دانشگاه در ماهی که گذشت (شهریور ۹۸)

کامران عالمی نژاد

 

شروع سال تحصیلی با مشکلات بیشتر  

دانشجویان و دانش آموزان کشور، سال تحصیلی ۹۹ـ ۹۸ را در حالی آغاز می کنند که علاوه بر مشکلات صنفی و سیاسی که همواره سرپرستان و مسوولان پاسدار صفت آموزشگاهها برای آنها به وجود می آوردند، با مشکل بزرگ دیگری یعنی هزینه های سرسام آور تحصیل روبرو هستند. هزینه های از قبیل ثبت نام، خوابگاه، کتب درسی، رفت و آمد، خورد و خوراک، لباس، نوشت افزار و... که قیمت آنها هر روزه اضافه می شود و آه از نهاد سرپرستان خانواده در می آورد.

همه ساله در پایان تابستان، دانش آموزان با سُرور و سربلندی از موفقیت و قبولی در دروس سال گذشته همچنین شادی و نشاط از شروع سال تحصیلی جدید و در کنار آن، خرید وسایل تحصیلی، کتابهای درسی جدید و لباس نو در پوست خود نمی گنجند، اما چند سالی است که در رژیم جنایتکار و فاسد جمهوری اسلامی آنان با تجربه تلخی روبرو می شوند؛ با به پایان رسیدن تابستان گرم، یاس و سرخوردگی از نداشتن اقلامی بسیار ساده مانند کیف، کفش و لباسی برازنده در چهره ی آنان نمایان می گردد. دردناکتر از آن بر والدینی می گذرد که در خرید این اجناس ناتوانند و با چهره ای عبوس و متاثر از ناتوانی در تهیه، کاری جز ریختن درد و رنج این مصیبت در درون خود را ندارند؛ کارگران و کارمندان شرافتمندی که اگر شانس به آنان روی کرده باشد مبلغ بخور و نمیری به عنوان دستمزد دریافت می کنند که البته تنها کفاف سیر کردن شکم خانواده را می دهد. حال در این میان هستند افرادی که حقوق خود را یا با تاخیر چند ماهه دریافت می کنند و یا مانند چندین هزار معترضی هستند که برای گرفتن حقوق عقب افتاده از این ارگان به آن ارگان دولتی شکایت می برند.

از اواخر سال ۱۳۹۶ و اوایل ۱۳۹۷ به علت سخت تر شدن تحریمهای ایالات متحده آمریکا در حوضه فروش نفت، ارزهای خارجی سیر صعودی جهش واری را در پیش گرفت که نتیجه مستقیم دخالتهای رژیم ایران در کشورهای منطقه و کوشش در جهت دستیابی به بمب اتمی بود. اما این تحریمها همانطور که سخنگویان ایالات متحده و کشورهای اروپایی بارها گفته اند، شامل دارو، تجهیزات پزشکی و مواد غذایی و نیز انواع مختلف کاغذ نمی شود. رژیم فاسد و دزد جمهوری اسلامی اما به جای صرف بودجه کشور در امور پزشکی و غذایی و دیگر اقلام مورد نیاز، با در تنگنا قرار دادن مردم در داخل و هزینه کردن بودجه کشور در جهت منافع افرادی خاص سعی در برانگیختن حس انسان دوستانه کشورهای همسو و مقصر جلوه دادن آمریکا در داخل را دارد.

در ماههای گذشته قیمت کاغذ نیز به مانند دیگر اقلام مورد نیاز مصرفی سیر صعودی در پیش گرفته است. این افزایش قیمت اما برای دانشجویان و دانش آموزان که قشر مصرف کننده به شمار می روند، غیرقابل پرداخت است. بنا به گزارشات منابع حکومتی، قیمت کاغذ در اوایل امسال تا ۲۰درصد افزایش داشته است. در این میان دلالان (آقازاده ها) سودجویی هستند که از رانتهای حکومتی استفاده کرده و با ارز دولتی کاغذ را وارد و انبار می کنند و در نهایت بخش اعظمی از آن را با قیمت ارز آزاد به فروش می رسانند.

میرباقری، رییس اتحادیه صنف فروشندگان کاغذ و مقوا می گوید: "علت گرانی اخیر، کمبود عرضه کاغذ است و چندین ماه است که اتحادیه از توزیع کاغذ و فروش آن در بازار کنار گذاشته شده و وزارت ارشاد وظیفه توزیع کاغذ در سطح بازار را بر عهدهدارد؛ کاغذی که با ارز دولتی تهیه شده است و وزارتخانه باید میان ناشران توزیع کند."

از دیگر علتهای گرانی کاغذ می توان به تخصیص ندادن بودجه کافی از طرف دولت نام برد. این اما امری دور از انتظار نیست که دولتی که در منگنه تحریمهای بی سابقه نفتی گرفتار شده، از صرف بودجه برای کالاهای به گمان خود، غیر ضروری صرفنظر کند و آن را در جایی مهمتر به مصرف برساند. حسن نصرالله، دبیر کل جنبش حزب الله لبنان، در تیر ماه ۱۳۹۵ گفت: "ما همه نیازهای خود را از خوراک و پوشاک تا موشک و سلاح به طور مستقیم از جمهوری اسلامی دریافت می کنیم."

در همین رابطه می توان به سخنان معاون بازرگانی داخلی وزارت صنعت ، معدن و تجارت و دبیر ستاد تنظیم بازار اشاره کرد: "تیرماه سال گذشته وزارت ارشاد با توجه به تخصص این وزارتخانه مسوولیت تنظیم بازار کاغذ را برعهده گرفت، ولی با توجه به ۴۶۰ میلیون دلار واردات کاغذ روزنامه، چاپ و تحریر در سال ۹۶، در سال ۹۷ تنها ۳۲۰ میلیون دلار کاغذ وارد کشور شد که این کمبود کاغذ وارداتی باعث نوسان در بازار کاغذ شد."

سهم دانش آموزان کشور در رژیم جمهوری اسلامی، حسرت کفش و لباس دلخواه و آرزوی کیف مدرسه ای زیبا با رنگهای شاد است.

برای رهایی از این رژیم بدخواه و ضد مردمی باید تمامی اقشار کشور، اعم از کارگر و دانشجو، کارمند و ارتشی، همه دست به دست یکدیگر و تا فرصت باقیست کمر این گوژپشت بدطینت را بشکنند، بهترین زمان برای پیروزی در این نبرد تاریخی همین لحظه است. 

 

نرخ بیکاری در فارغ التحصیلان دانشگاهی دو برابر بیسوادان است

معاون آموزشی سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور با اشاره به اینکه نرخ بیکاری در فارغ التحصیلان دانشگاهی دو برابر بیسوادان است گفت: "برای برنامه ریزی آموزشی ضرورت دارد، در هر بازار کار و در هر کشوری یک هرم شغلی پیش روی سیاستگذاریها باشد. یعنی اگر قرار است یک نفر در مقطع دکترا تربیت شود، باید افرادی هم در لایه پایین تر از آن با یک ضریب دو و سه برابری که در بخشهای مختلف که با هم متفاوت است ، تربیت شوند. زمانی که یک دکترا تربیت می شود، باید چهار نفر هم مرتب با دکترا در لایه ارشد تربیت شوند. زمانی که فردی در مقطع ارشد تربیت می شود، باید در لایه پایین تر برای سه کارشناسی ارشد، حدود ۱۲ نفر کارشناس تربیت شوند، بعد از آن برای هر کارشناس باید چند تکنسین تربیت شود. یعنی هرم شغلی صحیح در کشور باید وجود داشته باشد."

علیرضا حاتم زاده با اشاره به اینکه حداقل ۷۰درصد مشاغل موجود در بازار کار نیاز به تحصیلات دانشگاهی ندارند گفت: "در برنامه درسی دانشگاه ها نگاه به شغل نیست."

 

سکوت وزارت علوم درباره داوطلبان بدون کنکور

رییس اتحادیه دانشگاههای غیر انتفاعی گفت: "هفته سوم شهریور دانشگاههای غیر انتفاعی فعالیت خود را شروع می کنند، این در حالی است که وزارت علوم و سازمان سنجش درباره معرفی کسانی که بدون کنکور می خواهند وارد دانشگاه شوند، هیچگونه اطلاع رسانی نکرده اند و تکلیف دانشگاهها برای پذیرش دانشجو مشخص نیست."

علی آهون منش در ادامه با اشاره به مشخص نبودن وضعیت داوطلبانی که براساس سوابق تحصیلی قصد ورود به دانشگاه را دارند، گفت:" یکی از مهم ترین دغدغه های دانشگاهها عدم اطلاع از وضعیت ۸۵درصد از داوطلبان است که از طریق سوابق تحصیلی تقاضای ورود به دانشگاه دارند که در این رابطه تا کنون وزارت علوم و سازمان سنجش هیچ گونه اقدامی انجام نداده اند."

 

اعتراض دانشجویان پرستاری دانشگاه آزاد یزد به افزایش ۴۰ درصدی شهریه

افزایش ۴۰ درصدی شهریه دانشجویان پرستاری ورودی سال ۹۵ دانشگاه آزاد یزد و نبود مربی و آموزش لازم در دوره کارورزی موجب اعتراض دانشجویان دانشگاه آزاد شد.

یکی از دانشجویان ورودی ۹۵ پرستاری دانشگاه آزاد یزد گفت: "شهریه دانشجویان پرستاری ورودی ۹۵ در ترمهای گذشته به ازای هر واحد عملی ۴۸۳ هزار تومان بود، این شهریه اکنون ۷ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان شده."

وی با بیان اینکه این شهریه بسیار سنگین است و دانشجویان توان پرداخت آن را ندارند تاکید کرد: "در دوره کار آموزی دانشجویان بدون مربی و آموزش لازم به صورت رایگان در بیمارستانها کار می کنند. دریافت این مقدار از شهریه با وجود فعالیت رایگان دانشجویان در بیمارستانها و نبود مربی جهت آموزش بی مورد است. این در حالی است که دانشجویان دانشگاههای سراسری به مدت گذراندن کارآموزی خود حقوق دریافت می کنند و از آموزشهای لازم هم برخوردارند."

وی افزود: "دانشگاه آزاد یزد در پاسخ به اعتراضات دانشجویان سخن از عدم نیاز دانشگاه به دانشجو می زند و از ما در خواست می کند که اگر اعتراضی داریم، پرونده خود را دریافت کنیم و از دانشگاه خارج شویم."

 

افزایش شهریه برای کمک به دانشجویان است!

باقر لاریجانی، معاون آموزشی وزارت بهداشت، در نشست خبری اظهار کرد: "شهریه دانشجویان رشته های پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی نسبت به قیمت تمام شده این رشته ها بالا نیست."

وبی افزود: "شهریه دانشگاه آزاد اسلامی توسط هیات امنای این دانشگاه تعیین می شود. ما نیز در هیات امنای این دانشگاه حضور داریم. مسوولان دانشگاه آزاد اسلامی به دنبال افزایش شهریه نیستند، بلکه می خواهند به دانشجویان کمک کنند."

 

دستگیری دو دانشجو در پی تجمع اعتراضی دانشجویان

عده ای از دانشجویان دانشکده هنر و معماری طی روزهای چهارشنبه و پنجشنبه، ۶ و ۷ شهریور، در خیابان فلسطین تهران نسبت به انتقال دانشگاه به سوهانک تجمع اعتراضی کرده و از جمله شعار می دادند: "ولایتی، استعفا استعفا"، "دزدی از دانشجو - خجالت خجالت".

در این رابطه یکی از دانشجویان معترض گفت: "رفت و آمد به مجتمع سوهانک برای من و کسانی که از کرج و حومه تهران هستند، ۴ تا ۵ ساعت زمان می برد و این وقتی است که تلف می شود. کجای دنیا اینگونه عمل می کنند؟"

در این حرکت اعتراضی نیروهای سرکوبگر وزارت اطلاعات دو تن از دانشجویان به نامهای، علی غلامی و دانیال جعفری، از دانشکده هنر و معماری دانشگاه آزاد، را بازداشت و به نقطه نامعلومی منتقل کردند.

 

افزایش ۲۳درصدی بهای غذای دانشجویی در سال تحصیلی جدید

رییس سازمان امور دانشجویان از تعیین تکلیف قیمت غذای دانشجویی در سال تحصیلی جدید خبر داد . مجتبی صدیقی گفت: "متوسط قیمت غذای دانشجویی در سال ۹۷ حدود ۱۳۰۰ تومان بود که در سال ۹۸ به ۱۶۰۰ تومان افزایش یافت."

وی افزود: "با توجه به تورم بسیار زیاد طبیعتا بنای ما بر این بود که حداقل افزایش را داشته باشیم."

 

وزارت اطلاعات مانع تحصیل دانشجوی رتبه ۱۰ کنکور دکتری شد

سها مرتضایی، دانشجوی کارشناسی ارشد علوم سیاسی دانشگاه تهران، که در جریان اعتراضهای دی ماه ۹۶ بازداشت شد و به ۶ سال حبس تعزیری محکوم شده بود، با وجود کسب رتبه ۱۰ کنکور دکترای علوم سیاسی، با اسم رمز "نقض در پرونده" دانشجوی ستاره دار شده است.

وزارت اطلاعات نقش مستقیم در محرومیت تحصیلی خانم مرتضایی داشته است، زیرا که حراست دانشگاه تهران خواستار عدم پذیرش این دانشجو و فعال صنفی در دانشگاه شده است.

سها مرتضایی هنگام بازداشت سمت دبیری شورای صنفی دانشکده حقوق و علوم سیاسی و دبیری شورای صنفی مرکزی دانشجویان دانشگاه تهران را برعهده داشت.

 

روسای ۴ دانشگاه کشور منصوب شدند

با حکم منصور غلامی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری از اداره کل روابط عمومی وزارت علوم، در جلسه کمیته تعیین روسای دانشگاه های شورای عالی انقلاب فرهنگی، با موافقت اعضا، سیدمهدی ابطحی برای ریاست دانشگاه صنعتی اصفهان، حمیدرضا رضائی آشتیانی برای ریاست دانشگاه صنعتی اراک، منصور زراء نژاد برای ریاست دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر و همچنین کوروش نوذری برای مسولیت ریاست دانشگاه مازندران انتخاب شدند.

 

انتصاب مفسد مالی به عضویت هیات امنای دانشگاه علوم پزشکی

سعید نمکی، وزیر بهداشت، در حکمی اعضای هیات امنای دانشگاه علوم پزشکی تهران را تغییر داد و در ابلاغی باقر لاریجانی، پیروز حناچی، محمدرضا ظفرقندی، علی جعفریان، سیدحمید پورمحمدی و محمدعلی محققی را جایگزین محمدباقر قالیباف، حجت الاسلام محمد محمدیان، محمد فروزنده، محمدرضا مخبر دزفولی و رسول دیناروند در هیات امنای دانشگاه علوم پزشکی تهران کرد.

اما در بین این اسامی نام سید حمید پورمحمدی گل سفیدی بیش از همه مورد توجه قرار گرفته است. وی پیش از این به عنوان قائم مقام بانک مرکزی فعالیت داشت. پس از انتشار خبر فساد ۳ هزار میلیاردی و جریان خاوری نام وی نیز مطرح شد و در ردیف بازداشتیهای این فساد مالی قرار گرفت. عیسی جعفری، نماینده سابق کبودرآهنگ در مجلس شورای اسلامی، معتقد است که پورمحمدی حتی مدرک دکترا نیز ندارد و به خلاف خود را دکترا معرفی کرده است.

 

وزارت علوم: نظارتی بر خوابگاههای خودگردان نداریم

ناصر مطیعی، رییس صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم، گفت: "۹درصد دانشجویان وزارت علوم در خوابگاههای خودگردان ساکن هستند، اما به دلیل محدودیت امکانات، امکان نظارت کافی بر این نوع خوابگاه ها را نداریم."

وی افزود: "دانشجو تنها یک بیستم زندگی خود را در این مراکز صرف می کند؛ بنابراین این خانواده ها هستند که باید به آسیبهای اجتماعی و زندگی فرزندان خود نظارت داشته باشند."

سالانه دانشجویان بسیاری پشت در خوابگاههای دانشجویی می ماندند، از طرفی هزینه های ساخت خوابگاه به قدری بالا است که آموزش عالی نمی تواند قدمی برای ساخت خوابگاه و برطرف ساختن این کمبود بردارد. از همین رو صندوق رفاه دانشجویان برای رفع این مشکل "خوابگاههای خودگردان" را پیشنهاد می کند. این سراها از سازمان امور دانشجویان مجوز دارند و در صورت تکمیل شدن ظرفیت خوابگاههای دانشگاه، دانشجویان به خوابگاههای خودگردان معرفی می شوند.

معرفی شدن خوابگاههای خودگردان از سوی دانشگاه به نوعی اعتباربخشی و رسمیت دادن به آنهاست و انتظار می رود دانشجویان در این خوابگاهها با توجه به اینکه شهریه آن را پرداخت می کنند، از شرایط مطلوب رفاهی و ایمنی برخوردار باشند.

طی سالهای اخیر چندین دانشجو در اثر گاز گرفتگی و برق گرفتگی و ... جان خود را از دستداده اند.

 

کمپین دانشجویان علیه افزایش ۲۲ درصدی شهریه دانشگاه آزاد

بر اساس اعلام دانشگاه آزاد، شهریه دانشجویان این دانشگاه برای سال جاری بین ۱۵ تا ۲۲درصد افزایش یافته و این میزان افزایش برای دانشجویان رشته های علوم پزشکی ۲۲درصد اعلام شده است. در واقع متوسط افزایش شهریه برای دانشجویان غیر پزشکی ۱۵درصد است.

در پی این افزایش، بیش از ۲۲۰۰ نفر از دانشجویان رشته های علوم پزشکی دانشگاه آزاد برای سال جاری، با امضای نامهای خطاب به علیاکبر ولایتی، رییس هیات امنای دانشگاه آزاد، و تشکیل کمپین "#نه به افزایش شهریه علوم پزشکی"، نسبت به افزایش بی رویه شهریه این رشته ها اعتراض کردند.

 

نباید به بازرسی آژانس اتمی از برخی دانشگاهها پرداخته شود

یکی از روسای دانشگاههای کشور با اشاره به اینکه موضوع بازرسی آژانس بین المللی انرژی اتمی از برخی دانشگاهها فوق محرمانه بوده است، گفت: "هرگونه اظهاراتی درباره این موضوع، یک عمل اشتباه بوده است."

وی همچنین در پاسخ به این سوال که یکی از مسولان گفته برخی مواد را از دانشگاهها خارج کردیم و سپس اجازه بازرسی به بازرسان آژانس انرژی اتمی داده شده است، گفت: "این موضوع صحت ندارد و نباید به آن پرداخته شود."

این رییس دانشگاه خاطرنشان کرد: "دانشگاههای شریف، علم و صنعت و شهید بهشتی در زمینه هسته ای گرفتار شده اند و مشکلاتی برای آنان از سوی آژانس انرژی اتمی ایجاد شده است."

پیشتر بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفته بود: "بنا به ملاحظات اگر از موادی در دانشگاه استفاده می شد، آن مواد را خارج می کردیم و آژانس آزمایش لازم را انجام می داد. تلاش ما بر این بود تا تمامی بازرسیهای آژانس از دانشگاه ها برطرف شود."

 

 (منابع: پایگاه خبری خبر دارو، فارس، تسنیم، خبرگزاری دانشجو، آنا، دانشجو آنلاین، مهر، ایسنا)

 

منبع: نبردخلق شماره ۴۱۶، دوشنبه ۱ مهر ۱۳۹۸ ـ ۲۳ سپتامبر ۲۰۱۹

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول