یادداشت سیاسی....

خامنه ای در دام پالِرمو

مهدی سامع

 

یک روز پس از آن که خبرگان ولی فقیه در ششمین ماده از بیانیه پایانی اجلاس خود در مورد پیوستن به کنوانسیون پالرمو هشدار داد و اعلام کرد: «پیوستن جمهوری اسلامی به کنوانسیونهای بین المللی مانند پالرمو، CFT و غیره اگر به قصد گرفتن بهانه از دشمن باشد، خطای استراتژیک محسوب می‌شود»، خامنه ای در روز پنجشنبه ۲۳ اسفند ۱۳۹۷، در دیدار با اعضای خبرگان گفت: «وقتی فلان کنوانسیون یا معاهده در کشور مورد بحث است و موافقان و مخالفان استدلالها و دیدگاههای خود را مطرح می ‌کنند، دو طرف نباید یکدیگر را به همراهی با دشمن متهم کنند و به جان هم بیفتند.».

هشدار خبرگان و نگرانی ولی فقیه از «به جان هم افتادن» کارگزاران نظام، یکی از مشخصه های بحران انقلابی و وضعیتی است که حاکمیت در آن دست و پا می زند. جبهه بندی پیرامون قبول یا رَد کنوانسیون مبارزه با جرایم سازمان یافته فراملی (پالرمو) و کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم (CFT) از مرز به جان هم افتادن عبور کرده و به مرحله «جِر دادن» یکدیگر در مجمع تشخیص مصلحت ولایت خامنه ای رسیده است. باندهای درون قدرت و ثروت که نمایندگان شان در این مجمع حضور دارند، برای چندمین بار نتوانسته اند به تصمیم قطعی در این مورد دست یابند و خامنه ای به منظور خرید زمان به طور علنی وارد این جدال نشده و تمایل قطعی خود را به طور روشن به اطلاع باندهای درون قدرت نرسانده است.  همین بلاتکلیفی نه چندان حساب شده، موجب شدت یافتن روزمره جدال درون حاکمیت می شود. برخی از مجلس نشینان از مجمع تشخیص خواسته اند که در مورد برجام و دو لایحه مصوب از چهار لایحه مربوط به FATF دولت را مورد سوال قرار دهند. انها در نامه ای به این مجمع خواسته اند که قبل از اتخاذ تصمیم در خصوص پالرمو و CFT نتایج اجرای سایر الزامات چهل و یک گانه و همچنین نتایج تصمیمات در خصوص برجام و سایر تصمیمات و رفتارهای بین المللی دولت را مورد بررسی قرار دهند.

حسن روحانی که از جبری بودن  پیوستن به این کنوانسیونها آگاه است، مخالفان را بی عقل خطاب و روز سه شنبه ۷ اسفند ۱۳۹۷در مجمع عمومی بانک مرکزی گفت: «بقیه دنیا بی‌عقل اند و فقط ما عقل داریم؟ اگر ارتباط ما با گروه اقدام مالی قطع شود تمام ارتباطات بانکی ما مشکل می‌شود. اگر کسی بانکی است و این حرف من را قبول ندارد بعداز ظهر مصاحبه کند.» وی سپس می پرسد، «چرا در مجامع پولی و بانکی شرکت می‌ کنیم؟» و پاسخ می دهد «چون می‌خواهیم ‌با آنها ارتباط برقرار کنیم؛ بدون ارتباط بانکی می‌ توان نفت فروخت و جنس وارد کرد؟ نمی شود کشور را داد به ۱۰ تا ۲۰ نفر. نمی‌گذاریم.». (رسانه های حکومتی)

صادق آملی لاریجانی  رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام به روحانی چنین پاسخ می دهد: «شبهه افکنی در مورد تصمیمات نهادهای برآمده از قانون اساسی نادرست است.... رئیس جمهور محترم، اخیرا درباره مجمع تشخیص مصلحت نظام مطالبی را به تعریض بیان کردند که لحن ایشان قابل قبول نیست و این تعبیر که "ده، بیست نفر نشسته اند و برای مردم تصمیم می گیرند!" هم سخنی هضم ناپذیر است.» (شبکه خبر، شنبه ۱۱ اسفند ۱۳۹۷)

صادق آملی لاریجانی در مسند رئیس قوه قضاییه از مخالفان پیوستن نبود و اکنون نیز که در راس مجمع تشخیص قرار گرفته برای دفاع از حق آن عده از اعضای مجمع که مخالف پیوستن هستند پاسخ مناسبی به حمله و توهین روحانی نمی دهد. این برخورد بیش از آن که به خود لاریجانی برگردد، به بن بست خامنه ای مربوط می شود.

با وجود آن که شورای تصمیم گیرنده FATF چندین بار به رژیم ایران برای پیوستن به این نهاد مهلت داده، اما کارگزاران حکومت و در راس آن خامنه ای می دانند که راهی جز پیوستن به این نهاد برایشان وجود ندارد. مساله مشخص برای خامنه ای  این است که با قبول شرایط FATF، وقتی تحریمها روز به روز جدی تر می شود، آیا امکان دور زدن تحریمها مشکل تر  نخواهد شد؟ مخالفان به این سوال پاسخ مثبت می دهند و می گویند که دور زدن تحریمها با FATF میسر نیست.

مساله دیگر مربوط به اجرایی شدن راهبرد اتحاد اروپا موسوم به انتکس (INSTEX) است. سوال این است که آیا بدون قبول شرایط FATF از جانب رژیم، راهکار اتحاد اروپا عملی خواهد شد؟ اروپاییها به این سوال پاسخ روشن و  صریح نداده و تنها از رژیم ایران خواسته اند که لوایح مربوط به FATF را تصویب و  اجرایی کند. البته آنها اعلام کرده اند که: «INSTEX تحت بالاترین استانداردهای بین المللی مطابق با قوانین مقابله با پول شویی، مقابله با تروریسم و تحریمهای سازمان ملل و اتحادیه اروپا عمل خواهد کرد.»

اگر شورای تصمیم گیرنده نهاد FATF برای بار دیگر مهلت برای رژیم را تمدید نکند، در این صورت معاملات بانکی رژیم در خارج از ایران به کلی فلج خواهد شد و بنابرین رژیم نمی تواند پول آن میزان نفتی که خارج از دور زدن می فروشد را با ارز معتبر دریافت کند و درآمد حاصل از دور زدن تحریم نفتی را هم به صورت چمدانی منتقل خواهد کرد. به نظر می رسد که خامنه ای روی تمدید مهلت حساب باز کرده است. حساب خامنه ای هرچه باشد، قبول شرایط FATF شُتری است که در پشت دَر بیت ولی فقیه خوابیده و البته به قول یکی از رسانه ها بیشتر شبیه به استخوانی در گلوی حاکمیت است. به گُمانم پیوستن به این نهاد دیر و زود دارد، اما سوخت و سوز ندارد.

 

منبع: نبردخلق شماره ۴۰۹، پنجشنبه اول فروردین ۱۳۹۸ - ۲۱ مارس ۲۰۱۹

 

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول