شماره 1000 بولتن خبری*** 5 سال از حمله به عراق و اشغال این کشور گذشت***

بولتن خبري ايران نبرد(1000) شنبه 3 فروردین  1387 (22 مارس 2008)

http://www.iran-nabard.com

اخبار، گزارشها و تحليلها - ايران  و تحولات عراق

اخبار كارگران و مزد بگيران ايران را در ايران نبرد بخوانيد    

 

رژیم ایران و دولتهای بزرگ(آمریکا، اروپا)، روسیه، چین و....... پروژه اتمي رژيم ايران-  آژانس بين المللي انرژي، شورای امنیت ملل متحد و چالشهاي جهاني با رژیم ایران

 

سرکوزی: ایران تهدیدی برای امنیت اروپا است

رادیو فردا:جمعه 2 فروردین  1387 (21 مارس 2008)

نیکلا سرکوزی، رییس جمهوری فرانسه، روز جمعه در سخنرانی خود درباره سیاست دفاعی  این کشور، جمهوری اسلامی را تهدیدی برای امنیت اروپا دانست.

آقای سرکوزی در مراسم راه اندازی یک زیر دریایی جدید اتمی این کشور، گفت: «همه باید متوجه باشند که موشک های دارای کلاهک های هسته ای کشورها، حتی اگر از اروپا دور باشند، توانایی رسیدن به اروپا را در کمتر از نیم ساعت خواهند داشت.»

رییس جمهوی فرانسه افزود: «امروزه، تنها قدرت های بزرگ، دارای چنین توانایی هستند اما کشورهایی در آسیا و خاورمیانه، به سرعت در حال افزایش توان خود در این زمینه اند و من، به ویژه، ایران را در نظر دارم که به سرعت سرگرم افزایش توان موشکی خود است، در حالی که سوء ظن جدی نیز درباره برنامه هسته ای آن کشور وجود دارد.»

وی همچنین از همه کشورها، به ویژه آمریکا، چین، خواست تا پیمان منع آزمایش سلاح های هسته ای را امضاء کنند و پیشنهاد کرد تا مذاکراتی، برای منع موشک های زمین به زمین با برد کوتاه و متوسط آغاز شود.

آقای سرکوزی در ادامه اعلام کرد که فرانسه تعداد کلاهک های هسته ای خود را به ۳۰۰ کلاهک کاهش می دهد.

رییس جمهوری فرانسه از زمان به قدرت رسیدن در سال گذشته، مواضع تندی علیه برنامه هسته ای جمهوری اسلامی ایران داشته که گاه با عکس العمل مقامات ایران مواجه شده است.

جمهوری اسلامی می گوید که از برنامه هسته ای اش تنها اهدافی صلح آمیز دارد و می خواهد از آن برای تولید برق استفاده کند.

فرانسه یکی از کشورهای گروه پنج به علاوه یک است که به تازگی سومین قطعنامه تحریم علیه ایران را به شورای امنیت سازمان ملل ارائه کرد که با حمایت سایر اعضای این شورای روز سیزدهم اسفند به تصویب رسید.

قطعنامه  ۱۸۰۳ شورای امنيت سازمان ملل متحد به ايران سه ماه فرصت داده است که در همکاری با آژانس بين المللی انرژی هسته ای، غنی سازی اورانيوم را متوقف کند و در غير اين صورت، با تحريم های تازه ديگری رو به رو خواهد شد.

آژانس بين المللی انرژی اتمی در تازه ترين گزارش که خود درباره برنامه هسته ای ايران، اعلام کرده است: به رغم آنکه تهران بخش های تازه ای از برنامه هسته ای خود را روشن کرده است، اما اين اقدامات به اندازه ای نبوده که ثابت کند ايران در صدد توليد سلاح اتمی نيست.

فرانسه، بريتانيا و آلمان، که حاميان اصلی سومين قطعنامه تحريم ايران در شورای امنيت بودند، رويکرد ايران در همکاری با آژآنس را منفی تر از تصويری که آقای البرادعی ترسيم کرده است، ارزيابی کردند.

 

جورج بوش می گوید ایران علنا دنبال سلاح هسته ای است

بی بی سی:جمعه 2 فروردین  1387 (21 مارس 2008)

جورج بوش در مصاحبه با یک رادیوی فارسی زبان گفته که حکومت ایران علنا در پی دستیابی به سلاح های اتمی است تا برخی ملت ها را "با آن نابود کند."

این درحالی است که جمهوری اسلامی هرگز به طور علنی علاقه ای به دستیابی به چنین سلاح هایی نشان نداده و می گوید برنامه اتمی اش صلح آمیز است.

به علاوه ارزیابی اخیر سازمان های اطلاعاتی آمریکا حاکی از این بود که ایران برنامه تسلیحات اتمی اش را در سال 2003 متوقف کرده است.

با این حال رئیس جمهور آمریکا در مصاحبه ای با رادیو فردا، مستقر در پراگ که با منابع دولت آمریکا فعالیت می کند، به مناسبت آغاز سال نو خورشیدی گفت که ایرانی ها باید این حق را داشته باشند که از فناوری صلح آمیز هسته ای برخوردار باشند.

رییس جمهور آمریکا افزود که مشکل اینجاست که نمی توان به دولت ایران برای غنی سازی اورانیوم اعتماد کرد.

آقای بوش درباره دلیل این بی اعتمادی گفت که دولت ایران درباره برنامه اتمی خود پنهانکاری کرده و چه بسا هنوز پنهانکاری می کند.

او افزود دولت ایران اعلام کرده "می خواهد سلاح اتمی به دست آورد تا ملتها، از جمله برخی از ملتهای خاورمیانه، را از بین ببرد."

هر چند برخی مقامات ایران مانند محمود احمدی نژاد، رییس جمهور، خواهان نابودی اسراییل شده اند ولی تاکنون هیچ مقام ایرانی علنا نگفته که کشورش به دنبال سلاح اتمی است.

وجود برنامه ای نسبتا وسیع در ایران برای دستیابی به چرخه سوخت هسته ای در سال 2002 پس از حدود 18 سال مخفی ماندن از چشم جهانیان، توسط گروه های مخالف جمهوری اسلامی فاش و وجود آن توسط آژانس بین المللی انرژی اتمی تایید شد.

ایران پس از آن استدلال کرد که اگر از ابتدا کار بر چنین برنامه ای را به آژانس اتمی اعلام می کرد قدرت های جهانی آن را در نطفه خفه می کردند.

هشدار علیه اقدام نظامی

همزمان کوفی عنان، دبیر کل پیشین سازمان ملل، گفته است حمله نظامی به ایران بر سر فعالیتهای اتمی این کشور مصیبت بار خواهد بود و تنها راه برون رفت از این بن بست، گفتگوست.

آقای عنان در نیویورک گفت که مطمئن است هرگونه اقدام نظامی در ایران مصیبتی بزرگ است و او ابراز امیدواری کرد کسی در فکر جنگ با ایران نباشد.

روز پنجشنبه سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، نیز هشدار داد که حمله نظامی به ایران مصیبت بار است.

آقای لاوروف بعد از ملاقات با همتای اسراییلی خود در تل آویو گفت هرگونه توسل به زور و راه های غیر مسالمت آمیز، تمام تلاشها برای شفاف تر کردن برنامه هسته ای ایران را کم رنگ خواهد کرد.

این هشدارها درحالی صادر می شود که در ماه های اخیر پس از انتشار ارزیابی اطلاعاتی سازمان های جاسوسی آمریکا دایر بر اینکه ایران بخش تسلیحاتی برنامه اتمی اش را در سال 2003 متوقف کرد، گمانه زنی ها در مورد هرگونه احتمال بمباران تاسیسات اتمی ایران توسط ارتش آمریکا فروکش کرده است.

با این حال استعفای هفته قبل فرمانده نیروهای آمریکایی در منطقه خلیج فارس که بنابه گزارش ها با اقدام نظامی علیه ایران مخالف بود بار دیگر حدس و گمان ها در مورد نیات واقعی دولت بوش را افزایش داده است.

دریاسالار ویلیام فالون، فرمانده ارشد نظامی آمریکا در منطقه خاورمیانه در خلال گمانه زنی هایی در مورد شکاف میان او و دولت جورج بوش در مورد سیاست مربوط به ایران از مقام خود استعفا داد.

وزیر دفاع آمریکا در تایید آن استعفا گفت هرچند او فکر نمی کند که هیچ اختلاف نظر عمده ای میان دیدگاه های دریاسالار فالون و دولت بوش در مورد ایران وجود داشته باشد اما برداشتی شکل گرفته دایر بر این که چنین است.

رابرت گیتس سپس هرگونه اشاره ای به اینکه استعفای آقای فالون به معنی برنامه ریزی آمریکا برای رفتن به جنگ با ایران است را "مضحک" خواند.

دولت آمریکا می گوید همچنان راه حل دیپلماتیک را برای پرونده اتمی ایران ترجیح می دهد ولی گزینه نظامی را برای توقف برنامه غنی سازی اورانیوم ایران منتفی نمی داند.

ایران استدلال می کند که به عنوان عضو پیمان منع گسترش تسلیحات اتمی، ان پی تی، حق دارد برای نیات صلح آمیز، چرخه سوخت داشته باشد.

هشدار به بانک ها

در تحولی دیگر در ارتباط با برنامه اتمی ایران، دولت آمریکا یکبار دیگر به بانکهای این کشور هشدار داد ایران برای آنچه دخالت در تکثیر تسلیحات اتمی و حمایت از تروریسم خوانده شده، شبکه های مالی جهان را فریب می دهد.

وزارت خزانه داری آمریکا می گوید هدف دولت ایران از این پنهانکاریهای مالی، دور زدن تحریم های شورای امنیت سازمان ملل و دولت آمریکاست.

این وزارتخانه به عنوان نمونه گفته که مقامات بانک مرکزی و بانکهای تجاری ایران از طرفهای معامله می خواهند تا نامشان را از اسناد مالی حذف کنند تا شناسایی نشوند.

وزارت خزانه داری آمریکا در هشدار تازه خود به بانکهای آمریکایی گفته که مخصوصا نگران آن است که بانک مرکزی ایران معاملات بانکهای ایرانی مشمول تحریمهای بین المللی را تسهیل می کند.

 

مخالفت صریح مرکل با اقدام نظامی علیه ایران

رادیو آلمان:دوشنبه 27 اسفند  1386 (17 مارس 2008)

آنگلا مرکل، که همراه با یک هیئت بلندپایه‌ی آلمانی در اسرائیل به سر می‌برد، در مصاحبه‌ای با مجله‌ی صبحگاهی تلویزیون شبکه‌ی یک آلمان (آ-ار-د) صریحا اعلام داشت که کشمکش اتمی با ایران فقط یک راه حل دارد: فشار دیپلماتیک.

مرکل گفت که در این کشمکش هیچ چیزی را نمی‌توان به جای دیپلماسی نشاند. او تأکید کرد: «من معتقدم که در برابر تلاش دیپلماتیک هیچ بدیلی وجود ندارد. او در مذاکراتش در اسرائیل، که یکی از موضوع‌های آن ایران است، هم این موضع را مبنا می‌گذارد. او در مصاحبه تلویزیونی صبح دوشنبه ابراز امیدواری کرد که اسرائیلیان با وی از این نظر تفاهم خواهند داشت.

مرکل در توضیح موضع فشار دیپلماتیک گفت: «این راهی است که ما بایستی در آن پیش رویم و تلاش خود را بر روی آن متمرکز کنیم». این راه شامل تمهیداتی چون محدودیت مبادلات تجاری با ایران می‌شود. مرکل تأکید کرد که به جمهوری اسلامی به عنوان خطر می‌نگرد و از این رو می‌گوید که حکومت تهران بایستی به جهانیان ثابت کند که در پی دستیابی به سلاح هسته‌ای نیست.

مذاکرات صلح

مرکل در این مصاحبه تلویزیونی به موضوع فلسطین نیز پرداخت و گفت محمود عباس، رهبر فلسطین، موضوع‌هایی را با وی مطرح کرده که او برای پیشبرد صلح در خاورمیانه، آنها را با مقامات اسرائیلی در میان خواهد گذاشت. یکی از این موضوع‌ها شهرک‌های اسرائیلی در مناطق فلسطینی است. مرکل در مورد پیشرفت مذاکرات صلح ابراز امیدواری کرد و گفت هم محمود عباس و هم ایهود اولمرت خواهان پیشبرد این مذاکرات هستند.

 

مصاحبه پرزيدنت بوش با بخش فارسي صداي امريکا

سايت راديو آمريكا: پنج شنبه 1 فروردین  1387 (20 مارس 2008)

سوال: جناب رئيس جمهور ، ابتدا از سوي بخش فارسي صداي امريکا ، بخاطر اينکه وقت خودتان را در اختيار ما گذاشتيد، از آنجناب سپاسگزاري ميکنم. همانطور که مستحضريد، ما در آستانه نوروز باستاني هستيم ، که جشن سال نو ايرانيان است. در حاليکه مردم ايران با مشکلات اقتصادي دست به گريبان و از آزادي محروم هستند، جنابعالي چه پيامي براي اين مردم داريد؟

بوش:خُب، اول اينکه 'نوروزتان مبارک'. دوم اينکه مردم ايالات متحده آمريکا براي مردم ايران احترام قائلند. ما به تاريخ ايران، و به سنتهاي ايران ارج ميگذاريم. البته ما با دولت جمهوري اسلامي ايران اختلاف نظر داريم؛ اما مردم ايران براي ما غرور آفرين هستند؛ و ما ميخواهيم اين مردم در يک جامعه آزاد زندگي کنند. ما بر اين باوريم که آزادي حق همه افراد بشر است؛ و هرچه جهان آزادتر باشد، صلح پايدارتر بر آن حاکم خواهد شد. بنا براين پيام من به ملت ايران اين است: خواهش ميکنم از شعارهايي که ميگويد آمريکا شما را دوست ندارد دلسرد و نوميد نشويد؛ زيرا ما شما را دوست داريم و براي شما عزت و احترام قائليم.

سوال: جناب رئيس جمهور، به رژيم چه ميگوييد؟

بوش:من به رژيم جمهوري اسلامي ايران ميگويم شما تصميمهايي گرفته ايد که زندگي را براي مردم ايران بسيار سخت کرده است. به عبارت ديگر، زمامداران ايران با اميال خود براي غني سازي اورانيوم، به رغم اينکه جامعه جهاني از آنها درخواست متوقف کردن آن را کرده است، يک کشور با عظمت را در جهان منزوي کرده اند. من به زمامداران ايران ميگويم که هنوز هم راهي براي شما وجود دارد و آن اين است که بطور قابل تأييدي غني سازي اورانيوم را به حال تعليق درآوريد ؛ و آنگاه خواهيد توانست با مثلاً کشورهاي عضو شوراي امنيت سازمان ملل متحد روابط جديدي برقرار سازيد. اين واقعاً تأسف بار است که مشاهده کنيم رهبران جمهوري اسلامي ايران، به صُوَرِ مختلف بسيار سرسخت و يکدنده هستند. از جهتي نميگذارند مردم ايران به حقوق واقعي خود پي ببرند؛ و از جهتي ديگر مردم عراق را نيز با جاه طلبيهاي خود پريشان و گيج کرده اند . مردم ايران در تاريخ خود، دوره سختي را ميگذرانند، که الزاماً نبايد چنين باشد.

سوال: در زمينه برنامه هسته اي، آيا راه حلي هست که هم نگراني آمريکا را از بين ببرد و هم به ايران اجازه دهد به تحقيقات انرژي غير نظامي ادامه دهد؟

بوش: بخشي از مسأله اين است که مردم به دولت ايران اعتماد ندارند، زيرا دولت همه حقايق را به مردم نگفته است. به همين دليل مردم ايران بايد درک کنند که در حال حاضر يک سوء ظن قوي نسبت به ايران وجود دارد، نه تنها از جانب آمريکا، بلکه از جانب جامعه جهاني. اما راه بهتري هم وجود دارد. مثلاً من فکر ميکنم که پيشنهاد روسيه راه جالب توجهي براي حل مسأله است؛ و من علناً گفته ام، و به آن باور دارم که مردم ايران بايد بدانند که ايران حق دارد نيروي هسته اي غير نظامي توليد کند؛ و من به نيروي هسته اي غير نظامي اعتقاد دارم. ايران يک کشور مستقل است و بايد از حق داشتن نيروي هسته اي غير نظامي برخوردار شود. مشکل اينجا است که ما به دولت ايران اعتماد نداريم؛ زيرا آنها درباره غني سازي سوختي که به داخل رأکتور ميرود صريح و شفاف نبوده اند؛ بنا براين پيشنهاد روسيه دائر بر عقد قرارداد و تأمين سوخت بطور مداوم به حل مسأله کمک خواهد کرد، و ايران ديگر نيازي ندارد که اورانيوم را غني سازي کند؛ زيرا سوخت مورد نياز براي رأکتور آن تأمين خوهد شد؛ و مردم از نيروي برق ارزان برخوردار خواهند شد و من از اين طرح پشتيباني ميکنم.

سوال: اگر ايران تضمين دهد، آيا با غني سازي اورانيوم در داخل خاک ايران ، تحت نظارت بين المللي موافقيد؟

بوش: ابتدا من بايد مجاب شوم که همه برنامه هاي سري و محرمانه آنها به صورت شفاف اعلام شده است. وقتي کشوري حقيقت را به جهانيان نگويد، خيلي بايد تلاش کند تا جهانيان را مجاب کند که در آينده همه حقايق را خواهد گفت. مشکل من اين است که دولت جمهوري اسلامي ايران شفاف نبوده است؛ برنامه هاي خودش را بطور کامل، آنطور که آژانس بين المللي انرژي اتمي خواسته است، اعلام نکرده است. بنا براين در اينجا مقدار زيادي عدم اعتماد وجود دارد؛ و راه بهتر آن است که براي توليد سوخت غيرنظامي يک تعهد قراردادي محکمي وجود داشته باشد؛ درآنصورت ايران ميتواند به نيروي هسته اي غير نظامي دسترسي داشته باشد.

سوال: در زماني که ايرانيها دوره سخت اقتصادي را ميگذرانند؛ و ميزان بيکاري بالا است؛ و قيمتها قوس صعودي دارد؛ وعده هاي انجام نشده وجود دارد. شوراي امنيت سازمان ملل متحد به تازگي تحريمهاي جديدي عليه ايران برقرار کرده است. آيا ايالات متحده نگران آن است که رژيم ممکن است از اين وضعيت براي برانگيختن احساسات مردم عليه آمريکا استفاده کند؟

بوش: البته ما نگران اين مسأله هستيم. ما همواره نگران افراد بوده ايم. من نگران مادري هستم که ميخواهد فرزند خود را در يک محيط پر از اميد بزرگ کند؛ من نگران فرزندي هستم که تلاش ميکند به دانش خود بيافزايد تا از استعداهاي خدادادي خود استفاده کند. و البته ، هر زمان که دولتي قادر به تأمين نيازهاي مردم خود نباشد، ما نگران وضعيت انسانها در آن سرزمين هستيم. اما هرزمان که دولتي از تأمين نيازهاي مردمش ناتوان ميشود، به ويژه در جامعه غير آزاد و غير شفاف ، هميشه به دنبال کسي است که مسؤليت ناتواني خود را، بر عهده او بياندازد. تعجبي ندارد که زمامداران ايران آمريکا را مسؤل مشکلاتي ميدانند که خودشان بوجود آورده اند. پس، مردم ايران بايد درک کنند که بخش بزرگي از وضعيتي که در حال حاضر بر ايران حاکم است يا مولود سوء مديريت دولت ايران است يا معلول انزوايي است که رفتار و تصميمهاي دولت ايران در روابط خارجي، آن را بوجود آورده است؛ از قبيل اينکه دولت ايران اعلام کرده است که، ميخواهد کشورهاي ديگر را با سلاح هسته اي نابود کند. اين گونه اظهارات غيرمسؤلانه است ، و اعتبار ايران را تا اندازه زيادي از بين ميبرد.

سوال: جناب رئيس جمهور ، اجازه ميخواهم راجع به عراق سؤال کنم. امروز پنجمين سالگرد جنگ عراق است آيا از وضعيت سياسي عراق راضي هستيد؟ همچنين آيا ايران در ايجاد اين وضعيت نقش داشته است؟

بوش: من خوشحالم ولي راضي نيستم. من خوشحال هستم چون در عراق قانون اساسي نويني تدوين شده است. من خوشحال هستم چون مردم در عراق به پاي صندوقهاي رأي رفتند. من خوشحال هستم چون آنها به سوي انتخابات محلي در استانها گام برميدارند. من خوشحال هستمم چون يک جنبش مردمسالاري در آن کشور ميبينم. اما من راضي نيستم چون تلاشها و کارهاي زيادي در پيش است. يکي از دشواريهايي که در عراق داشته ايم اين است که نوعي نفوذ منفي از سوي ايران در عراق وجود داشته است؛ از قبيل اينکه صدور نوعي اسلحه که افراط گرايان براي کشت و کشتار مردم بکار ميگيرند. حالا من خبر دار شده ام که ايران و عراق ميخواهند رابطه برقرار کنند؛ چون به هر حال آنها مرز طولاني باهم دارند. اما، از ديدگاه من ايران از لحاظ کمک به ابقاء و ادامه اين دموکراسي جوان در عراق مساعد و سودمند نبوده است. به باور من ، به سود ايران است که يک همسايه آرام و صلحجو داشته باشد. ايران زماني با عراق در جنگ بوده است؛ و من معتقدم که يک عراق آرام در دراز مدت به تأمين مصالح ايران نيز کمک ميکند. اما، از سوي ديگر، اگر عناصري در داخل خاک ايران وجود داشته باشند که سعي دارند با استفاده از خشونت و کشت و کشتار به اختلافات فرقه اي دامن بزنند و نگراني را افزايش دهند، در آنصورت عراق آرامي وجود نخواهد داشت...

 

«برنامه هسته ای ايران از نظر آژانس شفاف نيست»

راديو فردا: جمعه 2 فروردین  1387 (21 مارس 2008)

دولت ايران، قطعنامه های شورای امنيت، از جمله قطعنامه ۱۸۰۳ را، فاقد «توجيه قانونی و حقوقی» می داند و می گويد به همه سوالات آژانس بين المللی انرژِی اتمی پاسخ داده است. هنری سوکولسکی، مدیر«مرکز آموزش سیاست های منع گسترش سلاح های هسته ای» در واشینگتن، در گفت و گویی با رادیو فردا در مورد این که آیا راه حلی برای بحران هسته ای ایران وجود دارد یا نه،  شرکت کرده است.

 

رادیو فردا:آيا قطعنامه های شورای امنيت می تواند ايران را وادار کند که برنامه غنی سازی اش را قطع کند؟

هنری سوکولسکی: هر قدمی که در اين راستا برداشته شود موثر خواهد بود. برداشت شما که قطعنامه های شورای امنيت به تنهايی نمی توانند نظر ايران را در باره تهيه سوخت هسته ای عوض کند درست است. ولی هرقدر که ميزان و شدت تحريم های شورای امنيت بيشتر شود،  تنگناهای ايران نيز به همان اندازه بيشتر خواهد شد.

 تحريم ها باعث خواهد شد که ايران نتواند خودرا از انزوا برهاند. ايران می خواهد کشورهای جهان او را به عنوان يک کشور تهيه کننده سوخت هسته ای بشناسند که از موازين منع گسترش سلاح های هسته ای يا «ان پی تی» تخطی نکرده است.

 تابه حال ايران به اين هدف دست نيافته و به همين علت قطعنامه ديگری از سوی شورای امنيت صادر شد،  اگرچه اين قطعنامه به تنهايی نمی تواند ايران را وادار کند که در تصميم خود برای ادامه غنی سازی تجديد نظر کند، اما صدور قطعنامه نشان می دهد که ديگر کشورها فعاليت های غنی سازی ايران را نمی پذيرند و استراتژی ايران در اين رابطه کارساز نبوده است.

 

ايران از راه های گوناگونی سعی دارد تحريم های اقتصادی شورای امنيت را کمرنگ کند مانند واسطه قرار دادن امارت متحده عربی برای ورود کالا، گرچه هزينه بيشتری برای اين کار مي پردازد، فکر می کنيد تحريم های اقتصادی موثر باشد؟

تحريم های اقتصادی دو جنبه دارد. اول اينکه کشور تحريم شونده هميشه مي تواند از راه های گوناگون اثرات تحريم را کمرنگ کند ولی تحريم اقتصادی از ديدگاه سياسی نوعی بی احترامی به حاکميت کشور است. دوم اينکه جمهوری اسلامی پيشينه بدی در مديريت اقتصاد ايران داشته و دارد، لذا هر قدمی که هزينه واردات و صادرات جمهوری اسلامی را افزايش دهد اثرات بدی بر اقتصاد رنجور ايران خواهد داشت.بنابراين هرچه تحريم بيشتر باشد اثرات آن نيز بيشتر خواهد بود و تا زمانی که هزينه اين اقدامات برای امريکا و غرب کمتر از ايران باشد، بايد هرچه بيشتر به اقداماتی از اين نوع روی آوريم.

 

ايران می گويد به همه سئوالات آژانس بين المللی انرژی اتمی جواب داده و برنامه او شفاف است و سئوالات جديد آژانس به پروتکل الحاقی مربوط می شود که آنرا امضاء نکرده است. همينطور است؟

بی شک مقامات ايرانی فکر می کنند که به تمام سئوالات جواب داده اند ولی فکر نمی کنم که آژانس بين المللی انرژی اتمی از جواب های ايران راضی باشد.آخرين گزارش آژانس می گويد که در رابطه با جواب  سئوال های باقيمانده پيشرفتی حاصل شده ولی تعدادی از سئوال ها بی جواب مانده است.

برخلاف آفريقای جنوبی که تاسيسات هسته ای خود را به طور کامل به روی آژانس گشود و همه مدارک را در اختيار آن گذاشت و اجازه داد با کارشناسان هسته ای مصاحبه شود، ايران رفتاری مشابه عراق دارد و فقط پس از گفت وگوهای طولانی قدری همکاری می کند. به همين دليل بازرسان آژانس اطمينان چندانی به جواب های مقامات ايرانی ندارند . اخيرا نگرانی ديگری به اينها اضافه شده و آن به راه اندازی سانتريفوژهای P2 است که می توان از آنها برای تسريع غنی سازی و توليد سلاح های هسته ای استفاده کرد.

 ما نمی دانيم که اين سانتريفوژها کجا ساخته شده اند؟ اين نشان می دهد  اطلاعات ما در مورد برنامه هسته ای ايران بسيار کم است. به عقيده من برنامه هسته ای ايران از نظر آژانس بين المللی شفاف نيست و بازرسان آژانس به هيچوجه راضی نيستند.

 

شورای امنيت می خواهد که ايران برنامه غنی سازی خودرا بطورکامل قطع کند، ايران اين را قبول ندارد. برخی کارشناسان پيشنهاد کرده اند که جمهوری اسلامی برنامه غنی سازی را در خود ايران ادامه ولی تحت مديريت يک کنسرسيوم بين المللی و در عوض اجازه دهد که بازرسی های آژانس بيشترشود و درعين حال پروتکل الحاقی را هم امضاء کند. آيا اين پيشنهاد می تواند راه حلی برای حل مسئله هسته ای ايران باشد؟

همواره راهی برای مصالحه وجود دارد. سئوال اين است که مصالحه آنگونه که برخی کارشناسان پيشنهاد کرده اند ، دور انديشانه است يا خير؟ برخی از کارشناسان پيشنهاد کرده اند که ايران غنی سازی بطور محدود و در خود ايران ادامه دهد ولی در عوض اجازه دهد که ميزان بازرسی های آژانس بين المللی انرژی اتمی نيز افزايش يابد، اينکار مانند تدبير حضرت سليمان است برای تقسيم يک کودک بين دو زن که هردو ادعای مادری آن کودک را داشتند.  ادامه غنی سازی در ايران، هرچند محدود، می تواند پوششی برای فعاليت های پنهانی و در پی آن دسترسی به سلاح هسته ای باشد. برخی ممکن است اين واقعيات فنی را ناديده بگيرند ولی من موافقت با ادامه غنی سازی در ايران را توصيه نمی کنم. تا بحال اتحاديه اروپا و امريکا با ادامه غنی سازی در ايران مصممانه مخالفت کرده اند.اينکه اين ايستادگی تا چه موقع ادامه خواهد يافت، نمي دانم. به اعتقاد من قبول ادامه غنی سازی در ايران يک اشتباه است. تا زمانی که ايران برنامه هسته ای خودرا کاملا" شفاف نکرده و تهيه سوخت هسته ای رامتوقف نکند غرب نگران دسترسی ايران به سلاح هسته ای خواهد بود.

 به عقيده من برنامه تهيه سوخت هسته ای در کشورهايی که سلاح هسته ای ندارند، بايد منع شود. زيرا اين برنامه فاصله چندانی با تهيه سلاح هسته ای ندارد.

بايد بگويم که آمريکا در اين رابطه تا حدی يک بام و دوهوا عمل کرده و حالا تاوان اين کار را پس می دهد .اما کليه کشورها تجربه می آموزند و در حال حاضر سياست امريکا اين است که اشتباه گذشته تکرار نشود و مي خواهد لااقل از ايران شروع کند.آمريکا اميدوار است که اثرات دراز مدت اين سياست ديگر کشورها را از برنامه تهيه سوخت هسته ای بازدارد. در حال حاضر برنامه غنی سازی ايران،  مسئله پيش روی ما است و بايد در مورد آن درست عمل کنيم.

 

آمريکا: اکنون زمان مناسبی برای سرمايه گذاری در ايران نيست

رادیو فردا:چهار شنبه 29 اسفند  1386 (19 مارس 2008)

 يک سخنگوی وزارت امور خارجه آمريکا روز چهارشنبه دولت سوئيس را به دليل امضای قرارداد گازی با جمهوری اسلامی ايران مورد انتقاد قرار داد.

تام کيسی، معاون سخنگوی وزارت امور خارجه آمريکا، گفت:«ما فکر می کنيم که اکنون زمان مناسبی برای سرمايه گذاری در ايران نيست، نه تنها در بخش نفت و گاز، بلکه در هربخش ديگری از اقتصاد اين کشور».

در جريان سفر وزير امور خارجه سوئيس به تهران، روز دوشنبه گروه انرژی سوئيسی «ای جی ال»  قرارداد گازی با شرکت ملی گاز ايران را امضاء کرد.

براساس گزارش خبرگزاری ها ارزش اين قرارداد رقمی بين ۱۸ ميليارد تا ۲۷ ميليارد يورو خواهد بود که بر اساس آن هر ساله پنج و نيم ميليارد متر مکعب گاز از ايران توسط لوله هايی که تا سال ۲۰۱۰ آماده می شود، به اروپا منتقل می شود.

آمريکا به دليل سرپيچی ايران از توقف غنی سازی اورانيوم و همچنين اجرای قطعنامه های سازمان ملل متحد، می کوشد تا کشور ها را ترغيب کند تا از سرمايه گذاری در ايران چشم پوشی کنند.

تام کيسی همچنين گفت:«با روشن شدن جزئيات بيشتر قرارداد گازی ايران و سوئيس، اين قرار داد از زاويه نقض قوانين آمريکا مورد ارزيابی قرار خواهد گرفت».

ميشلين کالمی ری، وزير امور خارجه سوئيس، روز سه شنبه به انتقادهای آمريکا و سازمان های يهودی درباره قرارداد چند ميليارد دلاری گازی با ايران واکنش نشان داده و گفته بود:که سوئيس کشوری مستقل است که برای پيشبرد منافع استراتژيک خود نيازی به کسب اجازه از ديگر کشورها ندارد.

سفارت آمريکا در پايتخت سوئيس روز دوشنبه با انتقاد شديد از قرارداد گازی بين ايران و سوئيس تاکيد کرده بود با توجه به دور تازه تحريم ها عليه تهران، اين قرار داد حاوی «پيام نادرستی به جهانيان» است.
سخنگوی سفارت آمريکا همچنين تصريح کرده بود که  قرار داد گازی ايران و سوئيس از نظر اين که آيا اين قرار داد نقض «قانون تحريم های ايران» است يا نه، مورد ارزيابی قرار خواهد گرفت.

 ايران پس از روسيه دومين منابع گاز طبيعی دنيا را در اختيار دارد، اما تحليلگران می گويند سياست های دولت ايران، تحريم ها و تاخير در قراردادها مانع از توسعه صنايع مربوط به گاز ايران است. 

با اين حال ايران سعی دارد با تکيه بر منابع گازی خود، همکاری های گسترده ای را با اروپا، روسيه، چين و هند در اين زمينه داشته باشد

شرکت گاز پروم روسيه، بزرگترين توليد کننده گاز دنيا، نيز چندی پيش اعلام کرد که با مقامات ايرانی در مورد چند پروژه مهم استخراج و توليد نفت و گاز در اين کشور، به توافق رسيده است.

احضار سفير سوئيس در اسرائيل

همزمان با اظهارات یک مقام آمريکایی، وزارت امور خارجه اسرائيل در بيانيه ای با انتقاد از قرار داد گازی سوئيس و ايران، اين توافق اقتصادی را با تلاش های جامعه بين المللی برای منزوی کردن ايران «ناسازگار» دانست.

وزارت امور خارجه اسرائيل در بيانيه خود تصريح کرده است که سفير سوئيس در اسرائيل به اين وزارت خانه احضار شده است. این بیانیه همچنین سفر ميشلين کالمی ری به تهران را «اقدامی غير دوستانه نسبت به اسرائيل» دانسته است.

وزارت امور خارجه اسرائيل در بيانيه خود آورده است:«سوئيس و جامعه بين المللی نسبت به خطراتی که از ناحيه ايران ايجاد می شود، آگاهی دارند. اسرائيل  انتظار دارد که سوئيس در اين خصوص به تلاش های جامعه جهانی بپيوندند».

امضای قرار داد گازی ايران و سوئيس در حالی صورت می گيرد که به دليل خودداری ايران از توقف غنی سازی اورانيوم، اين کشور از سوی شورای امنيت سازمان ملل هدف سومين دور تحريم ها  قرار گرفته است و معاملاتی از اين دست معمولا مورد انتقاد آمريکا قرار می گيرد.

 به دليل سر پيچی ايران از اجرای قطعنامه های شورای امنيت سازمان ملل متحد و همچنين متوقف نکردن فعاليت های حساس هسته ای خود تاکنون با سه قطعنامه تحریم بر علیه این کشور صادر شده است

براساس قطعنامه  ۱۸۰۳ شورای امنيت سازمان ملل متحد، که در اسفندماه سال جاری به تصویب رسید، تعداد بيشتری از شرکت ها و مقامات ايرانی مرتبط با برنامه هسته ای اين کشور، مشمول محدوديت شده اند.

غنی سازی اورانيوم  کاربردی دوگانه در تهيه سوخت هسته ای و توليد سلاح هسته ای دارد و کشورهای غربی نگران آن هستند که ايران اين برنامه را برای توليد جنگ افزار اتمی به کار گيرد. تهران چنين ادعايی را رد کرده و می گويد برنامه هسته ای اين کشور صلح آميز است. 

 

بوش: خروج آمریکا از عراق، ایران را گستاخ می کند

رادیو فردا:چهار شنبه 29 اسفند  1386 (19 مارس 2008)

جرج بوش، رییس جمهوری آمریکا، در یک سخنرانی که متن آن یک روز زودتر منتشر شد، گفت: عقب نشينی آمريکا از  عراق در مقطع کنونی، موجب گستاخی ايران می شود.

این اظهار نظر رييس جمهوری آمريکا در متن سخنرانی وی گنجانده شده است که قرار است روز چهارشنبه در پنتاگون، وزارت دفاع آمريکا، و در پنجمین سالگرد حمله به عراق ایراد شود. بخشی از سخنرانی آقای بوش، سه شنبه شب به وقت واشينگتن، در اختيار  خبرگزاری ها قرار گرفت.

در سخنان آقای بوش آمده است که هر گونه عقب نشينی از عراق موجب می شود که ايران گستاخ تر شده و مصمم تر در پی دستيابی به سلاح های کشتار دسته جمعی شود.

واشينگتن بارها  ايران را متهم کرده که در پی ساخت بمب اتمی است. تهران همواره اين اتهامات را رد کرده و هدف برنامه هسته ای خود را صلح آميز دانسته است.

رييس جمهوری آمريکا می گويد:« خروج نيروهای آمريکايی موجب می شود که تهران سلطه خود را در منطقه گسترش دهد.»

رييس جمهوری آمريکا همچنين معتقد است که خروج نيروهای آمريکا از عراق موجب می شود که منابع مالی در اختيار گروه القاعده قرار گيرد و اين گروه به سلاح های کشتار دسته جمعی دست يابد.

به گزارش خبرگزاری آسوشيتدپرس، آقای بوش می گويد که در عراق برای اولين بار تعداد زيادی از  مردم عرب عليه اين گروه و ايدئولوژی تروريستی آن به مبارزه بر خاستند.

رييس جمهوری آمريکا می گويد:« موفقيت های بدست آمده در عراق قابل انکار نيست. منتقدين جنگ اعتبار خود را که می گفتند آمريکا در حال باختن جنگ در عراق است از دست داده اند و هم اکنون می گويند اين جنگ بسيار پر هزينه است.»

جرج بوش می گويد:« هيچکس انکار نمی کند که هزينه جانی و مالی اين جنگ بالا است ولی اين هزينه ها لازم است زمانی که ما پيروزی دشمنانمان را در عراق در نظر بگيريم.»

دست کم ۳۹۰۰ سرباز آمريکايی، در پنج سال گذشته، در عراق کشته شدند و حدود ۵۰۰ ميليارد دلار، هزينه اين جنگ شده است. بسياری معتقدند که هزينه مالی ادامه جنگ عراق بسيار سنگين تر از اين خواهد بود.

دمکرات های آمريکا نظری بر خلاف آقای بوش در مورد حمله و جنگ به عراق دارند. جان دينگل يکی از نمايندگان حزب دمکرات در مجلس نمايندگان گفت:« ما بايد به خاطر بياوريم که چگونه اين وضعيت پيش آمد و چگونه بايد تلاش کنيم تا به بهترين صورت ممکن از آن خلاص شويم.»

وی افزود اين عراقی ها هستند که می توانند به جنگ فرقه ای در عراق پايان دهند، قدرت سياسی را تقسيم کنند و دولت با ثباتی ايجاد کنند که نيازهای مردم عراق را تامين کند.

آمريکا هم اکنون ۱۵۸ هزار سرباز در عراق دارد و جرج بوش تاکنون درخواست دمکرات های کنگره را برای کاهش شديد نيروهای آمريکايی در عراق رد کرده است.

 

تأکید ایران بر عدم مذاکره با گروه ۵+۱

شنبه 25 اسفند  1386 (15 مارس 2008)

رادیو آلمان: سخنگوی دولت ایران تاکید کرده است که مذاکره درزمینه‌ی پرونده هسته‌ای با کشورهای ۵+۱ ادامه نخواهد یافت. بنا به قطعنامه‌ی جدید شورای امنیت نماینده‌ی کشورهای ۵+۱ باید دور جدیدی از مذاکرات با ایران را آغاز کند.

ایران از این پس در باره‌ی برنامه‌ هسته‌ای خود تنها با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مذاکره می‌کند. غلامحسین الهام، سخنگوی دولت جمهوری اسلامی، روز شنبه، ۱۵ مارس، با اعلام این مطلب تأکید کرد که گفتگو با گروه ۵+۱ به پایان رسیده است. گروه ۵+۱ متشکل از ۵ عضو دائم شورای امنیت به علاوه آلمان است و تا کنون طرف مذاکره ایران در زمینه‌ی پرونده هسته‌ای این کشور بوده است.

اظهارات غلامحسین الهام تکرار همان سخنانی است که محمود احمدی‌نژاد پس از تصویب قطعنامه‌ی ۱۸۰۳ بر زبان آورد. در این قطعنامه که ابتدای ماه جاری میلادی در شورای امنیت سازمان ملل به تصویب رسید، علاوه بر تشدید اندک تحریم‌ها علیه ایران، به خاویر سولانا، هماهنگ‌کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز ماموریت داده شده است که دور جدیدی از گفتگوها با سعید جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران را آغاز کند. در دو سال گذشته، سولانا نتوانست در مذاکرات متعدد خود با مقامات جمهوری اسلامی، این دولت را به تعلیق غنی‌سازی اورانیوم متقاعد کند.

سخنگوی دولت ایران در ادامه‌ی مصاحبه‌ی روز شنبه خود، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را یگانه نهاد ذیصلاح برای مذاکره پیرامون برنامه هسته‌ای ایران توصیف کرد. او گفت که مذاکرات تنها در چهارچوب مقررات این نهاد انجام خواهند شد.

قطعنامه ۱۸۰۳ مکمل دو قطعنامه‌ی دیگری است که شورای امنیت در دسامبر ۲۰۰۶ و مارس ۲۰۰۷ به تصویب رساند. در قطعنامه جدید شمار بیشتری از موسسات، بانک‌ها و افرادی که با برنامه اتمی ایران ارتباط دارند، مشمول انسداد حساب‌های بانکی شده‌اند. دشورای اعطای ویزا و کنترل سفرهای خارجی شماری از افراد یادشده نیز از رئوس دیگر قطعنامه‌ی یادشده است. کشورهای غربی و در رأس آنها آمریکا، ایران را متهم می‌کنند که به بهانه‌ی استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای در صدد دستیابی به سلاح اتمی است. در همین رابطه، آنها در قطعنامه‌های شورای امنیت خواهان همکاری گسترده‌تر ایران با آژانس بین‌المللی شده‌اند تا نگرانی‌ها و ابهام‌ها نسبت به برنامه هسته‌ای این کشور رفع شود. تعلیق غنی‌سازی اورانیوم نیز یکی دیگر از خواست‌های اصلی مندرج در قطعنامه‌های شورای امنیت است. در واکنش‌ به این قطعنامه‌ها، ایران همکاری‌های خود با آژانس را به میزان معینی تشدید کرده است، اما غنی‌سازی اورانیوم را حق طبیعی و قانونی خود می‌داند و کماکان از تعلیق آن سرباز می‌زند.

 

وزير امور خارجه‌ي اسبق آمريكا گفت كه واشنگتن بايد درباره برنامه هسته‌اي ايران و ساير مسايل دوجانبه با تهران گفت‌وگو كند.

شنبه 25 اسفند  1386 (15 مارس 2008)

به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، هنري كيسينجر، وزير امور خارجه‌ي اسبق آمريكا در گفت‌وگو با شبكه تلويزيوني بلومبرگ گفت: هركسي بايد آماده مذاكرات باشد و من فكر مي‌كنم ما بايد آماده مذاكره با ايران باشيم.

وي در پاسخ به اين‌كه آيا منظور وي اين است كه آمريكا بايد با ايران مذاكرات مستقيم داشته باشد گفت: بله، من فكر مي‌كنم ما بايد اين كار را انجام دهيم.

وزير امور خارجه‌ي اسبق آمريكا درادامه با بيان اين‌كه تاكنون هيچ‌گونه پاسخي از جانب ايران ارايه نشده است گفت: من درگفت‌وگوهاي خصوصي و نيمه‌خصوصي با ايراني‌ها حضور داشته‌ام. آن‌ها رويكردهايي را درمقابل خود قراردادند كه درصورتي‌كه اندكي انعطاف‌پذيري نشان دهند به عقيده من مي‌تواند به مذاكرات بينجامد.

درادامه اين گزارش مي‌خوانيم: اگرچه دولت جورج بوش، رئيس جمهور آمريكا سياست اعمال فشار ديپلماتيك به ايران را در سازمان ملل دنبال كرد و از تحريم‌هاي يك جانبه براي تضعيف دسترسي ايران به سيستم بانكداري بين الملل استفاده مي‌كند اما واشنگتن هنوز اتخاذ اقدام نظامي عليه تهران را منتفي ندانسته است. ايران و آمريكا از انقلاب اسلامي سال 1979 تاكنون هيچ‌گونه رابطه مستقيم با يكديگر نداشته‌اند و تنها براي گفت‌وگو پيرامون امنيت بغداد درسطح سفرا يا كارشناسان فني با يكديگر ديدار كردند.

كيسينجر گفت: مساله واقعي تمايل به گفت‌وگو نيست، بلكه ناتواني ما درتعريف آن‌چه درتلاش براي به دست آوردن آن هستيم است.

مذاكرات به تعادل مشوق‌ها و تنبيه‌ها بستگي دارد. آيا ما در همه نقاط اين تعادل را برقرار كرده‌ايم؟ نه، درهمه نقاط اين‌طور نيست.

وزيرامورخارجه اسبق آمريكا تاكيد دارد كه هرگونه مذاكرات مستقيم بين آمريكا و ايران درمورد مسايلي هم‌چون مساله هسته‌اي ايران درصورتي كه ابتدا تنها كاركنان ديپلماتيك را دربرداشته باشد و آن‌گاه به سطح وزراي خارجه برسد و پس از آن‌ مقامات عالي‌رتبه‌تر دوكشور را دربربگيرد احتمالا موفقيت‌آميز خواهد بود.

كيسينجر گفت: اگر ايران يك كشور است و مي‌خواهد به عنوان يك كشور مورد احترام قراربگيرد ما بايد راهي پيدا كنيم تا با آن همزيستي كنيم. اگر ايران خواستار رسيدن به يك توافق باشد ما به نوبه خود وظيفه داريم وضعيتي منطقي را فراهم كنيم. به عقيده من تغيير رژيم نمي‌تواند يك هدف سياست خارجي ما باشد.

كيسينجر از تاريخ 1973 تا 1977 و تحت رياست جمهوري ريچارد نيكسون و جرالد فورد وزيرامورخارجه آمريكا بود. وي از سال 1969 تا 1975 نيز مشاور امنيت ملي اين كشور بود.

 

سولانا: اتحادیه اروپا علیرغم صدور قطعنامه همچنان خواستار گفتگو با ایران است

جمعه 24 اسفند  1386 (14 مارس 2008)

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز دوشنبه از آمادگی این اتحادیه برای انجام گفتگوهای بیشتر با جمهوری اسلامی ایران درباره برنامه هسته ای صلح آمیز آن خبر داد.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از آسوشیتدپرس،اظهارات خاویر سولانا در واکنش به اظهارات منوچهر متکی وزیر امور خارجه ایران صورت گرفت که گفته بود تهران برای مذاکره آمادگی دارد.

سولانا در نشست وزیران امورخارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا در بروکسل در جمع خبرنگاران خاطرنشان کرد : علیرغم تصویب تحریمهای جدید شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه ایران، جامعه بین المللی خواستار از سرگیری مذاکرات برای حل موضوع هسته ای ایران است.

وی افزود : قطعنامه جدید تصویب شده ولی همزمان ما خواستار ادامه مسیر مذاکرات هستیم.

متکی روز یکشنبه گفته بود ایران آماده مذاکره با سولانا در صورتی است که نتایج قابل توجه و موثری داشته باشد.اما سولانا به این مسئله اشاره کرد که سعید جلیلی دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران برای از سرگیری گفتگوها پیشنهادی به وی ارائه نکرده است.علاوه بر این رئیس جمهور کشورمان اعلام کرد ایران در موضوع هسته ای فقط با آژانس مذاکره می کند. در عین حال جلیلی نیز در همایش اخیر تهران یادآور شده بود ایران آماده مذاکره در 3 محور عدم تکثیر، عدم اشاعه و توسعه صلح آمیز انرژی هسته ای است.

"دیوید میلی باند" وزیر امورخارجه انگلیس هم با اشاره به وعده بسته مشوقها برای ایران از سوی گروه 1+5 به منظور از سرگیری مذاکرات با سولانا در صورتی که تهران با تعلیق غنی سازی موافقت کند، به زعم خود گفت : این بسته تنها در صورتی وجود دارد که ایران در برنامه غنی سازی اورانیوم خود از مقابله با جامعه بین المللی دست بردارد.

آمریکا، انگلیس، فرانسه، چین، روسیه و آلمان اعضای گروه 1+5 هستند.

میلی باند در عین حال مدعی شد :رای گیری هفته گذشته در شورای امنیت بسیار مهم بود و من امیدوارم که یک پیام بسیار روشن به مردم ایران باشد مبنی بر اینکه ما خواستار تماس و تعامل [ با آنها] هستیم!

وی بدون توجه به گزارش آژانس مبنی بر ماهیت صلح آمیز برنامه هسته ای ایران به فرافکنی درباره این فعالیتهای مشروع و قانونی پرداخت و  ادعا کرد : اما ایران باید بداند که نمی تواند یک مسابقه تسلیحاتی را در خاورمیانه به راه بیندازد که مسلما پیامدهای خطرناک تری برای منطقه ای دارد که هم اکنون بسیار پرآشوب است.

شورای امنیت سازمان ملل متحد در ادامه اقدامهای غیرقانونی و نامشروع خود بدون توجه به گزارش جدید آژانس بین المللی انرژی اتمی مبنی بر حل تمام مسائل باقیمانده در مسئله هسته ای ایران، شامگاه دوشنبه 13 اسفند قطعنامه سوم تحریمها علیه تهران را تصویب کرد. در این نشست، اندونزی به قطعنامه ضد ایرانی رای ممتنع داد.

 

رويدادهاي مهم بين المللي و منطقه اي

 

رهبران اتحادیه اروپا در نشست دو روزه خود در بروکسل که از روز گذشته آغاز شده با ایجاد اتحادیه مدیترانه ای که توسط رئیس جمهور فرانسه پیشنهاد شده موافقت کردند.

جمعه 24 اسفند  1386 (14 مارس 2008)

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از خبرگزاری فرانسه، رهبران اتحادیه اروپا با هدف تقویت معاهده بارسلونا با ایجاد اتحادیه مدیترانه ای موافقت کردند.

در همین رابطه، نخست وزیر اسلوونی که کشورش ریاست دوره ای اتحادیه اروپا را بر عهده دارد، در یک کنفرانس خبری در این باره اظهار داشت : شورای اروپا از ایجاد اتحادیه مدیترانه ای حمایت می کند. امروز نیاز به تقویت معاهده بارسلونا حس می شود. زمانی که معاهده بارسلونا مورد توافق قرار گرفت شرایط جهان به گونه دیگری بود.

معاهده بارسلونا در سال 1995 و به منظور تقویت مذاکرات اتحادیه اروپا با کشورهای حاضر در جنوب و شرق مدیترانه از جمله کشورهای عربی به جز لیبی، تشکیلات خود گردان فلسطین، رژیم صهیونیستی، قبرس و ترکیه به تصویب اتحادیه اروپا رسید.

به گزارش مهر، "نیکلا سارکوزی" این طرح را ( ایجاد اتحادیه مدیترانه ای ) از زمان کاندیداتوری برای انتخابات ریاست جمهوری درتبلیغات خود مطرح کرد، اما بعدها  با برخورد سرد دیگر کشورها با این موضوع روبروشد.

اتحادیه اروپا در حالی با ایجاد اتحادیه مدیترانه ای موافقنت کرده که پیش از این و درمیان کشورهای اروپایی، آلمان اصلی ترین مخالف ایجاد این اتحادیه بود ومعتقد بود تلاش فرانسه برای ایجاد چنین اتحادیه ای برای مقابله با گسترش نفوذ آلمان دراروپای مرکزی است.

انگلیس و کشورهای اسکاندیناوی هم با چنین پروژه ای موافق نبودند و ترکیه هم که درتلاش برای پیوستن به اتحادیه اروپاست؛ پیوستن به این اتحادیه را برای پیوستن خود به اتحادیه اروپا مشکل ساز اعلام کرده بود. 

بر مبنای این طرح، قرار است اتحادیه یاد شده ( اتحادیه مدیترانه ای ) با ریاست دو کشور که به مدت دو سال انتخاب می شوند، اداره شود.

بر اساس این پیشنهاد، در 9 سال نخست فعالیت اتحادیه مدیترانه ای نیز یک کشور غیراروپایی از کشورهای حاشیه دریای مدیترانه و یک کشور عضو اتحادیه اروپا که آنهم در حاشیه دریای مدیترانه قرار دارد، ریاست مشترک اتحادیه را برعهده خواهند گرفت.

تشکیل اتحادیه یاد شده ازجمله شعارهای انتخاباتی سارکوزی در زمان انتخابات ریاست جمهوری آن کشور بود.

کشورهای اسپانیا، ایتالیا، یونان، قبرس، مالت، ترکیه، لبنان، رژیم صهیونیستی، مصر و لیبی از اعضای اتحادیه مدیترانه ای به شمار می روند.

برای همکاری میان اتحادیه اروپا با کشورهای حاشیه مدیترانه، بین سالهای 2007 تا 2013 میلادی حدود 16 میلیارد درنظر گرفته شده است، اما در گذشته، این پول هرگز به طور کامل مورد استفاده قرار نگرفت، زیرا کشورهای حوزه دریای مدیترانه، شمال آفریقا و خاورمیانه نتوانستند پروژه های مناسبی ارائه دهند.

 

رويدادهاي عراق و نيروهاي موثر در عراق

 

نخست وزير انگلستان در قوي‌ترين اظهارنظر خود تاكنون اعلام كرده است كه دولت وي در مورد اشتباهات پيش و پس از جنگ عراق تحقيقاتي انجام خواهد داد.

دوشنبه 27 اسفند  1386 (17 مارس 2008)

به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) به نوشته‌ي روزنامه‌ي تايمز، گوردون براون نخست وزير انگلستان، نامه‌اي به انجمن طرفداران اصلاحات تدريجي نوشته است كه بايد از وقايع جنگ عراق درس گرفت.

وي اضافه كرد كه به دليل شكننده بودن وضعيت عراق بنابراين انجام اين تحقيقات در حال حاضر درست نخواهد بود.

اظهارات براون با ديدگاه‌هاي توني بلر نخست وزير سابق انگلستان كه انجام هر گونه تحقيقي را در اين مورد منتفي دانسته بود، تضادي آشكار دارد. براون اين سخنان را پس از درخواست ويليام هيگ وزير امور خارجه‌ي دولت سايه براي انجام يك تحقيقات توسط انجمن رايزنان ملكه‌ي انگلستان اظهار كرد.

جاناتان پاول رييس دفتر بلر از سال 1995 تا سال 2007 يكشنبه در اقدامي شگفت انگيز اذعان داشت كه دولت و هم‌پيمانانش در آماده كردن خود براي عواقب جنگ اشتباهاتي داشته‌اند.

از زماني كه بلر در تابستان گذشته به عنوان نخست وزير جديد انگلستان انتخاب شد، تاكنون علنا درخواست انجام تحقيق دراين زمينه نكرده بود.

وي در سپتامبر سال گذشته اعلام كرده بود كه در آينده در اين باره بحث خواهد كرد. وي در نامه‌اش به ساندر كاتوآلا، دبير كل اين انجمن به طور ضمني پذيرفته است كه چنين تحقيقي بايد انجام شود.

براون در نامه‌اش اين گونه نوشته است: بايد از جنگ عراق و عواقب آن درس گرفت. زمان مناسب انجام يك تحقيق در اين زمينه فرا خواهد رسيد. اما به دليل اين كه دولت و نيروهاي مسلح تمام تلاششان را براي حمايت از مردم و دولت عراق و ساختن آينده‌ي آنها بر اساس سازش دموكراسي آباداني و امنيت را مي‌كنند به اعتقاد ما هم اينك زمان مناسبي براي انجام اين كار نيست.

وي افزوده است: به‌رغم پيشرفت‌هاي بدست آمده در زمينه امنيت و اقتصاد و سياست در عراق هنوز وضعيت اين كشور شكننده و به آساني مي‌تواند به عقب بازگردد. بنابراين در چنين برهه‌ي حساس زماني لازم و ضروري است كه دولت توجه خود را از حمايت از توسعه‌ي عراق به سوي يك كشور امن و باثبات منحرف نكند.

اظهارات جاناتان پاول در برنامه‌ي آندرومار در شبكه‌ي يك تلويزيون بي‌.بي.سي، از صادقانه‌ترين اعترافات از سوي يك عضو حلقه‌ي داخلي بلر در مورد نواقص موجود در طرح‌هاي بريتانيا براي جنگ عراق بوده است.

پاول عنوان كرده است كه دهه‌ها طول خواهد كشيد كه وضعيت اين كشور جنگ زده به ثبات خود دست يابد.

پاول گفته است: مشكل اين است كه خود را براي عواقب بد اين جنگ آماده كرده بوديم. ما خودمان را براي فاجعه انساني، نبود آب و تمام چيزهاي ديگر آماده كرده بوديم و به نظر من تنها چيزي كه ما به آن توجه نكرده نبوديم، طولاني مدت بودن اين عواقب است.

وي گفته است: به احتمال خيلي زياد ما به بزرگي آن چه كه در عراق شاهد آن بوده‌ايم توجه نكرده‌ايم. اين همان چيزي است كه دهه‌ها طول خواهد كشيد تا درست شود. به نظر من هيچ كدام از ما به اين سوال فكر نكرده بود كه ما با چه مساله‌اي دست و پنجه نرم مي‌كنيم.

پاول افزوده است كه وي از رنج بسيار عظيم مردم عراق تاسف مي‌خورد. هيچ فرد عاقلي نمي‌تواند اين وضعيت را قبول كند.

هيگ عنوان كرده است كه پنجمين سالگرد جنگ عراق مناسب‌ترين زمان براي آغاز تحقيقات در مورد آن است و هم چنين اين كه در مورد آينده‌ي استقرار نيروهاي بريتانيا در عراق بايد شفاف سازي شود.

وي گفته است: بسيار مهم است كه هيات مشاوران سلطنتي، تحقيقي كامل را در مورد عوامل شروع و چگونگي پيشرفت جنگ انجام دهد، زيرا اگر ما الان اين كار را آغاز نكنيم پس بالاخره چه زماني مي‌خواهيم اين تحقيق را انجام دهيم؟ بايد از جنگ عراق عبرت گرفته شود و ما اين تحقيق را بايد آغاز كنيم.

ليبرال دموكرات‌ها بار ديگر بر خروج كامل و زودهنگام نيروهاي بريتانيايي تاكيد كردند.

نيك كلگ، رهبر حزب ليبرال دموكرات اعلام كرده است كه پنجمين سالگرد جنگ عراق بايد به دولت و محافظه‌كاران يادآوري كند كه از واشنگتن كوركورانه تقليد نكنند.

كلگ گفت: زمان آن فرا رسيده است كه سياست خارجي بريتانيا بر اساس حفاظت از منافع اين كشور تنظيم شود و نه واشنگتن و ما بايد اين كار را با خروج كامل و يا حتي زودهنگام نيروهاي بريتانيايي در عراق انجام دهيم.

تاكنون چهار تحقيق از جمله گزارش باتلر در مورد شكست‌هاي اطلاعاتي و تحقيق‌ هاتن در مورد جنبه‌هاي مختلف جنگ عراق انجام شده‌اند.

هم چنين هزاران تظاهر كننده به مناسب پنجمين سالگرد جنگ عراق در لندن و گلاسكو به راهپيمايي پرداختند.

 

کشته شدن یک نظامی آمریکایی و وقوع انفجار در نزدیکی مقر حزب دموکرات کردستان عراق از جمله تحولات امنیتی این کشور به شمار می رود.

یکشنبه 26 اسفند  1386 (16 مارس 2008)

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از خبرگزاری فرانسه، پلیس عراق امروز از زخمی شدن هفت نفر در عملیات انتحاری در نزدیکی مقر حزب دموکرات کردستان به ریاست مسعود بارزانی رئیس حکومت منطقه ای کردستان در مرکز موصل خبر داد.

یک منبع پلیس که خواست نامش فاش نشود، گفت: این افراد که بر اثر منفجر شدن یک فرد انتحاری زخمی شدند، جزء غیر نظامیان به شمار می رفتند و تنها یک نفر از آنها را نگهبان مقر حزب دموکرات کردستان تشکیل می داد.

این انفجار در حالی انجام شد که کردهای عراق بیستمین سالگرد بمباران شیمیایی حلبچه توسط رژیم بعث عراق را برگزار می کنند.

حزب دموکرات کردستان در کنار حزب اتحاد ملی کردستان به ریاست جلال طالبانی یکی از دو احزاب اصلی کردهای عراق به شمار می رود.

خبر دیگر اینکه ارتش آمریکا شب گذشته در بیانیه ای از کشته شدن یکی از نظامیان خود در عراق خبر داد.در این بیانیه آمده است : این نظامی بر اثر تیراندازی افراد مسلح در جنوب غرب بغداد کشته شد.

با کشته شدن این نظامی آمریکایی، شمار تلفات انسانی ارتش آمریکا در عراق از سال 2003 تاکنون به سه هزار و 988 نفر رسیده است.

 

شبكه‌ي العربيه در يك خبر فوري از سفر غير منتظره‌ي جان مك‌كين به عراق خبر داد.

یکشنبه 26 اسفند  1386 (16 مارس 2008)

به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) به نقل از شبكه‌ي تلويزيوني العربيه، جان مك‌كين، نامزد جمهوري‌خواه انتخابات آمريكا كه پيش از اين اعلام شده بود، قصد دارد طي يك سفر دوره‌يي راهي منطقه شود، امروز (يكشنبه) در يك ديدارغيرمنتظره هم‌زمان با نزديك شدن به پنجمين سالگرد جنگ آمريكا عليه عراق، سفرش را از اين كشور آغاز كرد.

وي قرار است در جريان اين سفرهاي دوره‌يي از سرزمين‌هاي اشغالي نيز ديدار كند.

در همين حال خبرگزاري اصوات العراق، نيز گزارش داد: يك عمليات انتحاري در نزديكي مقر حزب دموكرات كردستان عراق در موصل 9 مجروح بر جاي گذاشت.

يكي از مقامات پليس استان نينوا، امروز اعلام كرد: در جريان اين عمليات انتحاري كه توسط يك عامل انتحاري در نزديكي مقر حزب دموكرات كردستان عراق و نزديك دفتر تحقيقات جنايي شهر موصل روي داد، 9 تن از جمله دو نيروي پليس عراق مجروح شدند.

خسرو كوران يكي از مقامات حزب دموكرات كردستان عراق نيز تاكيد كرد: عامل انتحاري مذكور قصد ورود به مقر اين حزب را داشته كه با ممانعت يكي از نگهبانان اين مقر روبه‌رو شده است.

وي افزود: عامل انتحاري به دليل ممانعت اين نگهبان، كمربند انتحاري‌اش را در نزديكي درب ورودي دفتر حزب منفجر كرد.

يك مقام پليس شهر كركوك نيز از انفجار يك خودروي بمب‌گذاري شده در نزديكي يك پل در منطقه‌ي الحويجه 70 كيلومتري جنوب غرب كركوك خبر داد.

وي تاكيد كرد: اين انفجار خسارت جاني در بر نداشته است، اما زيان‌هاي زيادي را به منازل نزديك محل انفجار وارد كرد.

يك مقام امنيتي عراق نيز گزارش داد: بر اثر انفجار خودروي بمب‌گذاري شده در منطقه‌ي المنصور در بغداد يك غير نظامي عراقي كشته و دو تن ديگر مجروح شدند.

وي عنوان داشت: نيروهاي پليس پس از انفجار منطقه‌ي مذكور را محاصره كرده و تحقيقات را در خصوص علل انفجار آغاز كرده‌اند.

اين مقام امنيتي عراق همچنين تاكيد كرد: انفجار مذكور خسارت‌هايي را به ساختمان‌هاي اطراف محل انفجار وارد كرده است.

فرمانده‌ پليس فلوجه نيز اعلام كرد: امروز 50 زنداني از سوي مديريت پليس فلوجه آزاد شدند.

وي افزود: اين زندانيان پس از اثبات بي‌گناهي‌شان مبني بر عدم دخالت در عمليات‌هاي مسلحانه عليه نيروهاي پليس عراق و غير نظاميان در فلوجه آزاد شدند.

اين مقام پليس فلوجه همچنين تاكيد كرد: 235 تن از مجموع 250 زنداني در زندانهاي فلوجه مشمول قانون عفو شده‌اند كه بر همين اساس به زودي آزاد خواهند شد.

 

رييس جمهور عراق حل مشكلات دولت كردستان عراق و دولت بغداد را از طريق مذاكره و توافق خواستار شد.

شنبه 25 اسفند  1386 (15 مارس 2008)

به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) به نقل از شبكه‌ي الفرات، جلال طالباني رييس جمهور عراق، در نشستي با اعضاي دولت و پارلمان كردستان عراق و برخي اعضاي دفتر حزب اتحاديه ميهني كردستان عراق در اربيل، خطاب به آنها عنوان داشت: بدانيد كه نقش كردها در بغداد بسيار مهم است و به همين دليل در راستاي تحقق دستاوردهاي مهم تلاش كنيد.

طالباني بر لزوم تحكيم همكاري ميان حزب اتحاديه ميهني و حزب دموكرات به عنوان يك مسووليت استراتژيك و سرنوشت ساز تاكيد كرد.

وي افزود: گروه‌ها و احزاب مختلف عراق بايد روابط بهتري با يكديگر داشته باشند و دولت عراق و دولت كردستان عراق بايد از طريق مذاكرات، مشكلاتشان را حل كنند.

طالباني عنوان داشت: برگزاري كنفرانس اتحاديه‌ي پارلمان‌هاي عربي در اربيل تلاشي در زمينه‌ي ارايه‌ي چهره‌ي واقعي كردها جهت تقويت روابط عراق با كشورهاي عربي بود.

وي عنوان داشت: سفرم به تركيه با هدف برقراري روابط مناسب ميان تركيه، عراق و كردستان عراق صورت گرفت.

سيدعبدالعزيز حكيم رهبر ائتلاف يكپارچه‌ي شيعه و رييس مجلس اعلاي اسلامي عراق نيز در ديدار با گروه شهيد محراب در كربلا عنوان داشت: به رغم دستاورد عراقي‌ها در فروپاشي حكومت صدام راه براي تحقق اهداف مهم ملت عراق هم‌چنان باز است.

وي عنوان داشت: عراق سالهاي متمادي شاهد نظام ديكتاتوري و انواع ظلم و ستم‌ بود و تمام اين وقايع توسط حكومتي صورت مي‌گرفت كه سياست ظلم طايفه‌يي را دنبال مي‌كرد و جنايت‌هاي عظيمي را كه در هيچ كشور خاورميانه صورت نگرفته، مرتكب مي‌شد.

از سوي ديگر، منابع آگاه عراقي به روزنامه‌ي الصباح -چاپ بغداد- اعلام كردند: جورج بوش رييس جمهور آمريكا، در تماس تلفني با نوري مالكي نخست وزير عراق، بار ديگر ضمن اعلام حمايت از دولت مالكي به ارزيابي تحولات سياسي و امنيتي اين كشور پرداخت.

بوش از تلاش‌هاي نخست وزير عراق در حل بحران و تحقق آشتي ملي در اين كشور قدرداني كرد.

هم چنين سخنگوي رسمي سفارت آمريكا در بغداد اظهار داشت: هيچ بند محرمانه‌اي در توافق‌نامه‌ي طولاني مدت ميان بغداد و واشنگتن درج نشده است.

خبرگزاري كويت نيز گزارش داد: ارتش آمريكا در بيانيه‌اي اعلام كرد، در اثر حمله‌ي يك عامل انتحاري در مرز عراق و سوريه كه قصد داشت از گذرگاه ربيعه واقع در استان نينوا عبور كند، چهار سرباز آمريكايي زخمي و يك مترجم عراقي كشته شد.

 

ژنرال پترائوس سياستمداران عراقي را به شكست در تحقق آشتي ملي در اين كشور متهم كرد.

شنبه 25 اسفند  1386 (15 مارس 2008)

به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، ژنرال ديويد پترائوس فرمانده‌ نيروهاي آمريكايي در عراق، در گفت‌وگو با روزنامه آمريكايي واشنگتن پست اظهار داشت: رهبران سياسي عراق فرصت‌هاي بوجود آمده از كاهش خشونت‌ها در اين كشور را جهت حل مشكلات سياسي و تحقق وفاق و آشتي ملي غنيمت ندانستند.

وي افزود: هيچ كس در آمريكا و دولت عراق نمي‌تواند پيشرفت كافي در زمينه آشتي ملي و افزايش خدمات رساني به شهروندان عراقي را احساس كند.

پترائوس تاكيد كرد: هم چنان اين امكان براي رهبران عراقي وجود دارد كه فرصت‌هاي موجود را غنيمت بشمارند.

وي افزود: ما براي حفظ دستاوردهاي امنيتي مبارزه خواهيم كرد و به اين ترتيب مي‌توانيم از فرصت‌هاي موجود استفاده كنيم.

فرمانده‌ نيروهاي آمريكايي در عراق كه قرار است ماه آينده گزارشش را در خصوص عراق به كنگره ارايه دهد، افزايش خشونت‌هاي فعلي در عراق را به عمليات نظامي نيروهاي آمريكايي و عراقي در موصل مرتبط ساخت كه عليه شورشيان و تروريست‌ها صورت مي‌گيرد.

وي افزود: فرماندهان آمريكايي پيش بيني كرده‌ بودند كه شبه نظاميان به دليل آگاهي از گزارشي كه قرار است من ماه آتي به كنگره ارايه دهم، ممكن است حملات تروريستي‌شان را افزايش دهند.

اين مقام نظامي آمريكا در ادامه تاكيد كرد: مسووليت‌هاي امنيتي به صورت تدريجي به نيروهاي عراقي واگذار مي‌شود.

وي تصريح كرد: عمليات كاهش نيروهاي آمريكايي در عراق براي مدتي موقت متوقف مي‌شود تا فرصت جهت ارزيابي امور امنيتي در اين كشور فراهم شود.

پترائوس هم چنين تاكيد كرد كه برخي از گروه‌هاي شوراهاي بيداري عراق و نيروهاي وابسته به ارتش المهدي كه فعاليت‌هاي نظامي‌شان را به حالت تعليق در آورده‌اند، آماده هستند تا روزي كه نيروهاي آمريكايي از اين كشور خارج مي‌شوند از فرصت بوجود آمده براي پذيرش مسووليت‌هاي امنيتي استفاده كنند.

از سوي ديگر، كارشناسان و فرماندهان نظامي آمريكا پيش بيني كرده‌اند كه پترائوس جانشين احتمالي ويليام فالون فرمانده نيروهاي مركزي آمريكا شود.

اين كارشناسان هم‌چنين تاكيد كردند: ممكن است ژنرال "مارتين دمپسي" به طور موقت جانشين فالون شود و علاوه بر آن ژنرال استنلي مك كريستال نيز كه سرپرست كارمندان ستاد مشترك ارتش آمريكا بوده از ديگر نامزدهاي احراز پست‌ جانشيني فالون است.

بر اساس اظهارات منابع وزارت دفاع آمريكا (پنتاگون)، اين وزارتخانه ترجيح مي‌دهد كه در صورت واگذاري پست فرمانده نيروهاي مركزي آمريكا به پترائوس، ژنرال ريموند آودييرنو كه زماني به عنوان معاون پترائوس فعاليت مي‌كرد، جانشين وي در سمت فرماندهي نيروهاي آمريكايي در عراق شود.

از سوي ديگر، رابرت گيتس وزير دفاع آمريكا، روز جمعه اعلام كرد كه جانشين فالون‌ تا پيش از ماه مه انتخاب نخواهد شد.

مسوول اطلاع رساني پنتاگون نيز تاكيد كرد: گيتس منتظر ارايه گزارش پترائوس در خصوص اوضاع عراق است و تا پيش از آن فرد خاصي را براي جانشيني فالون به جورج بوش رييس جمهور آمريكا معرفي نخواهد كرد.

 

مقامات امنيتي عراق روز جمعه خبر دادند كه در انفجار دو خودروي بمبگذاري شده در موصل در شمال اين كشور هشت نفر ازجمله سه نظامي كشته شدند.

ایرنا:جمعه 24 اسفند  1386 (14 مارس 2008)

به گزارش خبرگزاري فرانسه از موصل، خالد عبدالستار سخنگوي فرمانده نيروهاي عراقي در استان نينوا به خبرنگاران گفت: دو خودروي بمبگذاري شده در نزديكي يك پل كنترلي ارتش عراق در منطقه موصل منفجر شدند.

وي افزود: در اين انفجارها، سه سرباز عراقي كشته و ۱۰نفر ديگر زخمي شدند.

در ميان زخمي‌شدگان نيز پنج نظامي مشاهده مي‌شود.

موصل مركز استان نينوا در شمال عراق ازسوي آمريكايي‌ها به عنوان مركز مبارزه عليه القاعده مطرح شده است.

پليس محلي شهر كوت در مركز عراق نيز خبر داد كه دو عضو يك تيم فوتبال كه عازم برگزاري يك مسابقه بودند، در پي پرتاب يك نارنجك در خودروي آنان كشته شدند.

در اين انفجار، ۹نفر ديگر از سرنشينان خودرو زخمي شده اند.

بمب ديگري در برابر يك پاسگاه پليس در جنوب بغداد منفجر شد كه منجر به كشته شدن سه نفر گرديد.

اين درحالي است كه جسد فرج رحو اسقف اعظم كليساي موصل عراق نيز كه روز ۲۹فوريه ربوده شده بود، در حومه اين شهر كشف شد.

 

حمایت مک کین از تداوم حضور جنگ طلبانه آمریکا در عراق

جمعه 24 اسفند  1386 (14 مارس 2008)

نامزد جمهوریخواهان آمریکا در انتخابات ریاست جمهوری این کشور که از حامیان طرح حمله به عراق در سال 2003 بود ادعا کرد که خروج زود هنگام از عراق موجب آغاز نسل کشی در این کشور می شود.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روزنامه دیلی تلگراف، سناتور "جان مک کین" که پس از کسب پیروزی در رقابتهای درون حزبی جمهوریخواهان خود را برای مراحل بعدی رقابتهای ریاست جمهوری 2008 آمریکا آماده می کند در حضور خبرنگاران با اعلام این مطلب در ادامه گفت : در صورت پیروزی در انتخابات، از انگلیس و سایر همپمانان آمریکا خواهم خواست تا درباره عراق صبورتر باشند.

مک کین که خود در جنگ ویتنام حاضر بوده، در ادامه افزود : من معتقدم که بعد از موفقیت در عراق باید به همراه کشورهای اروپایی درپی بازسازی این کشور باشیم که این طرح نیازمند ادامه حضور آمریکا در عراق است. ممکن است مردم عراق نامزدی را برای ریاست جمهوری خود انتخاب کنند که وی قصد خارج کردن نظامیان آمریکایی از عراق را داشته باشد، اگر ما این کار را انجام دهیم القاعده مجددا به پیروزی می رسد، هرج مرج در عراق آغاز می شود و باید منتظر آغاز نسل کشی در این کشور نیز بود.

مک کین از جمهوریخواهانی است که به شدت مخالف خروج نظامیان آمریکایی از عراق بوده و تلاش زیادی را برای متقاعد کردن همکاران خود در کنگره آمریکا انجام داده تا آنها را نیز با دیدگاه های خود درباره عراق همراه سازد. 

سخنان مک کین در حالی است که جنگ عراق تاکنون جز کشتار مردم این کشور و ناامنی برای شهروندان عراقی چیز در بر نداشته است و این جنگ حتی باعث گسترش تروریسم و نا امنی در سراسر جهان شده و آمریکا نیز در اهداف خود در عراق ناکام بوده است.

 

در پنجمين سالگرد تهاجم گسترده‌ي آمريكا به عراق هزينه‌هاي اين جنگ سرسام آور شده است.

جمعه 24 اسفند  1386 (14 مارس 2008)

به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) بر اساس گزارشي كه در روزنامه‌ي "دي تسايت" چاپ آلمان آمده، در پنجمين سالگرد حمله نظامي آمريكا به عراق، كارشناسان بودجه‌ در كنگره‌ي آمريكا در حال حاضر رقم واقعي اين مبلغ را 400 ميليون دلار در هر روز و حداقل پنج هزار دلار در هر ثانيه تخمين زده‌اند.

طبق اين گزارش در حالي كه اقتصاد آمريكا در مسير ركود پيش مي‌رود، ماموريت نيروهاي آمريكايي در عراق روز به روز مبالغ بسياري را بر اقتصاد اين كشور تحميل مي‌كند.

جنگ عراق در حالي به حيات خود ادامه مي‌دهد كه قبلا پيش بيني شده بود جنگ عليه رژيم صدام كه جنگي براي آزادي ناميده شده بود مبلغي بالغ بر 50 ميليارد دلار را بر گيرد.

اين گزارش در ادامه مي افزايد، جنگ عراق بعد از جنگ ويتنام دومين جنگ در تاريخ آمريكا به دليل طولاني بودن و همينطور از لحاظ هزينه نيز در مقام دوم قرار گرفته است.

در اعتراض به اين جنگ، برنده‌ي جايزه نوبل اقتصاد در آمريكا اظهار كرده بود: اجازه نداريم سه ميليارد دلار را براي جنگ در خارج از كشور هزينه كنيم بدون آنكه به پيامدهاي آن در داخل كشور توجه كنيم.

اين برنده جايزه‌ي نوبل اقتصاد در آمريكا هم چنين اظهار كرده بود كه دولت بوش عموم مردم آمريكا را در مورد هزينه‌هاي جنگ و پيامدهاي منفي آن براي آينده اغوا كرده است.

در حالي كه وزارت دفاع آمريكا هزينه‌هاي نظامي جنگ را تا پايان سال 2007 ،406 ميليارد دلار تخمين زده بود اين برنده جايزه نوبل اقتصاد مجموع اين هزينه‌ها را بيش از سه ميليارد دلار پيش بيني كرده است.

سناتورهاي دموكرات مجلس آمريكا نيز با انتقاد از تحميل شدن هزينه‌هاي سنگين جنگ عراق به اقتصاد آمريكا از آن به عنوان مهمات خود در رقابت‌هاي رياست جمهوري بهره جسته‌اند.اين سناتورها خواهان تخصيص پول بيشتري به آموزش و بهداشت و درمان در آمريكا شده‌اند.

يكي از سناتورهاي آمريكا نيز با شكايت از هزينه‌هاي برآمده از جنگ عراق اظهار داشته است: اگر ما هم چنان به خرج كردن پول در عراق بپردازيم، پول كافي و لازم را براي پروژه‌هاي داخل كشور از دست مي‌دهيم.

اين سناتور با ابراز نارضايتي از هزينه‌هاي جنگ عراق اظهار كرده است: ما پيامدهاي اين جنگ را خود احساس نخواهيم كرد، بلكه تبعات منفي اين جنگ به نسل‌هاي بعد منتقل خواهد شد.

هورماتس به عنوان يكي ديگر از كانديداهاي دموكرات مجلس آمريكا نيز در اين ارتباط اظهار داشته است: دولت آمريكا اقدام به مخفي كردن و پوشاندن هزينه‌هاي جنگ كرده است.

وي اظهار كرد كه بدهي‌هاي ناشي از جنگ، استاندارد زندگي مردم را در آينده كاهش خواهد داد.

 

گزارشها از عراق حاکیست که جسد فرج رحو، اسقف اعظم کلیسای کلدانی شهر موصل در شمال عراق، پیدا شده است.

بی بی سی:پنج شنبه 23 اسفند  1386 (13 مارس 2008)

یک مقام نظامی مسئول در سردخانه عراق تایید کرده است که جسد اسقف رحو در نزدیکی موصل و محلی که وی ربوده شده بود، پیدا شده است.

پاپ بندیکت شانزدهم ، رهبر کاتولیکهای جهان، از این حادثه اظهار تاسف عمیق کرده است.

در اواخر ماه فوریه مردان مسلح اسقف اعظم کلیسای کلدانی شهر موصل را ربودند. سه تن از دستیاران او در این حادثه کشته شدند.

به گفته کلیسای کلدانی موصل، اسقف اعظم فرج رحو هنگام ترک کلیسایی در محله النور در شرق این شهر گروگان گرفته شد.

بر اساس گزارش آژانس خبری کاتولیک (SIR)، پیشتر ربایندگان به مقامات کلیسایی عراق گفتند که حال اسقف رحو خوب نیست. در تماسی دیگر در روز چهارشنبه (12 مارس) گفتند که اسقف رحو، مرده است.

مشخص نیست که آیا اسقف رحو کشته شده است و یا بدلایل طبیعی مرده است. تا کنون هیچ شخص یا گروهی مسئولیت مردن اسقف رحو را برعهده نگرفته است.

بیشتر هفتصد هزار مسیحی که تخمین زده می شود ساکن عراق باشند کلدانی اند. کلدانیها کاتولیکهایی هستند که کلیسایی مستقل از واتیکان دارند اما اقتدار پاپ را به رسمیت می شناسند.

بسیاری از آنها از سال 2004 یعنی زمان آغاز حملات گروه های افراطی سنی در عراق هدف خشونت ها قرار گرفته اند.

در ماه ژانویه، بمب هایی در خارج سه کلیسای کلدانی و آشوری در موصل منفجر شد. طی پنج سال گذشته چندین کشیش مسیحی نیز گروگان گرفته یا کشته شده اند.

تخمین زده می شود که حدود 50 هزار مسیحی در موصل، سومین شهر بزرگ عراق، که جمعیت آن ترکیبی از اقوام، و مردمانی دارای سنت ها و مذاهب گوناگون است زندگی می کنند.

 

براساس تازه‌ترين تحقيقات وزارت دفاع آمريكا: صدام هيچ ارتباطي با القاعده نداشته است

جمعه 24 اسفند  1386 (14 مارس 2008)

جنگ عراق از پنج سال پيش و با اين بهانه كه صدام با شبكه‌ي تروريستي القاعده در ارتباط است آغاز شد. اكنون بعد از گذشت اين مدت و انجام تحقيقات فشرده، وزارت دفاع آمريكا به اين نتيجه رسيده است كه هيچ گونه ارتباطي بين اقدامات اين شبكه‌ي تروريستي و ديكتاتور سابق عراق وجود نداشته است.

به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) به نقل از پايگاه اينترنتي دي ولت، اسناد و پرونده‌هاي 600 هزار صفحه‌يي وزارت دفاع آمريكا (پنتاگون) گوياي اين واقعيت است كه بهانه شروع جنگ عراق كه به دليل رابطه القاعده با صدام ديكتاتور سابق اين كشور شكل گرفت، كاملا بي‌اساس و نادرست بوده است.

گزارش دي ولت حاكي از آن است كه وزارت دفاع آمريكا نتوانسته است بعد از انجام بررسي‌هاي كامل و همه جانبه در اين زمينه به كشف ارتباط بين ديكتاتور سابق عراق و شبكه تروريستي القاعده دست يابد.

نتايج بررسي‌هاي وزارت دفاع آمريكا گوياي اين واقعيت است كه بعد از ارزيابي و تحليل اين اسناد مربوط به عراق و همين طور بررسي صورت جلسه‌هاي هزار ساعته‌ مربوط به بازجويي از كساني كه در عراق داراي سمت بوده‌اند، هر گونه ارتباط و وابستگي مستقيم صدام و القاعده را نفي مي‌كند.

نتايج تحقيقات نافرجام وزارت دفاع در حالي در دسترس رسانه‌ها قرار گرفته است كه پنتاگون در بدو امر از ارايه مدارك مربوط به اين بررسي‌ها براي رسانه‌ها خودداري كرده بود.

بنابراين گزارش، نتايج تجزيه و تحليل‌هاي پنتاگون ادعاها و استدلالات بوش براي حمله به عراق را بي‌اعتبار مي‌كند.

در مقدمه‌ي اين مطالعه پنتاگون كه در پايگاه اينترنتي مربوط به شبكه‌ي خبري ABC منتشر شده اين طور آمده است: رژيم بغداد از تروريسم بين‌المللي از طريق حمايت از برخي گروه‌هاي تندرو دفاع مي‌كند، اما هيچ مدركي كه دال بر ارتباط القاعده با حوادث 11 سپتامبر باشد يافت نشده است.

در اين گزارش هم چنين آمده است كه رژيم عراق تحت فرماندهي صدام گرچه يك دولت حامي تروريسم بين‌المللي بوده است، اما قربانيان اين تروريسم شهروندان عراقي بوده‌اند.

طبق اطلاعات شبكه‌ي ABC، گر چه اين اخبار در اختيار عموم قرار گرفت اما اين تصميم بعد مورد انتقاد و سرزنش وزارت دفاع قرار گرفته است.

تهاجم نظامي آمريكا به عراق در 20 مارس پنج ساله مي‌شود.

 

تحليل اوضاع ايران و عراق در رسانه هاي جمعي

 

بررسی روزنامه های صبح سه شنبه ايران

رادیو فردا:سه شنبه 28 اسفند  1386 (18 مارس 2008)

روزنامه اعتماد ملی، گزارشی با عنوان« سرگيجه از نوع بنزين گرفتگی»  از اعلام دولت برای عرضه بنزين آزاد به قيمت هر ليتر ۴۰۰ تومان منتشر کرده است.

اين روزنامه با اشاره به اعلام قيمت های مختلف برای بنزين آزاد در روزهای اخير نوشته است:«کلاف بنزين بسيار پيچيده تر از آن شده است که بتوان به سادگی خبرهای دولتی را پذيرفت. خبرهايی که روی خروجي های خبرگزاری ها قرار مي گيرند اما با سرعت نيز تکذيب مي شوند.»

این روزنامه افزود: «بر اساس اظهار نظرهای دولتی، شهروندان بايد از امروز بنزين آزاد را با نرخی مشخص خريداری کنند اما حالا دوباره همه چيز به فردا و ۲۹ اسفند موکول شده است.»

اعتماد ملی همچنين نوشته که «در آخرين ساعات روز گذشته در خبری تازه وزير نفت نرخ آزاد بنزين را ۴۰۰ تومان اعلام کرد. او گفت از روز ۲۹ اسفند شهروندان می توانند بنزين ۴۰۰ تومانی را خريداری کنند.»

اين روزنامه در پايان از مقامات دولتی پرسيده که «آيا اين خبر تکذيب نمی شود؟»

روزنامه اعتماد از بازداشت مجدد يک فرمانده سابق نيروی انتظامی خبر داده و به نقل از«مقام آگاه» نوشته که «فرمانده متهم شده که تا پيش از اين با توديع قرار وثيقه چندين ميليون تومانی آزاد بود، از روز يکشنبه به دستور هيئت قضات به زندان تحويل داده شد.»

به نوشته اين روزنامه، اين فرمانده ارشد نيروی انتظامی که از سوی دستگاه قضايی به جرائم سنگينی متهم شده است با تصميم هيئت پنج نفری قضات دادگاه کيفری استان تهران مجددا بازداشت شده است و اکنون بايد در برابر دو پرونده اتهامی جداگانه از خود دفاع کند.

اعتماد به نقل از بازپرش شعبه پنج داسرای کارکنان دولت  اتهامات وارده به اين فرمانده برکنار شده را در يکی از پرونده های وی «سوء استفاده از موقعيت شغلی و امکانات دولتی، خيانت در امانت و جرائم مالی» عنوان کرده اما جزئيات پرونده دوم وی را تشريح نکرده است .

روزنامه همشهری واکنش به استقرار سپر موشکی آمريکا در ترکيه را مورد توجه قرار داده و به نقل از سخنگوی وزارت امور خارجه ايران نوشته است: «طرح استقرار سپر موشکی در منطقه رقابت های تسليحاتی را افزايش خواهد داد.»

به نوشته اين روزنامه، محمدعلی حسينی در واکنش به اخباری در خصوص توافق ترکيه با آمريکا در خصوص استقرار سپر موشکی در اين کشور و مذاکره در اين رابطه در جريان سفر ديک چنی، معاون رييس جمهوری آمريکا به ترکيه گفته است:«مقامات رسمی ترکيه هنوز اين موضوع را تاييد نکرده اند، اما به طور کلی طرح استقرار سپر موشکی آمريکا در منطقه، مغاير با مصالح و منافع کشورهای منطقه از جمله روسيه است.»

به نوشته همشهری، حسينی همچنين استقرار سپر موشکی در ترکيه را تهديدی امنيتی عنوان کرده و گفته است: «ما اطمينان داريم کشور ترکيه، اجازه نمي دهد امنيت منطقه را با مخاطره مواجه کند.»

روزنامه آفتاب يزد خبر داده که سفير لبنان در تهران ضمن تائيد ارسال اسلحه از سوی جمهوری اسلامی به اين کشور، گفته است: «ايرانی ها به ما سلاح دادند تا از خودمان دفاع کنيم.»

به نوشته اين روزنامه، زين الموسوی، سفير لبنان در تهران در خصوص دخالت کشورهای خارجی در لبنان سابقه اين نوع دخالت ها را«بسيار قديمی و ديرينه» توصيف کرده و گفته است:«زمانی که کشوری با رفتاری شکننده شکل مي گيرد، اين دخالت ها به طور طبيعی به وجود مي آيد، ضمن اينکه وقتی جريان های آن کـشـور دخـالـت هـا را جـایـز مـي دانـند کشورهای خارجی نيز برای تـامـیـن مـنـافـعشـان گـام بـر مـي دارند.»

آفتاب يزد از قول سفير لبنان نوشته که «نقش ايران در لبنان همواره مثبت بوده است، ايرانی ها به ما سلاح دادند تا از خودمان دفاع کنيم.»

روزنامه کارگزاران از بازداشت يک دانشجو در زاهدان خبر داده و نوشته که «اسدالله شه بخش، دانشجوی ترم آخر جغرافيای شهری دانشگاه آزاد زاهدان و عضو انجمن جوانان صدای عدالت بازداشت شده است.»

پيش از اين يعقوب مهرنهاد، دانشجو و روزنامه نگار اهل زاهدان و دبير انجمن صدای عدالت نيز پس از ماه ها بازداشت، به اعدام محکوم شده بود.

کارگزاران همچنين از نامه دراويش گنابادی به مقامات سازمان ملل خبر داده و نوشته است:« دراويش گنابادی در نامه ای به کميسر عالی حقوق بشر و نهادهای بين المللی به ويژه دادگاه جهانی، عفو بين الملل و همچنين وکلای کميته حقوق بشر خواسته اند تا با رسيدگی به وضعيت آنان توجه کنند.»

و در آخر، روزنامه تهران امروز خبر داده که ساعت رسمی ايران  از ساعت ۲۴ روز اول فروردين ۸۷ يک ساعت به جلو کشيده مي شود.

به نوشته اين روزنامه، مصوبه مجلس شورای اسلامی در خصوص تغيير ساعت رسمی کشور در ۳۱ مرداد ۸۶ به تایید شورای نگهبان رسيده و برای اجرا ابلاغ شده است.

محمود احمدی نژاد از هنگام به قدرت رسيدن از تغيير ساعت جلوگيری کرده بود اما منتقدان اين اقدام وی توانستند طرح تغيير ساعت را در مجلس به تصويب برسانند، و  از اول فروردين ۸۷ پس از دو سال وقفه تغيير ساعت در ايران بار ديگر به اجرا در می آيد.

 

بررسی روزنامه های صبح دوشنبه ايران

رادیو فردا:دوشنبه 27 اسفند  1386 (17 مارس 2008)

روزنامه اعتماد ملی، در گزارشی با عنوان« بزم گرانی در سفره نوروز» از شتاب روز افزون قيمت ها در شهرستان ها خبر داده است.

اين روزنامه با اشاره به اين که شاخص قيمت ها در استان های محرومتر، شتاب بيشتری دارد و اين امر بيانگر آن است که مردم استان های محروم کشور، با افزايش قيمت بيشتری نسبت به تهران مواجه خواهند شد، نوشته « بانک مرکزی، شاخص کل قيمت ها در تهران، ۱۵۵ است در حالی که اين شاخص در استان های ديگر، از عدد ۱۵۵ بالاتر رفته و در مواردی به ۱۷۰ نيز رسيده است.»

اعتماد ملی همچنين تاکيد کرده«موج گراني ها، عمدتاً در شهرهای بزرگ، مثل تهران تأثير گذار بود و شعاع آن، کمتر خود را در مناطق محروم که گردش مالی اندکی دارند، نشان مي داد ولی گزارش اخير بانک مرکزی، هشداری است به اينکه قيمتها در شهرستانها در حرکتی شتابزده به سمت نزديک شدن به قيمت ها در تهران است، و اگر اصلاحات اقتصادی مناسبی صورت نگيرد، تشديد فشارهای اقتصادی در سال آينده گريزناپذير خواهد بود.»

روزنامه سرمايه گزاشی با عنوان«کم درآمدها زير فشار گرانی ۸۶» منتشر کرده و در آن رشد گرانی در سال ۸۶ و اقشاری که تحت فشار گرانی قرار گرفته اند را مورد بررسی قرار داده است.

اين روزنامه نوشته که«بررسی نتايج شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی در مناطق شهری ايران طی ۱۱ ماه اول سال جاری بيانگر اين نکته است که در اين دوره، بيش ترين درصد تغيير و افزايش نرخ به دو گروه مسکن و خوراکی ها مربوط می شود.»

سرمايه با بررسی آمارهای رسمی گرانی در بخش های مختلف تاکيد کرده که فشار گرانی ها در سال گذشته بيش از هرکس متوجه مردمان کم در آمد در کشور شده است.

روزنامه کارگزاران، در يادداشتی با عنوان«اصلاح طلبان ايران متحد شويد» به بررسی نتايج انتخابات مجلس پرداخته و چشم اندازه موقعيت اصلاح طلبان در عرصه سياسی کشور پرداخته است.

غلامحسين کرباسچی نويسنده اين روزنامه در ادامه با اشاره به آراء سنتی جناح راست که اکنون به نام اصولگرايان فعاليت می کنند، خواستار همکاری کامل ميان طيف های مختلف اصلاح طلبان شده است.

کارگزاران با اشاره به ورود ۴۰ تا ۵۰ نماينده اصلاح طلب به مجلس، رقابت در مرحله دوم انتخابات را جدی دانسته و نوشته«اگر با جناحی يا گروهی به نام اصولگرا يا راست اختلاف داريم- که داريم- با هم کنار آييم و از الان دست در دست هم شرکت يکپارچه را در دوره بعد ترغيب کنيم.»

روزنامه همشهری، از «درخواست وزارت مسکن برای برخورد با متخلفان در بخش مسکن» خبر داده است.

به نوشته اين روزنامه «به دنبال انجام نشدن تعهدات برخی از سازندگان مسکن که منجر به ديرکرد آنان در تحويل واحدهای پيشفروش شده به متقاضيان و درخواست هزينه های مضاعف از اين افراد شده است، وزير مسکن و شهرسازی بر وجود مشکل در رابطه برخی از انبوه سازان و فروشندگان با خريداران تاکيد کرد.»

همشهری به نقل از محمد سعيدی کيا نوشته« اخيرا طی نام های از ریيس قوه قضایيه و دادستان کل کشور خواسته ايم که با متخلفان شناسايی شده در اين عرصه برخورد جدی شود.»

وزير مسکن و شهرسازی در عين حال گفته است«راه حل اساسی برخورد با متخلفان و آگاهی دادن به خريداران نيست، بلکه بايد رابطه بين فروشندگان و خريداران با تدوين لايحه ای تحت عنوان لايحه پيش فروش مسکن تعريف و ساماندهی شود.»

روزنامه جمهوری اسلامی خبر داده که «جايگاه ها برای عرضه بنزين آزاد آمادگی ندارند.»

به نوشته اين روزنامه،«در حالی براساس اعلام شرکت ملی پالايش و پخش فراورده های نفتی توزيع آزمايشی بنزين آزاد از ۲۸ اسفند در تمامی جايگاه ها آغاز خواهد شد که نه تنها هنوز قيمت آن نهايی نشده بلکه طبق گفته رييس جايگاه داران در خصوص شيوه عرضه بنزين و دريافت هزينه آن نيز حتی با جايگاه داران به عنوان نقطه اتصال توليد و توزيع بنزين تاکنون هيچ گونه مشورت و هماهنگی انجام نشده است.»

روزنامه جمهوری اسلامی از قول ناصر رييسی فر ریيس اتحاديه جايگاه داران نوشته « مجريان اصلی طرح توزيع بنزين آزاد هيچ اطلاعی از چگونگی اجرای طرح ندارند» و تاکيد کرده که جايگاه داران نسبت به نحوه اجرای طرح مشکلات احتمالی در برخورد مراجعه کنندگان و جايگاه های خود نگران و سردرگم هستند.

روزنامه کيهان يک روز پس از توقيف و لغو امتياز ۹  نشريه از جمله مجله دنيای تصوير که بيش از ۱۷ سال سابقه انتشار داشت، در خبری ويژه «هفته نامه آينه» را مبلغ انديشه های ليبراليستی معرفی کرده است.

اين روزنامه با وارد آوردن اتهاماتی ديگر به طور غير  مستقيم خواستار توقيف اين هفته نامه شده است.

 

بررسی روزنامه های صبح يکشنبه ايران

رادیو فردا:یکشنبه 26 اسفند  1386 (16 مارس 2008)

روزنامه اعتماد ملی، در شماره روز یکشنبه خود به بررسی موقعيت جناح های سياسی، با توجه به نتايج اعلام شده انتخابات پرداخته است.

اين روزنامه در گزارشی با عنوان « اصلاح طلبان قوی، مستقل ها پرنفوذ، اصولگرايان شکننده» آورده است: «نتايج انتخابات هشتمين دوره مجلس شورای اسلامی نشان مي دهد که مجلس هشتم، با حضور اقليت های قوی اصلاح طلب و چهره های مستقل پرنفوذ و اکثريت شکننده اصولگرايان، مجلس متکثری خواهد بود.»

روزنامه اعتماد ملی با تاکيد بر اينکه اصلاح طلبان در کمتر از نيمی از حوزه های انتخابيه امکان رقابت نداشتند، نوشته است: نزديک به ۴۰ کرسی مجلس هشتم در شهرستان ها از آن اصلاح طلبان و ۴۰ کرسی هم از آن مستقل ها شده است.

اين روزنامه در باره آنچه «شکننده بودن اکثريت اصولگرای مجلس هشتم» خوانده نوشته است: «وجود طيف های مختلف سياسی در درون اصولگرايان همچون طيف جبهه فراگير و جبهه متحد يا هواداران چهره های شاخص اصولگرا اکثريت مجلس هشتم را شکننده کرده است».

به نوشته اين روزنامه بيش از ۴۰ تن از کانديداهای راه يافته به مجلس نيز از«جبهه فراگير اصولگرايان» هستند که در عين حال منتقد دولت به شمار می روند و«مي توانند مانع اقدامات و برنامه های اصولگرايان متحد شوند».

روزنامه کيهان در تيتر اول خود از پيروزی جناح موسوم به اصولگرايان در انتخابات خبر داده است.

اين روزنامه در ستون کيهان و خوانندگان، خطاب به نمايندگان مجلس آينده نوشته است: «بهترين طريق تشکر از رهبر انقلاب و مردم اين است که اول منويات رهبر در زمينه قانونگذاری را رعايت کنند، دوم همراهی لازم را با دولت خدمتگزار داشته باشند و سوم هم اين که به مردم شريف ايران خدمت کنند.»

روزنامه جمهوری اسلامی در ستون«جهت اطلاع» خود نوشته است: «اعلام نتايج انتخابات مجلس هشتم در بسياری از حوزه های انتخابيه کشور نشان داد افراطيون نتوانسته اند آرای مردم را کسب کنند و مردم به اعتدال گرايش نشان داده اند. در ميان اصولگرايان نيز رويکرد مردم به کسانی است که دارای مواضع و عملکرد معتدل هستند».

اين روزنامه در تحليلی از ترکيب گروه های سياسی با توجه به نتايج اعلام شده انتخابات نوشته است: «با وجود آنکه نتايج انتخابات در برخی از کلان شهرها هنوز به طور کامل قطعی نشده است، اما تا اين مرحله از شمارش آرا تنوع آرای مردم به خوبی محرز شده و از شکل گيری « مجلسی متکثر » حکايت می کند.»

روزنامه جمهوری اسلامی تاکيد کرده است: «بررسی ها و گزارشات واصله از حوزه های انتخابيه نشان می دهد تاکنون داوطلبان نمايندگی که حائز اکثريت شده اند دارای گرايش های مختلف بوده و هيچ جناحی اکثريت مطلق را به دست نياورده است.»

اين روزنامه که خود در شمار رسانه های جناح راست است نوشته که: «گروهايی هستند که خود را پيروز ميدان انتخابات دانسته و معتقدند درصد بالايی از کرسی های مجلس را به به خود اختصاص داده اند اما واقعيت ها و نتايج بدست آمده خلاف اين مدعاست.»

روزنامه اقتصادی سرمايه، در روزی که انتخابات بحث داغ روزنامه ها بود، در گزارشی با عنوان «سايه تورم بر فراز ايران ۸۷» از موج جديدی از تورم در کشور خبر داده است.

اين روزنامه نوشته است که کارشناسان دليل اصلی رشد تورم از ۱۰ درصد در سال ۸۴ به ۱۷.۸ درصد در بهمن ماه ۸۶ را افزايش حجم نقدينگی اعلام کرده اند که از رشد حجم بودجه عمومی و مخارج دولت حاصل شده و وابستگی شديد مخارج دولت به درآمد نفت را نشان می دهد.

سرمايه اما به نقل از کارشناسان اقتصادی آورده است که «بر اثر رشد تورم جهانی به خاطر افزايش قيمت نفت، هزينه تمام شده واردات برخی کالاها در يک سال اخير بين ۴۰ تا ۱۰۰ درصد رشد کرده است و همين امر باعث انتقال تورم جهانی به بازار ايران از اوايل تابستان خواهد شد.»

روزنامه کارگزاران از رنجنامه خانواده های مجيد توکلی، احمد قصابان و احسان منصوری، سه دانشجوی بازداشت شده به رییس قوه قضاییه خبر داده است.

به نوشته اين روزنامه، خانواده اين سه دانشجو که از ۱۱ ماه قبل در بازداشت به سر می برند ضمن تشريح رنج های خود و فرزندان زندانی شان در يک سال گذشته، خواستار آزادی فرزندان دانشجوی خود شده اند.

کارگزاران نوشته است: «اين سه خانواده که برای آزادی فرزندان شان وثيقههای ۸۰ ميليون تومانی توديع کرده اند در بيانيه خود از عدم همراهی دستگاه قضايی برای آزادی اين سه دانشجوی زندانی  انتقاد کرده اند.»

روزنامه همشهری، از هشدار در مورد افزايش مشکلات بهداشتی مدارس در سال آينده خبر داده است.

به نوشته اين روزنامه، مدير کل سلامت و پيشگيری از آسيب های اجتماعی وزارت آموزش و پرورش در باره تشديد وضعيت نابسامان بهداشت مدارس گفته است: «با توجه به کمبود ۱۷ هزار مربی بهداشت و پايان قرار داد ۷ هزار مربی خريد خدمتی در اسفند ماه، پيش بينی مي شود وضعيت بهداشتی مدارس از فروردين ۸۷ بدتر شود.»

به گفته حسن ضياالدينی، هم اکنون ۸۰ درصد مدارس کشور مربی بهداشت ندارند و حدود دو سوم مربيان بهداشت مدارس نيز در آستانه بازنشستگی هستند.

همشهری همچنين به نقل از يک مربی بهداشت مدارس در تهران نوشته است: «وضعيت بهداشت برخی مدارس در پايتخت کشور ما بحرانی است، چه برسد به مدارس مناطق دورافتاده و محروم.»

اين روزنامه به نقل از يک کارشناس بهداشت مدارس آورده است: « حدود ۱۴ ميليون و ۸۰۰ هزار دانش آموز بـه دلیـل کامـل نشـدن مهارت هـا و شرایـط سنـی، آسیـب پذیـر در معرض ابتلا به انواع بيماری ها هستند.»

 

بررسی روزنامه های صبح شنبه ايران

رادیو فردا:شنبه 25 اسفند  1386 (15 مارس 2008)

روزنامه کارگزاران، از پيشتازی کانديداهای اصلاح طلب در برخی استان های کشور خبر داده و نوشته «آخرين گزارش ها از چگونگی آرای انتخاباتی ريخته شده به صندوق های رای در سراسر کشور حاکی از آن است که حداقل تا ساعت ۲۱ بعدازظهر ديروز کانديداهای اصلاح طلب دراستان های کرمان، مازندران، آذربايجان، لرستان و هرمزگان از بيشترين اقبال مردمی برخوردار شدند.»

اين روزنامه در خصوص نتايج احتمالی  انتخابات مجلس در تهران نيز نوشته «کانديداهای اصلاح طلب در شهرستان اسلام شهر با موفقيت پيشتاز رقابت ها بودند.

علاوه بر اين مناطق مختلف تهران اعم از شمال، جنوب و مرکز نيز شاهد استقبال از کانديداهای ليست ائتلاف اصلاح طلبان بود.»

کارگزاران در عين حال نوشته«نامزدهای انتخاباتی اصلاح طلبان در حوزه هايی که امکان رای دادن به آنان بوده، توانسته اند فاصله معناداری را با رقيبان اصولگرای خود ايجاد کنند و اين در حالی است که اصلاح طلبان در بسياری از حوزه ها فاقد کانديدا بودند و در حوزه هايی که نيز رقابت می کنند از فضای رسانه ای مناسبی برخوردار نبودند و در روزهای گذشته تبليغات گستردهای در رسانه های خبری وابسته به محافظه کاران و رسانه های دولتی عليه آنها صورت گرفته است.»

روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله امروز خود مشارکت عمومی در انتخابات روز گذشته را مهم ارزيابی کرده و نوشته« وظيفه مسئولان سنگين تر شده است.»

اين روزنامه نوشته «مردم اکنون با گرانی، بيکاری، مشکل مسکن و دشواری هاپی در تامين هزينه های درمان مواجهند و حل مشکلات قطعا کاری ناشدنی نيست.»

جمهوری اسلامی به  دولتمردان توصيه کرده که با برنامه ريزی دقيق، پرهيز از شعار، و روی آوردن به تدبير استفاده از تجربيات مديران کاردان و بهره گيری از امکانات خداددی فراوان اين کشور مشکلات مردم را حل کنند.

اين روزنامه تاکيد کرده «اکنون زمان ادای دين است مسئولان بايد بدانند که با کاری که مردم کرده اند وظيفه آنان سنگين تر شده است.»

روزنامه اعتمادملی، در سرمقاله امروز خود با عنوان«امانتداری آرا، شفافيت در اطلاع رسانی» نوشته«انتخابات هشتمين دوره مجلس شورای اسلامی در حالی برگزار شد که از يک طرف برگزارکنندگان و ناظران انتخابات به طور بيسابقه و منحصر به فردی، از همسويی و يکپارچگی سياسی برخوردار بودند.»

اين روزنامه، با اشاره به «رد صلاحيت گسترده عناصر کليدی اصلاح طلبان» نوشته «تيغ رد صلاحيت با قرائت نظارت استصوابی» به گونه ای عمل کرد که سيمای رقابت انتخاباتی برای اصلاح طلبان تاييد شده در سراسر کشور به رقمی در حدود ۱۳۰ کرسی رسيد.»

اين روزنامه در ادامه با اشاره به اخراج نمايندگان ناظر داوطلبان اصلاح طلب از حوزه های انتخابيه» که روز گذشته رخ داد،اين اقدام مجريان انتخابات را«خلاف مسلم مفاد ماده ۵۵ قانون انتخابات» و «جرم» دانسته و نوشته که  اين اقدام وزارت کشور می تواند نشانگر اخلال در سلامت انتخابات و شائبه تخلف و تقلب احتمالی در اعلام نتايج آرای شمارش شده باشد.

اعتماد ملی در پايان با تاکيد اعلام تدريجی و ساعت به ساعت انتخابات تهران که نتيجه آن را دارای اهمين ملی و بين المللی برشمرده، نوشته« خبر واصله از وزارت کشور مبنی بر اعلام يکجای رای، نگرانيها از بابت اثبات اين پيش فرض که انتخابات دارای يک مفهوم پيچيده و از پيش تعيين شده است را افزايش می دهد.»

روزنامه آفتاب يزد، از«ادعای طالبانی در مورد جزاير سه گانه ايرانی» خبر داده و نوشته « اجلاس سالانه اتحاديه پارلمان های کشورهای عربی در اربيل در بيانيه پايانی خود بر ادعای امارات متحده عربی در مورد سه جزيره ابوموسی،تنب بزرگ و کوچک که اين بيانيه از آنان به عنوان جزاير اشغال شده سوی ايران نامبرده،تاکيد کرده اند.

آفتاب يزد همچنين نوشته «جلال طالبانی ریيس جمهوری عراق نيز در اختتاميه اجلاس پارلمان های کشورهای عربی در اربيل بر حق امارات بر حاکميت جزاير سه گانه و حمايت کشورش از حق امارات در قبال اين جزاير تاکيد کرده است.»

روزنامه همشهری گزارشی از«سردرگمی بازار سيمان و ناکارآمدی نظام توزيع آن» را منتشر کرده است.

 اين روزنامه نوشته « اگر کمبود توليد سيمان در کشور را به دليل افزايش تقاضا و فاصله توليد و مصرف بپذيريم عرضه  اين کالا در بازار سياه به مقدار کافی اما با قيمتی به مراتب بيشتر از قيمت مصوب عرضه، نکته مبهم بازار سيمان تلقی  می شود.»

همشهری همچنين با تاکيد برنارسايی سيستم توزيع سيمان و وعده های مکرر وزارت بازرگانی برای اصلاح آن نوشته«پرسش مطرح آن است که اين ميزان سيمان که بخشی از توليد کارخانه های داخلی بوده و تحت نظارت دستگاه های متولی تنظيم بازار عرضه ميشود،چگونه به بازار آزاد راه پيدا کرده است.»

روزنامه اعتماد ملی از«شليک خمپاره به ساختمان اطلاعات سردشت» خبر داده است.

به نوشته اين روزنامه«ظهر پنجشنبه يک گلوله خمپاره باهدف تخريب ساختمان اداره اطلاعات سردشت به سمت آن شليک شده و  به مقابل ساختمان برخورد کرده و باعث انفجار شده است.

اعتماد ملی نوشته «محل شليک اين گلوله بلندی های اطراف شهر اعلام شده ولی اطلاعی درخصوص دستگيری يا عدم دستگيری عوامل آن در دسترس نيست.»

 

بررسی روزنامه های صبح پنج شنبه ايران

رادیو فردا:پنج شنبه 23 اسفند  1386 (13 مارس 2008)

روزنامه خراسان يک روز قبل از برگزاری انتخابات هشتمين دوره مجلس شورای اسلامی از دخالت بسيج در انتخابات خبر داده و نوشته که اين نيروی نظامی برای تغيير نتايج انتخابات در حال توزيع  فهرستی با عنوان«هوالمطلوب» در پايگاه های بسيج و ميان نيروهای بسيجی مشهد است.

اين روزنامه همچنين خبر داده که  ۴۳ ميليون و ۸۰۰ هزار نفر در کشور واجد شرايط رای دادن هستند.به نوشته خراسان، مصطفی پور محمدی وزير کشور در جمع خبرنگاران وعده داده که چند روز قبل از نوروز نتايج انتخابات را اعلام کند.

وزير کشور در عين حال گفته«چون تعيين نتايج مبتنی بر روش های دستی است عملا زمانی که قبلا در اين باره پيش بينی کرده بوديم افزايش خواهد يافت.»

روزنامه جمهوری اسلامی در ستون جهت اطلاع خود خبر داده که با پايان گرفتن مهلت يک هفته ای تبليغات نامزدهای انتخابات هشتمين دوره مجلس شورای اسلامی تا ديروز وضعيت رقابت انتخاباتی در آذربايجان غربی خصوصا شهرستان اروميه مشخص نبود و تاييد يا رد صلاحيت ها در اين شهرستان ادامه داشت.

به نوشته اين روزنامه «يکی از نامزدها در ش