دانشگاه در ماهی که گذشت (اسفند ۹۷)

کامران عالمی نژاد

 

سال "رونق تولید" نکبت تر از همیشه برای دانشجویان

در ماه گذشته دانشجویان همانند دیگر اقشار کشور با اعتراضات و تجمعهای خود، باری دیگر بر خواسته های بر حق خود پافشرده و حکومت و ایادیش را آماج فریادهای شان قرار دادند.

دانشجویان که اکثر آنها از خانواده های متوسط جامعه هستند، در آستانه نوروز ۹۸ خود و خانواده شان را بیشتر از پیش در منجلاب بدبختی و فلاکتی که حکومت مذهبی ولایت فقیه به ارمغان آورده، حس می کنند. به جرات می توان گفت که در دو سال گذشته سفره مردم به یک سوم تقلیل یافته و آنان را سردرگم به دنبال راه چاره ای برای پرکردن سوراخهای متعدد مخارج سر به فلک کشیده کرده است.

ایاب و ذهاب، خورد و خوراک، پوشاک و... فقط مخارج جانبی تحصیل در دانشگاه است که با در نظر گرفتن شهریه های ثبت نام، جریمه سنوات و خرید کتاب چندین برابر شده. دانشجو اگر در پایان ماه نخواهد از دوست و رفیق قرض بگیرد، پَشیزی در صندوق خانواده برای مابقی هزینه های زندگی باقی نمی ماند.

در سال پیش رو، رژیم جنایتکار جمهوری اسلامی با اختصاص بودجه های کلان به دخالت در کشورهای منطقه توسط ایادی و مزدور های درون و برون مرزی خود (سپاه پاسداران و اطلاعات سپاه) و البته سرکوب معترضان داخلی اعم از کارگران و زحمتکشان، معلمان، بازنشستگان، غارت شدگان،فرهنگیان، دانشجویان و در یک جمله، هر قشری که خواهان حق و حقوق خود باشد، پرداخته است.

با نگاهی به بودجه تخصیص داده شده به دانشگاهها در سال ۹۸ نسبت به ارگانهای سرکوب و ترویج خرافات با نام دین، می توان عمق فاجعه را بهتر درک کرد. مبلغی حدود ۶۲ هزار میلیارد تومان برای کل نهادهای اصلیِ نظامی و امنیتی تخصیص داده شده که از این بین، وزارت اطلاعات با ۳۱درصد و ستاد مشترک سپاه پاسداران با ۲۶درصد افزایش نسبت به سال گذشته روبرو بوده است.

مبلغی حدود ۵۳۰۰ میلیون تومان به نهادهای مذهبی و تبلیغاتی (به اضافه صدا و سیما) اختصاص داده شده که از این میان سهم چهار نهاد خدمات حوزههای علمیه، سازمان تبلیغات اسلامی، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و شورای عالی حوزه های علمیه بیشترین بودجه (حدود ۶۰درصد) را در بر می گیرد. لازم به ذکر میباشد که بودجه اختصاص داده شده به این ارگانها ۱۳ برابر بودجه تخصیص داده شده به امور محیط زیست است.

این در حالیست که بودجه کل دانشگاههای کشور بدون احتساب دانشگاه های علوم پزشکی، مبلغی در حدود ۱۵۳ هزار میلیارد تومان است.

با احتساب این مبالغ می توان نتیجه گیری کرد که در سال پیش رو وضعیت دانشجویان به مانند تمامی دیگر اقشار کشور سیر وخامت خود را ادامه خواهد داد و دولت درصدد خواهد بود با کم کردن هزینه های دانشگاه ها از قبیل خوابگاه، تغذیه با کیفیت،سرویسهای رفت و آمد و غیره کسری بودجه را تامین کند.

دانشجویان در سال ۹۸ اعتراضات و تجمعات بیشتری خواهند داشت و به یقین سالی که ولی فقیه نظام نام مسخره "رونق تولید" بر آن نهاده، سالی رنج آورتر و بسا مشقت بارتر از پیش برای مردم کشور خواهد بود.

 

صدها دانشجوی دانشگاه مراغه خواستار ارایه رشته زبان ترکی شدند

بیش از ۹۰۰ تن از دانشجویان دانشگاه مراغه در روز جهانی زبان مادری (۲ اسفند) با امضای طوماری، خواستار ارایه رشته زبان و ادبیات ترکی آذربایجانی در این دانشگاه شدند.

این درخواست به همراه امضاهای دانشجویان روز چهارشنبه اول اسفند تحویل دفتر ریاست دانشگاه تحویل گردید و مقرر شد از طریق ریاست دانشگاه به شورای دانشکده انسانی ارجاع داده شود تا بعد از طرح در شورا نسبت به ارایه این کد رشته از طریق وزارت علوم اقدام گردد.

 

تجمع دانشجویان دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج

جمعی از دانشجویان ورودی سال ۹۲ دانشکده دندانپزشکی یاسوج در اعتراض به کمبود امکانات درمان و آموزشی و مشکلات صنفی مورد نیاز خود روز شنبه 4 اسفند در کلینیک تخصصی دندانپزشکی یاسوج تجمع کردند.

لازم به ذکر است که این دسته از دانشجویان از ورودیهای اول دانشکده بوده و شرایط و مشکلات متعدد و بی برنامگی گذشته از سوی دانشکده موجب آسیبها و سختیهای بیشتری به آنها نسبت به سایر ورودیها اعم از ۹۱ یا ۹۳ به بعد شده است.

آنها در تشریح اعتراض خود نوشته اند که حقوق دانشجویان باوجود پیگیریهای انجام گرفته پرداخت نشده است.

دانشجویان همچنین می گویند که عدم راه اندازی بخش رادیولوژی موجب اتلاف وقت و طولانی شدن پروسه درمان بیماران شده است.

 

اعتراض دانشجویان پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران

دانشجویان پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران در روز شنبه ۴ اسفند در اعتراض به کیفیت پایین غذا از صرف آن خودداری کرده و ظرفهای ناهار خود را به صورت نمادین در مسیر سلف دانشگاه تا ساختمان آموزش این دانشگاه به صف چیدند.

معاون دانشجویی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران در جمع دانشجویان حاضر شد و به دانشجویان قول پیگیری موضوع را داد. بنا شد در جلسه ای با حضور مسوولان دانشگاه و دانشجویان این موضوع بررسی شود.

 

تجمع دانشجویان کارشناسی ارشد دوره شبانه دانشگاه ارومیه

روز شنبه 4 اسفند، جمعی از دانشجویان ارشد دوره شبانه دانشگاه ارومیه با تجمع در این دانشگاه نسبت به شهریه این دانشگاه اعتراض و طی نامه ای خواستار اصلاح و کاهش شهریه ها شدند.

 

دانشگاه صنعتی شریف و دانشگاه ملی (بهشتی) در لیست تحریمهای امریکا قرارگرفتند

منصور غلامی، وزیر علوم دولت روحانی، از تحریم دو دانشگاه مهم کشور به دلیل انجام فعالیتهای هسته ای در آنها خبر داد و آن را "سووتفاهم" خواند.  

وی در این باره گفت: "متاسفانه برخی دانشگاه های داخلی کشور از سوی کشورهای خارجی تحریم شدند و در واقع یک سووتفاهمی بین مراکز بین المللی و دانشگاههای ما اتفاق افتاده مبنی بر اینکه هر دانشگاه داخلی ایران که در زمینه فیزیک هسته ای فعالیت کرده و یا مقالاتی را چاپ کرده باشد که نشان از یک دستاورد خوب علمی باشد، به دلیل سووظنی که مقامات این کشورها به فعالیتهای هسته ای ایران دارند، کشورمان را در لیست تحریمهای بین المللی قرار داده اند."

غلامی افزود: "ما در حال رایزنی برای رفع تحریمهای دو دانشگاه شهید بهشتی و صنعتی شریف هستیم و امیدوار هستیم به زودی این تحریمها رفع شوند."

 

اعتراض جمعی از فارغ التحصیلان آزمون وکالت مقابل مجلس برای چهارمین بار

روز شنبه ۴ اسفند شماری از معترضان به آزمون وکالت در چهارمین دور از تجمعات اعتراضی خود، مقابل مجلس تجمع کردند. تجمع کنندگان خواستار افزایش ظرفیت پذیرش آزمون وکالت به۱۲۰۰ نفر شدند.

یکی از معترضین گفت: "میزان ظرفیت قبول شدگان آزمون وکالت بسیار کم است، در حالی که ما سالانه فارغ التحصیلان زیادی در رشته حقوق داریم که در این آزمون شرکت می کنند."

وی که در آزمون وکالت امسال شرکت کرده ادامه داد: "ما خواهان افزایش ظرفیت قبولی آزمون وکالت هستیم و از نمایندگان می خواهیم به اعتراضهای شرکت کنندگان در آزمون امسال هر چه سریع تر رسیدگی کنند."

 

تجمع دانشجویان تکنسین سلامت دهان و دندان مقابل وزارت بهداشت

دانشجویان تکنسین سلامت دهان و دندان روز شنبه ۴ اسفند در اعتراض به شرایط تحصیلی و شغلیدر مقابل وزارت بهداشت تجمع کردند.

یکی از دانشجویان معترض گفت: "دانشجویان این رشته توسط وزارت بهداشت جذب شدند که تعهد ۶ ساله برای مناطق محروم دارند. وزارت بهداشت نه به تعهد خود وفادار است و نه اجازه میدهد که دانشجویان به تحصیل خود ادامه دهند. با این شرایط دانشجویان نه میتوانند ادامه تحصیل دهند و نه در جایی مشغول به کار شوند."

یکی دیگر از دانشجویان گفت: "وزارت بهداشت برای عمل نکردن به تعهد خود بهانه های مختلفی، چون نرسیدن بودجهاین طرح و... می آورد. راهکاری که به نماینده های ما پیشنهاد کرده اند این است که کار دستیار شرکتی را قبول کنید تا بعدا برایتان چاره ای اندیشیده شود. در واقع می خواهند دانشجویان را به جای تکنسین دهان و دندان، جایگزین دستیار شرکتی به عنوان نیروهای جهاد دانشگاهی کنند؛ دقیقا همان اتفاقی که برای دانشجویان پرستاری و دندانپزشکی در دهههشتاد افتاد."

 

تجمع دانشجویان خوابگاه متاهلی جلال آل احمد در اعتراض به یورش حراست

جمعی از دانشجویان در مقابل کوی دانشگاه در اعتراض به ورود بی اجازه حراست به خوابگاه، روز دوشنبه ۶ اسفند تجمع کرده و خواستار پاسخگویی مسولان دانشگاه شدند.

تجمع اعتراضی دانشجویان پس از آن شکل گرفت که روز گذشته تیمی متشکل از نیروهای حراست و کارکنان اداره خوابگاه های دانشگاه تهران با هجوم به اتاق یکی از دانشجویان متاهل بدون حکم قانونی، با شکستن در قصد جابه جایی وسایل و لوازم شخصی و خانوادگی وی را داشتند که با مقاومت ساکنان خوابگاه مجبور به ترک محل شدند.

پیش از این دانشجویان خوابگاه جلال آل احمد در ۱۶ بهمن نامه ای با بیش از ۱۰۰ امضا را به ریاست دانشگاه تقدیم کرده بودند که در بند ده این نامه درخواست تشکیل کمیته ویژه برای رسیدگی به مشکلات خوابگاه را مطرح کرده بودند.

در مقابل و پس از گذشت نزدیک به بیست روز، مسوولین دانشگاه تهران به جای پاسخگویی به مطالبات و تشکیل کمیته ویژه، نیروهای حراست و تیم تخلیه را روانه خوابگاه متاهلی جلال آل احمد کردند.

دانشجویان خوابگاه اعلام کرده اند در برابر این بی قانونی و تجاوز به حریم شخصی سکوت نخواهند کرد.

 

دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف به علت نبود امنیت تجمع اعتراضی کردند

دانشجویان خوابگاههای دخترانه طرشت ۲ و پسرانه طرشت ۳ و احمدی روشن که بزرگترین خوابگاه های دانشگاه صنعتی شریف محسوب می شوند، در شامگاه سه شنبه ۷ اسفند دست به تجمع اعتراضی در حیاط خوابگاه زدند.

دانشجویان اعلام کردند که در مسیر تردد خود امنیت ندارند، از این رو ۲۴۰۰ تن از دانشجویان در نامه ای به دکتر فتوحی رییس دانشگاه صنعتی شریف مطالبات خودشان را به وی تسلیم کرده و سر آخر دو خواسته روشن و صریح را به شرح زیر عنوان کردند:

۱ـ پیگیری فوری، جدی و مستمر مساله امنیت منطقه طرشت و اطراف دانشگاه در سطح مقامات عالی کشوری

۲ـ برقراری فوری سرویس حمل و نقل دایمی دانشجویان در تمامی ساعت مورد نیاز آنها از دانشگاه به خوابگاه و مناطق پر رفت و آمد اطراف دانشگاه نظیر میدان آزادی و ایستگاه های مترو اطراف دانشگاه و... و برعکس

دانشجویان تاکید کردند: "بدیهیست در صورتی که پاسخی درخور شان مساله امنیت جانی و مالی خود دریافت نکنند، حق پیگیری موضوع از روشهای دیگر را برای خود محفوظ می دانند و مسوولیت هرگونه عواقب را بر عهده حضرتعالی می دانند."

 

استاد اصولگرا، دانشجویان دانشگاه تهران را تهدید امنیتی کرد

ابراهیم فیاض، استاد اصولگرای گروه انسان شناسی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران،  بعد از درخواست دانشجویان مبنی بر ارایه طرح درس اش دانشجویان را تهدید امنیتی کرده و آنان را از کلاس اخراج کرد.

این استادنما دانشجویانی را که فعال صنفی نیز بودند، "اخلالگر" و "فتنه گر" خواند و آنان را به کمیته انضباطی و پرونده سازی تهدید کرد.

 

دانشگاه لوون بلژیک رابطه خود با دانشگاه تهران را قطع کرد

محمود نیلی احمد آبادی، رییس دانشگاه تهران، از قطع همکاری دانشگاه "لوون" بلژیک با این دانشگاه خبر داد. او دلیل این اقدام را بازداشت "یک استاد بلژیکی" در ایران دانست، بدون آنکه نامی از این استاد دانشگاه ببرد. منظور او اما احمدرضا جلالی، پزشک ایرانی، است که با دانشگاههای بلژیک همکاری می کرد و نزدیک به چهار سال است که در ایران در زندان بسر می برد.

احمدرضا جلالی، پزشک و پژوهشگر ایرانی ساکن سوئد، است که روز 5 اردیبهشت ۱۳۹۵ در تهران بازداشت شد. او به دعوت دانشگاه تهران و دانشگاه شیراز برای شرکت در کارگاه مدیریت بحران به ایران سفر کرده بود که بازداشت و به اوین منتقل شد و از آن هنگام تاکنون در زندان اوین به سر می برد وی در ۲ آبان ۱۳۹۶ به اعدام محکوم شد و دیوان عالی کشور نیز این حکم را تایید کرده است.

 

یک دانشجوی کُرد پس از شش سال حبس در انتظار اعدام است  

صابر شیخ عبدالله، فرزند مصطفی و دانشجوی سابق کارشناسی ارشد دانشگاه علامه طباطبایی تهران، در حالی وارد ششمین سال از حبس خود می شود که خطر اجرای حکم اعدام وی را تهدید می کند.

وی از سال ٩٢ در حبس به سر می برد و سال ٩٦ به همراه حسین عثمانی و دیاکو رسولزاده مجددا در شعبه یکم دادگاه انقلاب ارومیه محاکمه و بار دیگر به اعدام محکوم شد.

این سه شهروند اواسط اسفند ماه سال ١٣٩٣ در شعبه یک دادگاه انقلاب مهاباد به ریاست قاضی "احمد جوادی کیا" به اتهام "بمب گذاری" و عضویت در یکی از احزاب کُرد اپوزسیون به اعدام محکوم شدند.

 

تجمع اعتراضی دانشجویان دانشگاه تهران

جمعی از دانشجویان دانشگاه تهران در روز پنجشنبه ۹ اسفند، در اعتراض به پیگرد نامزدهای انتخابات شوراهای صنفی، در ساختمان کمیته انضباطی این دانشگاه به نام ساختمان فولاد تجمع کردند.

 

تجمع دوباره دانشجویان خوابگاه متاهلی جلال آل احمد

دانشجویان ساکن خوابگاه متاهلی جلال آل احمد در ادامه اعتراضات و عدم پاسخگویی مسئولان اداره کل خوابگاهها در روز شنبه 11 اسفند، تجمع اعتراضی برگزار کرده و خواستار رسیدگی ریاست دانشگاه به مشکلات خود شدند.

یکی از دانشجویان ساکن این خوابگاه گفت: دانشجویان ساکن این خوابگاه ساعتی قبل مجددا مقابل دفتر رئیس دانشگاه تهران به همراه خانواده خود تجمع کرده؛ اما هیچ کدام از مسوولان پاسخگو نیستند.

 

تجمع دانشجویان علوم پزشکی سبزوار

ظهر روز یکشنبه 12 اسفند، جمعی از دانشجویان علوم پزشکی سبزوار در اعتراض به کیفیت پایین غذای مقابل سلف دانشگاه تجمع کردند و ظروف غذای خود را نیز مقابل سلف گذاشتند. یکی از دانشجویان معترض گفت: اعتراض ما به غذای سلف در خصوص مواد اولیه ای است که متاسفانه کیفیت خیلی پایینی دارد و همین مساله باعث نارضایتی دانشجویان شده است.

 

تجمع اعتراضی دانشجویان دانشگاه کرج

بامداد روز سه شنبه ۱۴ اسفند، تعدادی از دانشجویان دانشگاه کرج در اعتراض به تعطیل شدن جلسه پرسش و پاسخ که از قبل برای آن فراخوان داده شده بود در محوطه این دانشگاه تجمع کردند. در این جلسه قرار بود مشکلات دانشجویان در پرسش و پاسخ حضوری توسط رییس پردیس پاسخ داده شود ولی تعطیل شد.

 

حرکت اعتراضی دانشجویان دانشگاه علوم و فناوری مازندران در بهشهر

دانشجویان دانشگاه علوم و فناوری مازندران نسبت به کیفیت نامطلوب و وضعیت بسیار بد غذایی سلف در روز سه شنبه ۱۴ اسفند اعتراض کردند. آنها با چیدن ظروف غذایشان از سلف تا ساختمان دفتر رییس دانشگاه، اعتراض خود را نشان دادند.

پیش از این نیز دانشجویان پرستاری بهشهر در روز ۹ اسفند ماه سال جاری در اعتراض به کیفیت بد غذایی دست به اعتراض زده بودند.

کیفیت غذا در اکثر دانشگاههای کشور پایین آمده است، به ویژه پس از گرانی قیمت گوشت این معضل تشدید شده است.

 

تجمع دانشجویان دانشگاه خوارزمی در اعتراض به وضعیت غذایی

دانشجویان از اینکه کیفیت بد و نامناسب غذا را باید تحمل کنند به ستوه آمده و دست به تجمع زدند. این دانشجویان با چیدن ظروف غذای خود در محوطه دانشکده اعتراض شان را نشان دادند.

 

طومار دانشجویان دانشگاه خواجه نصیر علیه تبدیل دانشگاه به بنگاه اقتصادی

دانشجویان دانشگاه خواجه نصیر در یک نامه گروهی به رییس این موسسه آموزشی، نسبت به فشار برای پولسازی از دانشجویان اعتراض کردند.

آنها در بخشی از این طومار نوشتند: "خواجه نصیری که به مثابه دانشگاه می بایست موجبات تحصیل علم و معرفت را برای همه اقشار فراهم می کرد، تبدیل به بنگاهی شده است که حداقل امکانات تحصیلی را به ازای پرداخت هزینهگزاف در اختیار دانشجویان قرار می دهد و دیگر، اقشار محدودی توان ورود بدان را دارند."

دانشجویان خواستار شده اند:

ـ حذف بی قید و شرط جریمه ها در تمامی مقاطع

ـ اعطای خوابگاه به تمامی دانشجویان روزانه در همهی مقاطع و اخذ شهریه خوابگاه منطبق بر نرخ مصوب صندوق رفاه وزارت علوم

ـ بهبود کیفیت تمامی وعده های غذایی و قرار گرفتن کنار غذا

ـ فراهم سازی سرویس ایاب و ذهاب

ـ افزایش زمان ورود دختران دانشجو به خوابگاه تا ساعت ۲۴

 

بزرگداشت روز زن در دانشگاه علم وصنعت

"انجمن آرمان" دانشجویان دانشگاه علم و صنعت به مناسبت هشتم مارس روز جهانی زن غرفه ای با مضامین عدم رعایت حقوق زن و زندانیان سیاسی برپا کرد.

 

تجمعات سراسری دانشجویان پرستاری و پیراپزشکی

دانشجویان رشته پرستاری رادیولوژی تکنولوژیست جراحی در اعتراض به مشکلات آموزشی و کمبود شدید فضای هییت علمی، در محل معاونت آموزشی دانشگاه دست به تجمع اعتراضی زدند.

پلاکاردی روی دیوار بود که این نوشته روی آن به چشم می خورد: "زخم عمیقی که بالاخره سر باز کرد."

همزمان با تهران سایر دانشجویان پرستاری در شهرهای مختلف از جمله خوزستان، گیلان، خراسان شمالی، اصفهان، هرمزگان و کرمانشاه نیز در اعتراض به طرح تربیت پرستار بیمارستانی با تشکیل یک زنجیره انسانی مقابل دانشگاه یا دانشکده خود دست به تجمع زدند.

 

افزایش شهریه دانشجویان علوم پزشکی از سال آینده

محمدرضا فراهانی، معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت، از افزایش میزان شهریه و وام دانشجویان دانشگاههای علوم پزشکی از سال ۱۳۹۸ خبر داد.

وی گفت: "مبلغ این افزایش هنوز تعیین تکلیف نشده، اما یقینا افزایشی در شهریه و وامهای دانشجویان خواهیم داشت.

 

تجمع دانشجویان کشاورزی دانشگاه تهران

دانشجویان رشته های مختلف کشاورزی دانشگاه پردیس ابوریحان پاکدشت در روز يكشنبه 19 اسفند با تجمع اعتراضی، به شیوه هرس درختان ۳۰ ساله دانشگاه توسط عوامل دانشگاه اعتراض کردند.

چندی پیش توسط عوامل دانشگاه پردیس ابوریحان پاکدشت درختان چنار در محوطه درونی هرس شده که این امر اعتراض جمعی از دانشجویان در رشتههای مختلف کشاورزی را در برداشته است.

دانشجویان طی بیانیه ای از مسوولان دانشگاه خواستند درباره خشک شدن درختان در یک دهه گذشته گزارشی ارائه کرده و با خاطیان برخورد کنند همچنین خواستار اصلاح روند کاشت در دانشگاه نیز شدند.

 

(منابع: ایسنا، گوناز تی وی، دانشجو آنلاین، خبرگزاری دانشجو، خبرنگار ایلنا، ایران خبر، انصاف نیوز، خبرگزاری هرانا، ذاکرنیوز، آژانس خبررسانی کُردپا)

منبع: نبردخلق شماره ۴۰۹،ششم فروردین ۱۳۹۸

 

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول