‌يي با محصورسازي مغناطيسي غيرتوكامك" گفت:« در پروژه‌هاي بين‌المللي گداخت مثل "جت" بعضي از مديران آن از دهه 1970 ميلادي در اين پروژه هستند؛ چرا كه به افرادي كه در اين جايگاه قرار مي‌گيرند به لحاظ علمي و مديريتي اعتماد وجود دارد، مگر آنكه به دليل فساد مالي، اخلاقي و يا از كار افتادگي مجبور به تغييرات شوند. متاسفانه جا به‌ جايي مديريت در بخش گداخت در ايران بدون توجه به اهميت اين موضوع ما را از روند كار عقب انداخت

در 10 سال گذشته سرعت كار در پروژه‌هاي پلاسماي كانوني، گداخت ليزري افزايش يافته است

گودرزي درباره بودجه‌ تخصيص داده شده براي پروژه‌ گداخت، اظهارداشت:« براي مدتي گداخت در حال ركود بود با اين حال بودجه‌هايي كه در گداخت هر چند كم اختصاص داده مي‌شد، منطقي و دقيق صرف مي‌شد

وي تاكيد كرد:« در 10 سال گذشته پروژه‌هايي مثل پلاسماي كانوني، گداخت ليزري و غيره در بخش گداخت سرعت گرفتند كه از مهمترين پروژه‌ها در گداخت هستند

"طرح بنياد آسيايي گداخت" ايران مدل كوچك شده پروژه ايتر بود كه جدي گرفته نشد

اين كارشناس مسائل هسته‌يي در ادامه با اشاره به پيشرفت‌هايي كه در زمينه گداخت عملي بود، اما به دليل مشكلات حاصل نشدند، گفت:« به عنوان مثال در سال 1374 طرحي ارايه شد كه مدل كوچك پروژه ITER (ايتر) تحت عنوان "طرح بنياد آسيايي گداخت" بود. اين طرح در سطح بين‌المللي مطرح شده بود و با متخصصان برجسته روسيه، قزاقستان و پاكستان درميان گذاشته شده و قرار بود در گام‌هاي بعدي در مدت يكسال هند، كره‌جنوبي و چين به اين پروژه بپيوندند، اما از آنجايي كه پايه‌ي كار در ايران بد گذاشته شده بود، اين اهداف محقق نشد. در حالي كه افراد شناخته شده‌يي از جمله متخصصان بسيار برجسته روسي مانند آكادميسين وليخوف (مشاور علمي يلتسين كه مشاور گورباچف بوده است) كه بخشي از تحقيقات گداخت در جهان را در دهه‌ي 70 و 80 هدايت كرده است و از افرادي بود كه طرح اوليه "ايتر" توسط او مطرح شده است و هم‌چنين يكي از دانشمندان برجسته پاكستاني و رييس تحقيقات هسته‌يي قزاقستان در گردهمايي بنياد آسيايي گداخت در تهران شركت كرده بودند، اما متاسفانه در برابر چنين شخصيت‌ها و طرح عظيمي كه براي آن برنامه‌ريزي زيادي شده بود، يك فرد غير متخصص و ناكارآمد قرار گرفت كه حتي تحصيلاتش در زمينه‌ي فيزيك يا مهندسي هسته‌يي نبود و نمايندگي ما در اين طرح به وي سپرده شد. در چنين شرايطي انتظار مي‌رفت چه نتيجه‌اي بگيريم؛ جز اين‌كه كار از همان ابتدا جدي گرفته نشده و به بن‌بست رسيد

گودرزي در پايان با بيان اين اعتقاد كه علت اينكه از كره‌جنوبي و يا پروژه ايتر جا مانديم، تغييرات مديريتي پي در پي تصريح كرد كشورهاي مختلفي در اين پروژه سرمايه‌گذاري و شركت كرده‌اند، ما هم در حال حاضر بايد تلاش‌مان اين باشد كه بتوانيم حداقل به قسمت‌هاي جانبي پروژه ايتر وصل شويم