فراسوی خبر... دوشنبه ۵ تیر

نمایش تراژیک "برابری زن و مرد"، بازیگر و کارگردان حس روحانی

لیلا جدیدی

وزیر تبلیغات هیتلر سخنی دارد بدین مضمون که هر چه دروغ بزرگ تر باشد، باور کردنش ساده تر است. شاید حسن روحانی نیز این لاف را باور کرده است که در جمعی از "فعالان حوزه زنان" در مورد باور خود به مساوات حقوق زن و مرد سخنوری کرده و تلاشهایش برای تحقق آن را فهرست داده است. او همزمان اما با حرفهای ضد و نقیض خود شعور زنان را دستکم گرفته.

اگر همه زنان ایران کارنامه سیاه رییس جمهور رژیم را در سرکوب زنان، از جمله پافشاری وی بر حجاب اجباری را به یاد نداشته باشند، دستکم سابقه چهار سال ریاست او پیش روی شان است.

روحانی برای جلب حمایت و استفاده از توانایی و نیروی عظیم زنان حرفهایی در تایید مساوات زن و مرد زده است که شیادانه با اما و اگر همراهی می شود و البته اجرای آن را به اطلاع ثانوی موکول کرده است.

"در تفکر اسلامی امتیازی برای مردها قایل ‏نیستیم.‏ البته ممکن است برخی از امور را آقایان بهتر انجام دهند، همانطور که ‏برخی از امور را نیز بانوان به شیوه بهتری انجام می دهند".

از او بخواهیم لیست بدهد از اموری که آقایان بهتر و یا خانمها بهتر انجام می دهند. آیا اینها همان اموری نیستند که زنان محروم از تحصیل و اشتغال در آنها شده اند؟

وی می افزاید: "بانوان در علم، تحقیقات و مسایل سیاسی ‏حضورشان در جامعه، حضوری خوب و چشمگیر بوده است اما برای حضور ‏در عرصه ‌های مدیریتی باید تلاش بیشتری کنند ... آنها باید برای قرار گرفتن در پستهای مدیریتی حوصله کنند." و بدین وسیله بار گناه و مسوولیت را از دوش خود و رژیمش به دوش زنان می اندازد. این در حالیست که بيش از ٦٠درصد قبول شدگان مراکز آموزش عالی در ایران زنان هستند و با این حال طبق آمارهای رسمی، نرخ مشارکت اقتصادی زنان در ایران تنها بين ١٣ تا ١٥درصد است، در حالی که بخش عمده این مشارکت در بخش خدمات متراکم شده است.

در چهار سال ریاست جمهوری او هیچ گام چشمگیری که به تغییر سطح و کیفیت زندگی و اشتغال زنان کمک کند، برداشته نشده است. فقر، بیکاری، گرسنگی و بی خانمانی بین زنان و به ویژه زنان حاشیه نشین، روستایی و بیابان نشین بیداد می کند.

واقعیت این است که در کشور ما زنان و مردان در مقابل قانون از حقوق برابر برخوردار نیستند و تبعيض عليه زنان در قوانین جمهورى اسلامى امری نهادینه است. پایه ای ترین حقوق زنان در مساله خانواده، طلاق، ازدواج و سرپرستی فرزندان را قوانینی تنظیم می کند که از روابط قرون وسطی هم عقب مانده تر است.

حجاب اجباری یکی دیگر از شاخصهای تجاوزات به حقوق اجتماعی زنان است که حسن روحانی به اعتراف خود او، از مروجان و اعمال کنندگان اصلی آن بوده است.

در حیطه سیاسی برای نمونه در حالیکه اکثریت زنان از ابراز نظرات خود محروم هستند، ١٣٧ زن در انتخابات رياست جمهورى نام نویسی می کنند که در نهایت صلاحیت هیچ کدام از آنها توسط شورای نگهبان تایید نشدند.

تنها راه تساوی زن و مرد تدوین یک قانون اساسی مدرن و سکولار متکی بر برابری حقوق همه افراد جامعه است . غیر از آن، باقی نمایش و حرفهای بی پشتوانه در سناریوی حجت الاسلام است.

 

 

بازگشت به صفحه نخست