زنان در مسیر رهایی (خرداد ۹۸)

اسد طاهری

 

 چند نکته مفید در باره جام جهانی فوتبال زنان

اولین جام جهانی فوتبال زنان در سال ۱۹۹۱ به میزبانی چین برگزار شد که آمریکا در آن به قهرمانی رسید. بنابراین، مسابقات جهانی زنان ۶۱ سال بعد از آغاز جام جهانی مردان پا گرفت.

با این حال کیفیت فنی و بازتاب رسانه ای جام جهانی زنان، در هر دوره رشد چشمگیری نسبت به دوره های پیشین داشته است.

آمریکا سه بار، آلمان دوبار، نروژ و ژاپن هم هر کدام یک بار قهرمان جام جهانی شده اند. ژاپن تنها تیم آسیایی است که توانسته قهرمان جام جهانی شود.

در پایان مسابقات به بهترین گلزن و بهترین بازیکن تندیس اهدا می شود، اما در سه دوره اخیر، جایزه دستکش طلایی به بهترین دروازه بان هم اضافه شده. تاکنون "هوپ سولو" (آمریکا) دوبار و "نادین آنگرر" (آلمان) برندگان دستکش زرین بوده اند.

 

نگار معظمی، خواننده به دادگاه احضار شد

پس از انتشار ویدیوی تک خوانی نگار معظم در رسانه های اجتماعی، این خواننده و مدرس آواز به دادگاه احضار شد.

او در ویدیویی منتشر شده، در میان جمعی از گردشگران در روستای ابیانه کاشان ترانه از شهره صولتی را باز خوانی می کند

فرماندار شهرستان نطنز با اعلام احضار نگار معظمی به دادگاه، همچنین از پیگرد و پرونده سازی برای "عوامل تور خانوادگی گردشگری در روستای ابیانه" خبر داد.

 

جریمه سنگین برای یکی از "دختران خیابان انقلاب"

حکم صادره علیه لیلا میرغفاری، فعال مدنی، مبنی بر پرداخت جریمه نقدی روز سه شنبه ۳۱ اردیبهشت در شعبه دوم اجرای احکام دادگاه کیفری ناحیه ۲۱ تهران (دادسرای ارشاد) اجرا و توسط وی واریز شد.

لیلا میرغفاری سال گذشته در ارتباط با حمایت از مخالفان حجاب اجباری به پرداخت جریمه نقدی به مبلغ ۳۲ میلیون و دویست هزار ریال معادل (۳ میلیون و دویست و بیست هزار تومان) محکوم شده بود. خانم میرغفاری در پی صدور این حکم در تاریخ ۱۰ مهرماه ۹۷ بازداشت و پس از یک روز در نهایت با قرار کفالت آزاد شد.

این فعال مدنی بهمن ماه سال گذشته با ایستادن روی یک سکوی برق و برداشتن روسری خود، خواستار توقف خشونت علیه زنان شده بود.

وی پیشتر نیز در بخش نخست پرونده خود توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به اتهام "توهین به رهبری" به ۲ سال حبس تعلیقی محکوم شده بود.

 

جلوگیری از ورود نوازندگان زن به یک جشن خیریه در قزوین

به دستور رییس دانشگاه آزاد قزوین (موسی خانی) از ورود نوازندگان زن "گروه پاتتیک" به روی صحنه یک جشن خیریه در این شهر جلوگیری شد.

به زنان نوازنده حتی اجازه داده نشد که به عنوان تماشاگر نیز در سالن بنشینند و به همین دلیل بسیاری از هنرمندان نیز به نشانه اعتراض سالن را ترک کردند.

به گفته تهیه کننده برنامه، "گروه موسیقی پاتتیک که معتبرترین گروه سنتی استان قزوین است، به صورت رایگان برای اجرای کنسرت در سالن حضور پیدا کرده بود".

 

دختران جوان پیشتاز تظاهرات اقلیمی

طبق پژوهشی جدید در آلمان، بیشتر شرکت کنندگان در تظاهرات "جمعه ها برای آینده" که هر جمعه و با شعار حفاظت از محیط زیست انجام می گیرد، دختران جوانی هستند که برای نخستین بار به خیابانها آمده و اعتراض می کنند.

دانشگاه فنی "کمنیتس" نتایج یک نظرسنجی را که از طریق شبکه بین المللی محققان انجام گرفته منتشر کرد. این نظرسنجی در ۱۳ شهر دنیا در ۹ کشور انجام شده است. این تحقیقات از ده ها هزار تظاهرکننده ای انجام شده که در ۱۵ مارس ۲۰۱۹ دست به اعتراض زده اند.

براساس این نظرسنجی، در آمستردام، فلورانس و وین بیش از ۷۰درصد تظاهرکنندگان ۱۵ مارس زنان و دختران جوان بوده اند.

تظاهرات جمعه ۱۵ مارس یکی از بزرگترین تجمعات دانش آموزان حامی "جمعه ها برای آینده" بود. دانش آموزان حدود یکصد کشور جهان در این روز در اعتراض به بی عملی سیاستمداران در زمینه تغییرات آب وهوایی، به جای حضور در کلاس درس در خیابانها تجمع کردند.

بیش از ۷۰درصد تظاهرکنندگان ۱۵ مارس در سراسر دنیا که شمارشان حدود یک میلیون و ۶۰۰ هزار نفر اعلام شده زنان و دختران جوان بوده اند.

 

اعتراض به پیگرد نویسندگان در ترکیه

تعقیب قضایی رسمی عده ‌‌ای از نویسندگان ترکیه از جمله "الف شفق" به دلیل پرداختن به موضوعات حساس و بغرنجی چون تعرض به کودکان و خشونت علیه زنان، انتقاد فعالان حقوق بشر را به دنبال داشته است.

بهانه حمله به نویسندگان اشتراک گذاری یک صفحه از رمانی به قلم "عبدالله شوقی" در فضای مجازی بود. در این صفحه از رمان آقای شوقی، ماجرای تعرض جنسی به یک کودک از زاویه دید فردی منحرف و بیمار به تصویر کشیده می شود.

این موضوع به یک کارزار اینترنتی هدایت شده علیه نویسنده در توییتر انجامید و پس از آن بود که وزارت فرهنگ ترکیه اعلام کرد که از عبدالله شوقی شکایت کرده است. این شکایت رسمی، سپس به بازداشت عبدالله شوقی و ناشر او در روز چهارشنبه هفته گذشته (۸ خرداد) منجر شد.

در ادامه همین حملات سازمان یافته، شمار دیگری از نویسندگان همچون الف شفق و "عایشه کولین" نیز آماج حمله قرار داده شدند.

خانم شفق خبر داده است که در دو روز گذشته "هزاران پیام توهین آمیز" دریافت کرده و دادستانی ترکیه نیز خواستار بررسی کتابهای او، به ویژه دو کتاب "خیره" و "سه دختر حوا" شده است.

الف شفق همچنین انتقاد کرده است که در ترکیه "به جای تغییر قوانین و اقدام عاجل برای از بین بردن خشونت جنسی،نویسندگان را دادگاهی می کنند".

انجمن قلم بریتانیا نیز به همین دلیل ابراز "نگرانی شدید" کرده است.

 

نسلکُشی هزاران زن بومی در کانادا

شبکه تلویزیونی "سی بی سی" کانادا از دستیابی به سندی ۱۲۰۰ صفحهای خبر داد که نقش دولت کانادا را در تشدید خشونت تحمیل شده بر زنان بومی این کشور نشان می دهد.

براساس این تحقیق، حدود ۱۲۰۰ زن بومی در کانادا از سال ۱۹۸۰ تا کنون کشته یا مفقود شدند، اما برخی فعالان معتقدند این تعداد احتمالا خیلی بیشتر از این رقم است. قرار است این گزارش با عنوان "تحقیق ملی از زنان و دختران بومی گمشده و مقتول در کانادا" به طور رسمی منتشر شود.

"رابین بورژوا"، فعال مبارزه با خشونت علیه زنان بومی کانادا، در این باره گفت: "۴۰ سال طول کشید تا این لحظه بالاخره فرا برسد؛ آن هم تنها چون زنان بومی درباره آن سر و صدا راه انداختند."

قتل "تینا فونتین"، دختر نوجوان بومی، در سال ۲۰۱۴ توجه افکار عمومی و فعالان حقوق بشر را برای حفاظت از زنان و دختران بومی جلب کرد.

این گزارش ۱۲۰۰ صفحه ای که محصول سالها تحقیق و بررسی است، می گوید قتل و ناپدید شدن زنان و دختران بومی در چند دهه اخیر در کانادا معادل "نسل کشی مردمان بومی بر اساس نژاد" آنهاست.

این گزارش با اشاره به پژوهشها می گوید که خطر مرگ یا مفقود شدن زنان بومی کانادا دوازده برابر سایر زنان است.

گزارش نتیجه نزدیک به سه سال گردآوری اظهارات شاهدان و تحقیق درباره خشونت خارج از تناسبی است که زنان و دختران بومی در کانادا با آن روبرو هستند.

 

اعتراض گسترده زنان ژاپنی پوشش اجباری کفش پاشنه بلند

در ژاپن زنان شاغل اغلب مجبور به پوشیدن کفش پاشنه بلند در محل کار هستند. این اجبار، قانونی نانوشته در بیشتر کنسرنها و شرکتها است که کاسه صبر بسیاری از زنان ژاپنی را سرریز کرده است. یک هنرپیشه معروف کارزاری علیه کفش پاشنه بلند به راه انداخته است.

"ایشیکاوا"، هنرپیشه و نویسنده نامدار ژاپنی، کارزاری با هشتک "کوتو" علیه اجبار به پوشیدن کفش پاشنه بلند به راه انداخته است. هشتک KuToo ترکیبی از دو لغت ژاپنی kutsu کفش، kutsuu و هشتک MeToo است که سال گذشته علیه آزار و اذیت جنسی زنان به راه افتاد.

تا به حال بیش از ۲۰ هزار زن ژاپنی در حمایت از کارزار او طوماری خطاب به دولت ژاپن امضاء کرده اند.

در این طومار از دولت خواسته شده وضع "مقررات پوشیدن کفش پاشنه بلند برای زنان توسط کارفرما" را ممنوع کند، چون چنین مقرراتی مصداق تبعیض جنسیتی و آزار زنان است.

زنان معترض طومار خود را با اشاره به پیامدهای پوشیدن مداوم کفش پاشنه بلند برای سلامت زنان، به وزارت بهداشت ژاپن فرستاده اند.

اما "توکامو نموتو"، وزیر بهداشت ژاپن، در واکنش به این حرکت اعتراضی گفت: "پوشیدن کفش پاشنه بلند برای زنان در محیط کار همچون لباس رسمی، ضروری است."

وی افزود: "پوشش محل کار باید متناسب با فضای کار باشد و این پوششی پذیرفته شده در سطح جامعه به شمار می رود و باید عرفی که در این زمینه وجود دارد را بپذیریم."

زنان ژاپنی امیدوارند اجبار پوشیدن کفش پاشنه بلند در محل برای آنها مانند اجبار پوشیدن کراوات برای مردان لغو شد. مردان ژاپنی سال ۲۰۰۵ میلادی کارزار موفقی علیه اجبار پوشیدن کراوات در محل کار به راه انداختند و آن را لغو کردند.

 

دهها هزار زن در سوییس خواهان مزد برابر در مقابل کار برابر شدند

زنان سوییسی در یک اقدام هماهنگ در نقاط مختلف این کشور دست به اعتصاب و گردهمایی زدند و خواهان برابری جنسیتی شدند. آنها به ویژه خواست دستمزد برابر برای کار برابر با مردان را مطرح کردند.

سازگاری بهتر خانواده و محیط کار و حقوق بازنشستگی بهتر برای زنان از جمله خواسته های دیگر زنان سوییسی بود. آنها همچنین برای کاهش نرخ مالیات بر محصولات بهداشتی زنانه، طوماری با ۱۱ هزار امضا را به پارلمان سوییس در برن ارایه دادند.

تنها در شهر برن تا ظهر جمعه، ۱۰ هزار زن در اعتراضات شرکت کردند. تظاهرکنندگان در زوریخ حدود ظهر رفت وآمد در نزدیکی ایستگاه اصلی قطار را فلج کردند. افزون بر این، بسیاری از زنان به مدت کوتاهی دست از کار کشیدند. اعتصاب زنان سوییسی به طور نمادین از ساعت ۱۵ و ۲۴ دقیقه آغاز شد زیرا بنا بر محاسبات، میزان کنونی اختلاف دستمزد روزانه زنان و مردان در این کشور معادل دستمزد مردان از این ساعت به بعد است.

سندیکاها در برگزاری این اعتراضات نقش اصلی را داشتند و در غرب سوییس شمار زیادی از معلمان مشارکت خود را با این حرکت اعلام کردند.

اولین اعتصاب عمومی زنان سوییس ۱۴ ژوئن ۱۹۹۱ برگزار شد. در آن زمان، صدها هزار نفر از زنان کمتر کار کردند و دست به تظاهرات اعتراضی زدند. آنها با این حرکت خود به این واقعیت اشاره کردند که برابری جنسیتی که در قانون اساسی سوییس ثبت گردیده، ۱۰ سال بعد هنوز اجرا نشده است.

برابری جنسیتی در قانون اساسی سوئیس در سال ۱۹۸۱ ثبت شد، اما دستمزد زنان هنوز به طور میانگین ۲۰درصد کمتر از مردان است.

به رسمیت شناختن کارهای خانگی مانند نگهداری از کودک و سالمند، منع خشونت علیه زنان و مشارکت دادن بیشتر آنها در پستهای حکومتی از دیگر خواسته های زنان است.

 

زنان ماهیگیر از داشتن مجوز کار محروم هستند

زنان ماهیگیر در جزیره "هنگام" با مشکل صدور مجوز ماهیگیری از سوی سازمان شیلات روبرو هستند و این موضوع موجی از نارضایتی را در میان آنها ایجاد کرده است.

سازمان شیلات ماهیگیری را شغلی مردانه می داند از این رو سهمیه سوخت قایق برای صید که به صورت یارانه ای به ماهیگیران داده می شود، به زنان ماهیگیر تعلق نمی گیرد.

این در حالیست که زنان در جزیره هنگام از دیرباز به ماهیگیری در کنار مردان می پرداختند.

یکی از زنان ماهیگیر می گوید: "تا دنبال مجوز می رویم، به ما می گویند که ماهیگیری کار زن نیست. مثلا اگر قایق مان آسیب ببیند، نمی توانیم از جایی خسارت بگیریم یا سهمیه بنزین دریافت کنیم."

وی پرسید: "چرا ماهیگیری کار زن نیست؟ این همه سال است که ما ماهی می گیریم. ما در این جزیره همه کار می کنیم. اقتصاد هنگام روی دست زنهاست."

 

فیفا: برخورد با کوشندگان ایرانی نادرست بود

فدراسیون بین المللی فوتبال، فیفا، روز سه شنبه ۲۸ خرداد اعلام کرد محدود کردن و برخورد با افرادی که برای حق ورود زنان ایرانی به استادیومها مبارزه می کنند، اشتباه است.

روز شنبه ۲۵ خرداد در جریان مسابقه تیمهای ملی زنان نیوزیلند و کانادا در شهر "گرونوبل" فرانسه، ماموران محافظ استادیوم تعدادی از فعالان را که تی شرتهایی در دفاع از حقوق زنان به تن داشتند، از استادیوم بیرون کردند. بر روی پیراهن کوشندگان زن همچنین شعاری در مخالفت با حجاب اجباری در ایران نیز درج شده بود.

فیفا، فدراسیون بین المللی فوتبال، پس از بررسی این حادثه نحوه برخورد برگزارکنندگان مسابقات را زیر سووال برد. در بیانیه فیفا تاکید شده که دفاع از حق زنان برای حضور در استادیومهای فوتبال "یک موضوع اجتماعی است و نه سیاسی".

فیفا بر همین اساس نتیجه گیری کرده است پیامی که روی تی شرت دو تماشاچی مدافع ورود زنان به ورزشگاه نوشته شده بود، "خلاف قوانین و مقررات فیفا نیست".

فیفا در این بیانیه وعده داده است که "چنین مواردی در سایر مسابقات جام جهانی زنان اتفاق نیفتد".

فعالیت مدافعان حضور زنان در ورزشگاه در رقابتهای جام جهانی فوتبال مردان در روسیه هم خبرساز شد. در آن رقابتها، فیفا برای پلاکاردهایی که در بازی ایران و مراکش از سوی برخی تماشاگران با هدف حمایت از حقوق زنان ایرانی در استادیوم نصب شد، مجوز صادر کرد.

در جریان آن دیدار، پلاکاردهایی با شعار NoBan۴Women# (عدم ممنوعیت برای زنان) و "از زنان ایرانی برای ورود به ورزشگاه ها حمایت کنید" در دو سوی استادیوم سن پترزبورگ، محل برگزاری این مسابقه، به اهتزاز درآمد.

با این حال در بازی دوم ایران که با اسپانیا برگزار شد، ماموران ورزشگاه از ورود برخی فعالان حقوق بشر که بنر و پلاکارد در دست داشتند، جلوگیری کردند و تنها پس از ضبط بنر به آنها اجازه ورود به ورزشگاه را دادند.

 

 

(منابع: بی سی، هرانا، یورو نیوز، مهر، ایسنا، رادیو فردا، ایلنا، دویچه وله، خبرگزاری صدا و سیما، رادیو زمانه)

 

 منبع: نبرد خلق شماره ۴۱۳، شنبه اول تیر ۱۳۹۸ ـ ۲۲ ژوئن ۱۰۱۹

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول