کارورزان سلامت (فروردین ۹۸)

امید برهانی

 

اخبار اتفاقات جوی ناخوشایند روزهای نخستین سال ۹۸ و تبعات سنگین آن که شامل تلفات انسانی و خسارات هنگفت مالی، آوارگی و تشدید فلاکت دهها هزار نفر از هموطنان در استانهای مختلف شد، سایر اخبار را تحت الشعاع خود قرار داد. عموم کارشناسان و فعالان زیست محیطی و اجتماعی، این حوادث و مشابهات فراوان آنها را ناشی از بی عزمی و بی لیاقتی مسوولان نظام اسلامی در پیشگیری و کنترل آنها می دانند، در این میان کمکهای خودجوش مردم و صنوف مختلف با وجود برنامه خشونت و سرکوب حکومت در برابر این حرکات، تا همین زمان ادامه یافته و صنف پرستاران و فعالان سلامت نیز از این قاعده انسانی مستثنا نبوده است. تشکیل و اعزام گروههای امدادی از پیراپزشکان و پرستاران به تمام استانهای سیل زده و جمع آوری و ارسال کمکهای نقدی و جنسی آنها به مناطق یاد شده را شاید بتوان عمده ترین فعالیت مدنی این صنف از نیروهای کار در سال نو دانست.

شرح جزییات این اقدامات بشر دوستانه گسترده ی کارورزان سلامت به طور کامل در رسانه های داخلی منعکس شده و در اینجا تنها به چند مورد اشاره می شود.

 

پاسکاری تعرفه های پرستاری بین مجلس و دولت

حسینعلی شهریاری، رییس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، گفت: "به اعتقاد بنده جامعه پرستاری در حال حاضر خلا قانونی ندارد و این دولت است که متاسفانه تعرفه ای که برای پرستاری تعریف کرده ایم را اجرایی نمی کند."

وی تاکید کرد: "این تعرفه در ابتدا باید در شورای عالی بیمه و بعد در هیات دولت تصویب شود، اما متاسفانه تاکنون هیچیک زیر بار اجرای این قانون نرفته اند و ظلمی است که در حق جامعه پرستاری شده است."

 

ترور تکنسین اورژانس در حین ماموریت

در دومین روز از سال نو، یکی از پرسنل وظیفه شناس اورژانس در حین ماموریت توسط افراد ناشناس مورد اصابت گلوله قرار گرفت و جان باخت.

عبدالهادی شهداد زهی، از تکنسینهای پایگاه اورژانس زاهدان، هنگام ماموریت و در مسیر شهرستان خاش به ایرانشهر، توسط افراد ناشناس مورد اصابت گلوله قرار گرفت و جان باخت.

 

کمکهای نقدی پرستاران منطقه شرق هرمزگان به هموطنان سیل زده استان گلستان

رییس نظام پرستاری شهرستانهای میناب، سیریک، جاسک و بشاگرد از اهدای و جمع آوری کمک نقدی بیش از ۵۵ میلیون ریال توسط پرستاران به مناطق سیل زده کشور خبر داد.

مرتضی حکمتی در این باره گفت: "پرستاران با برگزاری مراسم آشپزی و پخت غذاهای سنتی به یاری هموطنان آسیب دیده شتافتند و درآمد این مراسم به سیل زده اهدا شد."

 

مشکلات و چالشهای پرداختها در نظام سلامت

عضو شورای عالی نظام پرستاری با اشاره به مشکلات نظام پرداخت در سیستم بهداشت و درمان در روز شنبه 10 فروردین گفت: "نقدهای بسیاری بر نظام پرداخت در نظام سلامت وارد است که باعث شکاف طبقاتی بین اقشار مختلف کارکنان نظام سلامت و منجر به سو تفاهمشده است و ناخودآگاه این گروه ها را تبدیل به شهروندان درجه یک و دو کرده است."

عباس عبادی تاکید کرد: " از طریق ایجاد نظام "فکیس پیمنت" (ّFix payment) می توان عدالت در نظام سلامت را ایجاد نمود. فیکس پیمنت نیازهای القایی و هزینه های اضافی که سربار نظام سلامت است را برطرف خواهد کرد، مشروط بر این که این قاعده برای همه همکاران پزشک، پرستار، پیراپزشک و گروههای توانبخشی به صورت یکسان اجرا شود."

وی افزود: "هدف از یکسان سازی، مساوات در پرداخت نیست، بلکه فیکس پیمنت برای تمامی گروه ها براساس ساعت کار، بیمار و یا حقوق ثابت قاعده مند شود و حداقل کار همراه با حداکثر کیفیت برای همه کارکنان نظام سلامت ممیزی شود و به لحاظ کنترل کیفیت، ساز و کار آن را هم پیش بینی کنند."

 

ضرب و شتم پرسنل اورژانس گیلان حین ماموریت نوروزی

پرسنل فوریتهای پزشکی خمام حین ماموریت، زمانی که در حال ارایه خدمات پیش بیمارستانی به یک مصدوم حادثه ترافیکی بود، مورد حمله و ضرب و شتم قرار گرفت.

ضارب هیچ ارتباطی به صحنه حادثه نداشت و تنها به علت اینکه خودرو خود را نمی توانست به راحتی عبور دهد، به امدادگر اورژانس حمله ور شد.

پرسنل آسیب دیده به شدت از ناحیه صورت آسیب دید و برای درمان به بیمارستان پورسینا رشت منتقل شد.

 

NGO پرستاران کوهدشت به ۱۴ روستای لرستان امدادرسانی کرد

تشکلمردم نهاد پرستاران در کوهدشت برای کمک به سیل زدگان فعال شده است.

"انجمن سفیران سلامت کوهدشت" متشکل از پرستاران این شهرستان اقدام به کمک رسانی به مناطق سیل زده کوهدشت کرد و تیمهای درمانی به روستاهای این شهرستان اعزام کرده. این NGO توسط پرستاران بیمارستان کوهدشت تاسیس شده است.

به گفته پویان فلاحی (مدیرعامل انجمن سفیران سلامت کوهدشت)، ۶ نفر از هیات مدیره این NGO پرستاران هستند و پرستاران بیمارستان کوهدشت که تعداد آنها به حدود ۲۰۰ پرستار می رسد، به صورت داوطلبانه شرکت داشته اند. همچنین پزشک، پرستار، ماما و کارشناس بهداشت در تیم امدادرسانیاین NGO در کمک به سیل زدگان فعال بوده اند.

این فعال صنفی پرستاران گفت: "از روز جمعه (۱۶ فروردین) کمک رسانیها از رودبار آغاز شد و روز بعد به منطقه حیات الغیب کوهدشت رفتیم که ۴۰ خانه به کلی زیر آب رفته بود. روز یکشنبه به منطقه شاهیوند امدادرسانی شد و تاکنون به ۱۴ روستا امدادرسانی کرده ایم."

فلاحی افزود: "روز اول که به رودبار رفتیم به دلیل محدودیت فضای قایقها فقط ۱۳ نفر توانستیم به منطقه اعزام کنیم. اما هر بار فراخوان می دهیم، حدود ۳۰ تا ۴۰ پرستار اعلام آمادگی می کنند اما طبق ظرفیت در هر امدادرسانی پرستاران را با خودمان همراه می کنیم.

وی ادامه داد: "این NGO در ایام دیگر سال نیز اقداماتی به صورت مداوم انجام می دهد و برنامه ای به نام "جمعه سلامت" داریم که به صورت داوطلبانه خدمات بهداشتی و درمانی را به مناطق محروم رسانده و تا الان نزدیک به ۸ بار جمعه سلامت رفته ایم و ۶ هزار نفر را طی آن غربالگری کرده ایم."

 

اعزام پرستاران بحران به اهواز/ خطر بیماریهای عفونی

معاون پرستاری وزارت بهداشت از خطر شیوع بیماریهای عفونی در استان خوزستان به دلیل شرایط جوی و گرم شدن سریع هوا، بالا آمدن فاضلابها، حضور جمعیت در اردوگاهها، خطر رشد بیماریهای عفونی مختلف از جمله عفونتهای گوارشی و پوستی خبر داد.

مریم حضرتی در روز 20 فروردین به وجود افراد پرخطر از جمله سالمندان، کودکان، مادران باردار و بیماران در بین کسانی که اسکان داده شده اند اشاره کرد و افزود: "این مساله حساسیت کار را بیشتر می کند و با بررسیهای انجام شده ضرورت دارد گروه پرستاری سلامت جامعه، سلامت روان و سلامت سالمندی و نیز یک گروه ۲۵ نفره از پرستاران بحران به اردوگاه ها اعزام شوند".

 

تعرفهگروه های پزشکی اعلام شد، اما خبری از تعرفه پرستاران نیست

وزارت بهداشت تعرفه گروههای پزشکی در سال ۹۸ را ابلاغ کرده است، اما بعد از گذشت ۱۲ سال از تصویب قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری، همچنان خبری از اعلام تعرفه های پرستاری نیست.

جمعی از پرستاران در تماس با خبرنگار رسانه دولتی "ایلنا" از اجرای نشدن قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری در سال جدید انتقاد کردند.

این پرستاران با بیان اینکه سیاستگذاران وزارت بهداشت همواره منافع یک اقلیت خاص یعنی پزشکان را بر منافع عام ارجح می دارند، افزودند: "اجرای قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری با کاستن از هزینه های درمان، هم به نفع مردم و هم به نفع صندوقهای بیمه است؛ صندوقهایی که این روزها چندان حال و روز خوشی ندارد. اما علیرغم همه اینها، مقامات وزارت بهداشت تنها به رضایت پزشکان می اندیشند و لاغیر."

 

انتقاد از پیشنهاد نظام پرداخت "فیکس پیمنت"

یک پژوهشگر پیرامون مشکلات نظام پرداخت در وزارت بهداشت در روز شنبه 24 فروردین گفت: "در حال حاظر نظام پرداخت در وزارت بهداشت فی فور سرویس (Fee-for-service (FFS)) است که در این نظام پرداختی، برای پزشکان تعرفه در نظر گرفته شده، اما برای گروههای پرستاری این تعرفه در نظر گرفته نشده است.

مهدی اسفندیاری ادامه داد: "در این نظام پرداخت، وزارت بهداشت تنها منافع گروه خاصی را در نظر گرفته و در سیاست گذاریها و برنامه ریزیهای خود به جز پزشکان، جامعه پرستاری و دیگر گروه های خدمت گذار را به عنوان همکار و عضوی از تیم سلامت نمی شناسد و تنها از روی تعارف نام جامعه پرستاری را در کنار نام پزشکان عنوان می کنند تا هیجانات را کاهش دهند."

وی با اشاره به این که برای تغییر نظام پرداخت از فی فور سرویس به فیکس پیمنت نیاز به ایجاد انگیزه است، تصریح کرد: "برای تغییر نیاز است که مسایل کیفی در نظر گرفته شود و مزایا و معایب آن مورد بررسی قرار گیرد. به اعتقاد من فیکس پیمنت بدون سیستم انگیزشی قابل اجرا نیست و همچنین در نظام پرداخت فیکس پیمنت، بیماران بیشترین آسیب و ضرر را متحمل خواهند شد."

اسفندیاری توضیح داد: "در کشور ما اگر برای پزشکان حقوق ثابت در نظر گرفته شود، بیماران را به بخش خصوصی انتقال می دهند. بنابراین در نظام سلامت با پیشنهاد طرحهای بیهوده، وقت ملت و مردم را تلف می کنند. مشکل اصلی نظام پرداخت، عدم نظارت است و هر قانونی هم که تصویب شود، اجرایی نخواهد شد، زیرا ذینفعان تصمیم گیر هستند و این امر در تمامی حوزه ها وجود دارد."

 

کمبود پرستار در خوزستان بیداد می کند

روز دوشنبه 26 فروردین، عضو هیات مدیره نظام پرستاری اهواز با بیان این که مردم خوزستان از کمترین امکانات بهره مند هستند، اظهار داشت: "در پی وقوع سیل در خوزستان و با توجه به کمبود امکانات، در حال حاضر روستاهایی وجود دارد که امکان دسترسی به آنها نیست و همچنین شیوع بیماریهای واگیردار به دلیل آلودگی، جان مردم استان خوزستان را تهدید می کند."

دعیر بوعذار خاطر نشان کرد: "ضریب پرستار به تخت در استان خوزستان ۰.۶ است و این تعداد نسبت به سایر استانهای کشور پایین تر بوده که مشکلات بسیاری به تبع این کمبود نیرو در مراکز درمانی خوزستان ایجاد کرده است."

وی ادامه داد: "علاوه بر کمبود نیرو، پرستاران خوزستانی از کارانه کمتری نسبت به هم صنفیهای خود در سایر شهرستانها در سطح کشور برخوردارند و با این تفاسیر ۱ سال است که معوقات آنان نیز پرداخت نشده و این امر سبب بی انگیزگی در پرستارانی که در شرایط بدی جوی در حال ارایه خدمات به بیماران هستند، شده است."

 

تعرفه پزشکی بیمارستانهای خصوصی بیش از چهار برابر تعرفه های دولتی  

با اعلام افزایش تعرفه های پزشکی در سال ۹۸ که در بخش دولتی و خصوصی به ترتیب ۱۰ و ۱۳درصد بود، شکاف تعرفه های بخش دولتی و خصوصی به بیش از چهار برابر رسید.

حسین علی نسایی (عضو شورای عالی نظام پرستاری)، روز چهارشنبه 28 فروردین با اشاره به اینکه قرار بود، تفاوت تعرفه های خصوصی و دولتی دو برابر باشد، تاکید کرد: "وقتی درصد افزایش امسال را نگاه کنید، می بینیم که تفاوت معنادار است. با ذره ذره تفاوت قایل شدن بین تعرفه های پزشکی و پرستاری، تفاوت در تعرفه خصوصی و دولتی از دو برابر به چهار برابر و بیشتر رسیده است. متاسفانه بخش خصوصی با لابی که دارد، به دنبال سوداگری و سودآوری است. پزشکان می گویند بخش خصوصی اصلا سودآور نیست. اما دقت کنیم می بینیم که به شدت به دنبال سهام بیمارستانهای خصوصی هستند، چرا که به شدت برایشان سودآور است."

وی افزود: "امروز می بینیم که چطور بخش دولتی مجبور به افزایش تختهای بیمارستانی و انجام کارهای توسعه ای است. متاسفانه با سوداگری بیشتر بخش خصوصی، نظام سلامت هرچه بیشتر از حالت نرمال خارج می شود و تناقضات زیادی در آن به وجود می آید. دولت باید از بار بخش دولتی بکاهد."

 

(منابع: نظام پرستاری، ایرنا، ایلنا)

 

منبع: نبرد خلق شماره ۴۱۱- یکشنبه اول اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۲۱ آوریل ۲۰۱۹

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول