فراسوی خبر... شنبه ۲۵ اردیبهشت

دو نشست با دو هدف: "شورای آتلانتیک" در واشنگتن و" کمیته حقوق بشر مجلس سنای کانادا"

لیلا جدیدی

در هفته گذشته دو نشست با اهداف دوگانه پیرامون نقض حقوق بشر در ایران، در کانادا و واشنگتن برگزار شد. اولین و مهمترین نکته در رابطه با این دو نشست در اینجاست که در اثر افشاگریها و فعالیتهای گسترده جامعه ایرانی، موضوع حقوق بشر در ایران جایگاه مهم و قابل توجهی کسب کرده و مبنای سیاستهای اقتصادی و روابط با حکومت ایران بر آن گذاشته می شود. نشستهای اشاره شده نمونه روشن این امر است.

نخستُ نشست اندیشکده "شورای آتلانتیک" در واشنگتن است. در این جلسه تلاشهای بی نتیجه ای برای بر داشتن بار سنگین حقوق بشر از دوش رژیم و نشانه گرفتن عربستان شد. باربارا اسلاوین، مدیر بخش ایران در شورای آتلانتیک، به اعتراض رژیم به مطرح نشدن حقوق بشر همپیمانان آمریکا مانند عربستان سعودی، مصر، اسراییل و ترکیه اشاره کرد و گفت نقض حقوق بشر مختص ایران نیست. در واقع او تلاش کرد تمرکز بر پایمالی گسترده و فراگیر حقوق بشر در جمهوری اسلامی را با بررسی فله ای آن در کنار دیگر موارد نقض حقوق بشر در منطقه کاهش دهد و در بهترین حالت، خنثی کند.

وی پاسخ خود را در همین نشست گرفت. سارا لی ویتسون، مدیر بخش خاورمیانه و شمال آفریقا در سازمان دیدبان حقوق بشر و از یکی از سخنرانان این نشست، گفت با مقایسه کشورها در زمینه حقوق بشر موافق نیست و افزود: "اگر در کشوری ده هزار نفر شکنجه می ‌شوند، به صد نفری که در کشور دیگری شکنجه می ‌شوند، احساس بهتری نمی‌ دهد. حقوق بشر نسبی نیست و به صورت کمی اندازه گیری نمی ‌شود."

شواهد نشان داده است که "شورای آتلانتیک" در واقع یک بنگاه لابی و استراتژی سازی اقتصادی برای موسسات بزرگ اروپایی و آمریکایی است و برای برداشتن موانع این کار، نظریه می سازد. برنامه اصلی شورا پس از جنگ سرد، ترویج اقتصاد بازار آزاد بوده است و بسیاری از سیاستهای اقتصاد جهانی در این شورا طراحی و تدوین شده است.

بنگاه "شورای آتلانتیک" طرح مساله حقوق بشر در رابطه با جمهوری اسلامی را مزاحم معامله و کسب و کار با آن ارزیابی می کند و نمونه ای از مواضع آن در این راستا، مخالفت با رای دادگاه عالی آمریکا در مورد پرداخت غرامت به خانواده قربانیان تروریسم دولتی جمهوری اسلامی است. شورای مزبور این اقدام را "ناقض اصل مصونیت قضایی دولتها و تحریک ‌کننده تهران به اقدام متقابل" دانست. در یک موضعگیری دیگر، "شورای آتلانتیک" خودداری آمریکا از پذیرش یک گروگانگیر (حمید ابوطالبی) به عنوان نماینده جمهوری اسلامی در سازمان ملل را "محرومیت از گفتگوی معتبر با تیم روحانی" توصیف کرده بود.

نشست دیگر از سوی کمیته حقوق بشر مجلس سنای کانادا برگزار شد که مارک دابوویتز، مدیر بنیاد دفاع از دموکراسی، دعوت کننده آن بود. وی در این نشست گفت، مراوده کنندگان با رژیم ایران در حال برقراری ارتباط با "دزدها و کلاهبردارها" هستند. در این نشست بعکس، طی انتقادات سخت به جمهوری اسلامی به دولت اتاوا در مورد رابطه با ایران اخطار داده شد.

آقای احمد شهید که در هر دو نشست حضور داشت، از بهتر نشدن وضعیت حقوق بشر در ایران خبر داد.

 

 

بازگشت به صفحه نخست