زنان در مسیر رهایی (بهمن۹۷)

اسد طاهری

 

زنان سعودی یک حق دیگر را دریافت کردند

زنان عربستان سعودی در امور مربوط به زایمان دیگر لازم نیست از مردان خانواده خود از جمله شوهران، پدران یا برادران اجازه بگیرند.

زنان عربستان سعودی از این پس می توانند روش به دنیا آوردن بچه، زایمان طبیعی یا سزارین را به طور مستقل انتخاب کنند. افزون بر این زنان می توانند بدون امضای مردان درباره جریان حاملگی و زمان تولد بچه از پزشک سوال کرده و همچنین درباره حضور خویشاوندان و نزدیکان هنگام زایمان تصمیم گیری کنند.

یادآور می شود در سال گذشته، زنان عربستان اجازه رانندگی خودرو را دریافت کردند و علاوه بر این می توانند برای تماشای مسابقات فوتبال در استادیومها حضور پیدا کنند.

با وجود اصلاحات محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی، بسیاری از ممنوعیتها حفظ شده است. برای مثال زنان هنوز بدون اجازه مردان نمی توانند شناسنامه گرفته، عمل جراحی انجام داده و در بانک حساب باز کنند.

 

سوم بهمن، زادروز ندا آقاسلطان

ندا آقاسلطان یکی از صدها نفری بود که در جریان خیزشهای توده ای سال ۸۸، در محله امیرآباد تهران به ضرب گلوله عوامل حکومت کشته شد.

انتشار فیلم کوتاهی از لحظات جان سپردن وی که با تلفن همراه گرفته شد، بازتاب فراوانی در رسانه های جهان به دنبال داشت و موجی از خشم و بیزاری جهانی را علیه قاتلان وی برانگیخت.

به نوشته هفته نامه تایم، لحظه جان سپردن ندا، پربیننده ترین مرگ یک انسان در تاریخ بشریت شد.

اگر ندا زنده بود، امروز ۳۶ ساله می شد.

 

هشدار زنان افغان نسبت به معامله بر سر حقوق آنها در مذاکرات صلح

جمعی از زنان در کابل روز پنجشنبه ۱۱ بهمن در "کنفرانس شبکه زنان افغان" با تاکید بر اهمیت دستاوردهای شان از سال ۲۰۰۱ تاکنون، تاکید کردند: "زنان افغان نمی خواهند و نمی گذارند که قربانی معاملات پس پرده حکومت و جامعه جهانی، احزاب سیاسی و جناحهای مخالف شوند. زنان به هیچ گروهی حق نمیدهند که دستاوردها، مشارکت و حقوق زنان را به معامله بگیرد."

در بیانیه این نشست آمده که زنان افغان خواهان صلح عادلانه و پایدار هستند و این صلح مستلزم مشارکت وسیع زنان است، چرا که آنها از قربانیان اصلی چهار دهه جنگ بوده اند.

در بیانیه شبکه زنان افغان آمده که استفاده از حضور نمایشی زنان در شورای عالی صلح و دخیل نکردن آنها در بحثهای مهم سیاسی و ملی در مورد صلح، دیگر برای زنان قابل قبول نیست و دیده شده که زنان در نشستهای ملی و بینالمللی که به شکل رسمی و غیررسمی در مورد روند صلح افغانستان برپا می شود، مشارکت داده نشده اند.

زنان افغان تاکید کرده اند که خواهان نقش فعال و تاثیرگذار در تمامی روند صلح و نیز مذاکرات مقدماتی آن هستند و هیچ گروه داخلی و خارجی به نمایندگی از زنان نه می تواند و نه اجازه تصمیم گیری دارد.

بیانیه زنان افغان به تندی از آمریکا و جامعه جهانی انتقاد کرده و گفته می شود که حمایت نکردن آنها از حضور موثر زنان در روند مقدماتی روند صلح "سوال برانگیز" است و می تواند تعهدات حقوق بشری این دولتها را زیر سوال ببرد.

دور تازه گفت وگوهای صلح افغانستان با بنیادگرایان طالبان به تازگی از سوی ایالات متحده آمریکا و با همکاری دولت افغانستان آغاز گردیده و به گفته طرفها، در آن پیشرفتهایی نیز صورت گرفته است.

 

تبعیض علیه زنان مجروح شده در جنگ ۸ ساله نسبت به مردان

طبق آمار مرکز دولتی "بنیاد شهید"، نزدیک به ۶ هزار زن در بمبارانها، جبهه ها و پشت جبهه ها در ایران معلول یا به اصطلاح حکومتی "جانباز" شدند. از این تعداد بیش از ۳ هزار نفر معلول بالای ۲۵درصد هستند. همچنین در جنگ ایران و عراق، ۶ هزار و ۴۲۸ زن جان باختند.

با این حال تبعیض علیه زنان مجروح و آسیب دیده در جنگ نسبت به مردان قربانی جنگ با شرایط مشابه در ایران بسیار است. تعداد زیادی از آنها هیچوقت نتوانسته اند ازدواج کنند و هیچوقت آنطور که در ایران زنان را به ازدواج با مردان معلول تشویق کردند و گفتند "ایثار" کنید، مردان را به این موضوع تشویق نکردند. از طرفی مردان زیادی که با زنان قربانی جنگ ازدواج کردند، بعد از مدتی آنها را رها کردند. بسیاری از این زنان به دلیل بافت سنتی و خانوادگی هیچگاه از خدمات پزشکی مناسب برخوردار نشدند.

در ایران حتی یک آسایشگاه برای زنان معلول جنگ وجود ندارد و اگر زنی کسی را نداشته باشد که از او نگهداری کند، باید به خانه سالمندان برود. این در حالی است که مراکز مشابه بسیاری برای مردان معلول وجود دارد.

یکی از این زنان می گوید زنانی را از شهرهای کوچک می شناسد که همسران شان اجازه نداده اند آنها برای پاهای قطع شده شان پروتز بگذارند و او زنانی را دیده که همسر یا فرزندان شان، لوله پولیکا را داغ کرده و وارد پاهای آنها کرده اند که بتوانند راه بروند.

 

آسیه بی بی از زندان پاکستان رهایی یافت و به کانادا رسید

زن جوانی که چندین سال به اتهام "کفرگویی" در زندان بود، در دادگاه عالی پاکستان تبرئه شد و به گفته وکیلش به کانادا نزد خانواده خود رفته است. او هشت سال پیش به "توهین به پیامبر اسلام" متهم شده بود.

دادگاه عالی پاکستان حکم قطعی خود را مبنی بر بیگناه بودن آسیه بی بی صادر کرد و این زن مسیحی نه تنها از زندان نجات یافت، بلکه توانست پاکستان را نیز ترک کند.

آسیه بی بی هشت سال پیش در ایالت پنجاب به اتهام توهین به پیامبر اسلام، دستگیر و به اعدام محکوم شد. زنان مسلمان روستایی که او در آن زندگی می کرد، توهین او را به پیامبر گواهی داده بودند، اما او خود این موضوع را انکار می کرد. تبرئه او موجب آشوبهای خشونت باری از سوی بنیادگرایان اسلامی شد.

 

ممنوعیت از کار یک گروه موسیقی به دلیل چند ثانیه تکخوانی زن

دفتر موسیقی وزارت ارشاد فعالیت گروه حمید عسگری، خواننده پاپ، را به دلیل چند ثانیه تک خوانی زن همخوان در کنسرت اخیر این گروه تعلیق کرد.

این دفتر اعلام کرد که شورای رسیدگی به اجرای صحنه ای، این موضوع را بررسی می کند و تا زمان اعلام نتیجه، فعالیت این گروه تعلیق می شود.

در آخرین کنسرت حمید عسکری، او لحظاتی از آهنگ "کجای دنیامی" را با گیتاریست زن گروهش همخوانی کرد و در ادامه، این ترانه در لحظاتی کوتاه به صورت تک خوانی توسط نگین پارسا ادامه یافت.

 

ازدواج ۹۴ دختر زیر ۱۵ سال ایلامی در ۹ ماهه سال جاری

زهرا همتی، مدیر کل بهزیستی ایلام، از ثبت ۹۸ مورد ازدواج زیر ۱۵ سال در این استان در ۹ ماهه امسال خبر داد و گفت از این تعداد ۹۴ مورد مربوط به دختران و چهار مورد مربوط به پسران بوده است.

به گفته او در سال ۹۶ در مجموع ۱۹۳ مورد ازدواج کودکان زیر ۱۵ سال در شهرستانهای مختلف این استان ثبت شده است.

ازدواج کودکان در ایران منحصر به استان ایلام نیست و پیامدهای فاجعه بار آن را همه جا می شود دید. زهرا عباسی، کودک باردار ۱۶ ساله یک نمونه از آنهاست که در تاریخ ۷ دی ماه در بخش دیشموک، استان کهگیلویه و بویراحمد، بر اثر خودسوزی جان خود را از دست داد.

به تازگی کمیسیون قضایی مجلس شورای اسلامی طرح ممنوعیت ازدواج کودکان زیر ۱۳ سال را به بهانه "مخالفت مراجع تقلید" رد کرد.

 

روایت سینمایی زندگی زنی خانهدار

فیلم "ژان دیلمان"، ساخته "شانتال اکرمن"، فیلمساز بلژیکی، ۳ ساعت کار خانه داری را به تجربه ای پرکشش بدل کرده است.

"دلفین سیریگ" نقش بیوه ای را در دهه ۴۰ زندگی بازی می کند که در آپارتمان معمولی اش در بروکسل با پسر نوجوان بی توجهش زندگی می کند و بیشتر وقتش به خانه داری می گذرد.

اکرمن برای اینکه سلطه مردان را بر صنعت سینما بیشتر به چالش بکشد، این فیلم را با دست اندرکارانی که عموما زن بودند، تهیه کرد. بیش از ۸۰درصد گروه فیلمسازی او زن بودند که حتی امروز هم پدیده نادری به شمار می آید.

یکنواختی مستمر کار خانه تکراری که سیمون دوبوار آن را به "شکنجه سیزیف" تشبیه می کند، باید که تجربه بسیار خسته کننده ‌‌ای برای تماشا باشد. با این حال نماهای بلند و ثابت اکرمن اصرار می ورزند که تماشاگر همه جزییات هیپنوتیزم کننده را ببیند.

 

خشم زنان ژاپنی از اظهارات سیاستمدار راست گرا

اظهارات معاون نخست وزیر ژاپن که ضمن سرزنش زنانی که تمایلی به فرزند آوری ندارند، آنها را مسبب مشکلات کاهش جمعیت کشورش دانست، خشم مردم این کشور، به ویژه زنان را بر انگیخت.

"تارو آسو"، معاون نخست وزیر ژاپن که وزیر اقتصاد این کشور نیز هست، در اجلاس حوزه انتخاباتی منطقه "فوکوئوکو"، واقع در جنوب غربی ژاپن، با مقصر دانستن زنان در روند کاهش جمعیت این کشور گفت: "برخی می گویند مشکل جامعه ژاپن افزایش جمعیت سالمند این کشور است، اما مساله بحرانی کسانی هستند که تمایلی به فرزند آوری ندارند."

این مقام ارشد حزب حاکم لیبرال دموکرات افزود: "پیری جمعیت در کنار کاهش تعداد کودکان به دلیل بی تمایلی زنان به باروری و فرزند آوری مشکلاتی را در بلند مدت به وجود خواهد آورد."

به گفته متخصصان ژاپنی عوامل مختلفی باعث شده است تا زوجهای جوان تمایلی به داشتن فرزند نداشته باشند، از جمله این عوامل می توان به هزینه بالای زندگی، هزینه بالای رشد و پرورش فرزند، ساعت کاری طولانی و فقدان مراکز مناسب برای مراقبت از کودکان اشاره کرد.

آسو نیز یکی از سیاستمداران محافظه کاری است که زوجهای جوان به خصوص زنان را به دلیل نداشتن فرزند سرزنش می کنند.

ماه ژوئن سال ۲۰۱۸ میلادی نیز دبیرکل حزب لیبرال دموکرات با اشاره به افزایش زاد و ولد پس از جنگ، تصمیم زوجهای جوان مبنی بر نداشتن فرزند را '"خودخواهانه" توصیف کرد و گفت: "مشکلات نباید شما را از داشتن خانواده های پر جمعیت باز دارد."

سال ۲۰۱۷ وزیر بهداشت ژاپن زنان را "ماشین تولید مثل" خواند و گفت که فرزند آوری وظیفه تمام زنان است.

 

سنت شکنی زنان در ولایت بغلان افغانستان؛ نخستین زن راننده

با آنکه ولایت بغلان از استانهای ناامن افغانستان است و طالبان در بخشهایی از این ولایت فعالیتهای تروریستی دارد، برای بانوانی که خواهان حضور فعال در جامعه هستند، امیدواریهایی دیده می شود.

زحل سیفی که خود "معاون برابری جنسیتی" استاندار ولایت بغلان است، برای اولین بار در شهر "پلخمری" این استان با خودرویی که به طور شخصی خریده رانندگی می کند.

خانم سیفی در مصاحبه ای با خبرنگار یورونیوز در شمال افغانستان گفت: "مدت ۹ ماه می شود که رانندگی را شروع کرده ام. قبل از من زنی که خواسته باشد در بغلان رانندگی بکند، وجود نداشت. من با یک هراس و دلهره رانندگی را شروع کردم و در ابتدا با موانع، مزاحمتهاو دیدگاه های عجیب و غریب خیلی از افراد در اجتماع مواجه شدم."

بغلان در شمال افغانستان واقع شده و از لحاظ ژئوپولیتیک از استانهای استراتژیک افغانستان است که استانهای شمال و شمال شرق را با مرکز افغانستان (کابل) وصل می کند.

بغلان از استانهای سنتی و ناامن افغانستان به شمار می رود و فرصت کارکردن، رانندگی کردن و تحصیل برای دخترها در این ولایت بسیار کم است. با آنکه جنگ به شدت در این استان جریان دارد و تهدیدات امنیتی بیداد می کند، زحل سیفی از میان صدها دختر برای نخستین بار رانندگی را شروع کرده است و با این کار دست به سنت شکنی زده است.

 

صداوسیما به دلیل داوری یک زن پخش مسابقه فوتبال را لغو کرد

تلویزیون جمهوری اسلامی از پخش یک مسابقه فوتبال بوندس لیگای آلمان خودداری کرد، زیرا داور آن یک زن بوده و شلوارک ورزشی بر تن داشته است. این اقدام برای حفظ "شئونات اسلامی" صورت گرفته است.

خبر این اقدام صداوسیما بازتاب وسیعی در رسانههای آلمان داشته و در شبکه های اجتماعی آلمان به سخره گرفته شده.

همچون دیگر داوران فوتبال، خانم "بیبیانا اشتاین هاوس"، داور ۳۹ ساله این مسابقه نیز شلوارکی بلند تا بالای زانو و جورابی بلند تا زیر زانو بر تن داشت و فقط زانوهای او بیرون بود. اما همین امر از قرار معلوم برای شبکه صداوسیما ناقض "شئونات اسلامی" بوده است.

یک علت دیگر پخش نکردن بازی می تواند داوری بازی توسط یک زن باشد و جمهوری اسلامی چنین جایگاهی برای زنان قایل نیست.

 

 

(منابع: بی سی، هرانا، ایسنا، صدای آمریکا، ایرنا، یورو نیوز)

 

منبع: نبردخلق شماره ۴۰۸، چهار شنبه اول اسفند ۱۳۹۷ - ۲۰ فوریه ۲۰۱۹

 

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول