کارورزان سلامت (آذر ۹۷)

امید برهانی

 

تجمعهای پرستاران در روزهای آغازین و پایانی آذر ماه در کرج، تهران و چند شهر دیگر، در همراهی و اتحادی ناگفته با اعتصابها و تظاهرات گسترده کارگران و معلمان و تهدید آنها به اعتصاب، چُرت بروکراتهای اصلاح طلب در سازمان نظام پرستاری را پاره کرده و آنها را به تحرک جدی تر واداشته است که نمونه اخیر آن، نامه سرگشاده رییس این سازمان به روحانی و پرده برداری از حقایق نظام سلامت، طرح تحول و وضعیت فعلی پرستاران است.

 

صفهای طولانی در نوبت طرح نیروی انسانی

به گفته یک پرستار فعال صنفی روند جذب در "طرح نیروی انسانی" با اختلال مواجه شده است و مسوولان مربوطه نیز علت اصلی آن را نبود منابع مالی کافی مطرح می کنند.

طرح نیروی انسانی برای گروههای پزشکی و پیراپزشکی و پرستاری از چند دهه قبل و با توجه به نیاز مراکز درمانی به حضور و فعالیت کادر درمان در بیمارستانها به تصویب رسیده.

این طرح برای بعضی رشته ها اجباری است كه پرستاری از جمله این رشته هاست. پرستاران بعد از فارغ التحصیلی باید طرح خود را که حداکثر دو سال می باشد در یکی از مراکز درمانی یا مراکزی که از طرف وزارت بهداشت مورد تایید است بگذرانند و بعد از آن مدرک تحصیلی شان از جانب دانشگاه آزاد می شود.

 

طفره روی از شناسایی پرستاری در ردیف مشاغل سخت و زیان آور

معاون حقوقی سازمان نظام پرستاری گفت: "پرستاری جز مشاغل سخت و زیان آور است و جای شک و شبهه قانونی ندارد، اما میزان تمکین دستگاههای اجرایی و مراکزخصوصی، شبه دولتی و دولتی به این امر در حدی که قانون گذار از آن انتظار داشته نبوده و میزان مقید بودن دستگاههای اجرایی به این قانون در هر دوره متفاوت بوده است."

وحید نصیری گفت: "به استناد تبصره ۳ ماده واحده قانون نحوه بازنشستگی جانبازان و معلولان مصوب سال ۶۷، پرستاری جز مشاغل سخت و زیان آور بوده و پرستاران با ۲۰ سال سابقه کار می توانند درخواست بازنشستگی دهند."

وی افزود: "خوشبختانه قوه قضاییه نیز این قانون را با اعلام رسمی به رسمیت شناخته و ملاک رفتار دستگاههای اجرایی با کارمندان پرستار مشمول قانون مدیریت خدمات کشوری را این ماده واحده دانسته است."

وحید نصیری تاکید کرد: "معاونت حقوقی سازمان نظام پرستاری اعلام می کند با استناد به جواب استعلام قوه قضاییه، پرستاران در بخش دولتی، خصوصی، نیروهای مسلح و تامین اجتماعی با ۲۰ سال سابقه کار با مستند به قانون کار، قانون تامین اجتماعی و قانون ماده واحده جانبازان می توانند درخواست بازنشستگی داده و در صورت مخالفت واحد حقوقی سازمان نظام پرستاری از پرستاران حمایت کامل خواهد کرد."

 

تجمع پزشکان در حمایت از فرهاد میثمی، پزشک زندانی

روز سه شنبه 6 آذر، جمعی از پزشکان در حمایت از فرهاد میثمی پزشک زندانی، مقابل مجلس تجمع کردند. تجمع کنندگان خواهان انتقال فوری فرهاد میثمی به بیمارستان مجهز شدند. پیشتر سازمان عفو بینالملل اعلام کرده است که مقامات ایران باید فرهاد میثمی را فورا و بدون قید و شرط آزاد کنند.

فرهاد میثمی، ۴۸ ساله، فعال مدنی و پزشک زندانی که از ۹ مرداد امسال در بازداشت به سر میبرد، از نزدیکان نسرین ستوده است و در اغلب اعتراضات به همراه او حضور داشت. مقام های قضایی ایران بعد از بازداشت میثمی، او را به اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی، تبلیغ علیه نظام، اشاعه و ترویج فساد و فحشا و بیحجابی در جامعه متهم کردند.

 

نارضایتی ۸۱ درصد پرستاران بخشهای دیالیز

براساس نظرسنجی مدیریت آموزش، تحقیقات و آمار انجمن خیریه حمایت از بیماران کلیوی ایران، ۸۱ درصد پرستاران از ناهمسانی ساعت کار خود در بخش دیالیز با دیگر همکاران شان در بخشهای دیگر بیمارستان ناراضی هستند.

پرستاران بخش دیالیز بیمارستانها با ۸/۷۲ فراوانی اعتقاد دارند که بخش دیالیز در بیمارستان یک بخش سربار از سوی مسوولان شناخته می شود.

میانگین سنی پرستاران بخش دیالیز بیمارستانهای تهران ۴۲ سال است. که از این تعداد ۳۲درصد مرد و ۶۸درصد را زنان تشکیل می دهند.

نتایج این نظرسنجی حاصل تحقیق انجام شده در شهریور ماه سال ۱۳۹۷ است.

 

پرستاران بیمارستانهای خصوصی اجازه بازنشسته شدن ندارند

مدیر پرستاری بیمارستان آریا یکی از دلایل مخالفت با بازنشستگی مدیران پرستاری در بیمارستانها را کمبود نیروی انسانی عنوان کرد.

سیده فاطمه زوین مشکل اصلی مدیران پرستاری را بازنشستگی دانست و گفت: "حق سختی کار به مدیران پرستاری و سوپروایزران پرداخت نمی شود و به دلیل کمبود نیرو با بازنشستگی مدیران پرستاری موافقت نمی کنند."

وی با اشاره به معافیت بیمارستانهای خصوصی از اجرای قانون ارتقا بهره وری تصریح کرد: "قانون ارتقا بهره وری در بیمارستانهای دولتی برای پرستاران اجرایی می شود، اما متاسفانه این قانون شامل پرستاران بیمارستانهای خصوصی نشده و پرستاران از امر گله مند هستند و باعث نارضایتی پرستاران بخش خصوصی شده است."

 

وزیر محترم بی تقصیر است/ اجرای طرح لفو شده توسط اشباح

عضو شورایعالی نظام پرستاری در رابطه با تداوم "طرح قاصدک" اظهار داشت: "برای ما و جامعه پرستاری جای سوالی به بلندای این زمان است که چرا و به چه علت طرح مطالعه نشده و سراسر اشکال و غیر عادلانه و غیر قانونی قاصدک یکشبه اجرا و حاکم شد، اما دو سال پس از اغلام الغای آن هنوز اراده معاونان پرستاری و به قول ایشان حمایت و تاکید وزیر محترم نیز نتوانسته است آن را حذف کند؟"

علی اشرف رحمان پناه توضیح داد: "طرح قاصدک در سال ۹۳ و به دنبال اجرای برنامه طرح تحول برای توجیه کادر پرستاری به عنوان بدنه اصلی نظام سلامت و کارکنان غیر پزشک به اجرا درآمد که از همان ابتدای امر با تعصب و تبلیغات شدید و افزایش و اختلاف پرداخت معنا دار بین پرسنل برخی بخشها مانند بلوکهای زایمان و پرستاری و مامایی و بخشهای اورژانس و مدیران پرستاری با پرسنل بالین نوعی فاصله و ناهماهنگی بین همکاران ایجاد نمود."

وی ادامه داد: "پس از اعتراضات پرستاری و شنیده شدن صدای اعتراضات توسط مسوولان طراز اول و نمایندگان مجلس و شخص وزیر محترم بهداشت، دستور اصلاح یا انتخاب شیوه پرداخت توسط وزیر محترم صادر گردید."

وی افزود: "اما متاسفانه علی رغم اینکه در اکثر دانشگاههای بزرگ تهران و چندین دانشگاه دیگر طرح قاصدک از دستور خارج شد، تعداد زیادی از دانشگاهها به دلایل خاصی این طرح را ادامه می دهند. تاخیر در عملیاتی شدن این خواست و اراده نشانگر وجود یک اراده حاکم بر ساختار است که اجازه این کار را نمی دهد."

 

چهل و دومین تجمع کارکنان بیمارستان خمینی کرج

کارکنان بیمارستان فوق تخصصی خمینی کرج، روز پنجشنبه اول آذر، در بیست وچهارمین تجمع صنفی خود، -بعد از بروز مشکلات در این مرکز درمانی از حدود دو سال گذشته تاکنون- در خیابان اصلی مقابل بیمارستان تجمع کردند. تجمع کارکنان این بیمارستان در اغلب روزهای آذر ماه ادامه داشت و چهل و دومین تجمع کارکنان بیمارستان خمینی روز دوشنبه ۲۶ آذر ماه انجام شد.

حدود ۳۰۰ نفر از کارکنان بیمارستان خمینی کرج در این تجمع که همچون تجمعات قبلی در اعتراض به حدود یکسال حقوق معوقه انجام شد، خواستار توجه مسوولان به مشکلات شان و اقدام عملی به جای وعده های بی ثمر بودند.

تجمع کنندگان نسبت به نحوه برخورد سازمان همیاری شهرداریهای البرز به عنوان متولی بیمارستان خمینی کرج هم گلایه و از وعده های توخالی این سازمان برای بهبود وضعیت انتقاد کردند.

روز گذشته معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی البرز با اشاره به اینکه بیمارستان خمینی زیرمجموعه دانشگاه علوم پزشکی نیست، چند مالکیتی را از عوامل ایجاد مشکل برای این بیمارستان عنوان و اعلام کرده بود تا زمانی که مالکیت این مجموعه درمانی تکه تکه باشد امیدی به بهبود وضعیت فعلی نیست.

سیامک جبارنیا البرز تصریح کرده بود: "این که برخی می خواهند مشکلات امروز این بیمارستان را به گردن دانشگاه علوم پزشکی بیندازند اصلا قابل قبول نیست، چون ما بارها هم به طور کتب و هم شفاهی اعلام کرده ایم که برای حل مشکل این بیمارستان پیش قدم هستیم."

 

مقام پرستاری: موجی از نا امیدی و اعتراض جامعه پرستاری را فراگرفته

رییس کل سازمان نظام پرستاری کشور در نامه سر گشاده به روحانی ضمن اشاره به وضعیت فعلی پرستاری و مشکلاتی که پرستاران در نظام سلامت با آنها مواجه هستند اظهار داشت: "اکنون به دلیل کم لطفی و عدم پایبندی به توافقات صورت گرفته، موجی از نا امیدی و اعتراض جامعه پرستاری را فرا گرفته است و آنچه در این روزها بر پرستاری کشور می رود، نتیجه ای جز دلسردی این جوانان متخصص ندارد."

دکتر اصغر دالوندی ابراز تاسف کرده است که با وجود نشستهای تخصصی با مسوولان ذیربط دولتی و بررسی کمبود نیروی انسانی پرستاری، بودجه مورد توافق برای استخدام ۱۵ هزار نیروی پرستاری و تخصیص دو هزار میلیارد تومان در ردیف بودجه ای اجرای قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری در سال آتی لحاظ نشده است.

او در بخش دیگری از نامه خود می گوید: "با نادیده گرفتن تعهدات و توافقات از سوی دولت در تدوین لایحه بودجه حوزه سلامت و تدوین آیین نامه ها و صدور دستورالعملهای خلاف قوانین ارتقاء بهره وری کارکنان بالینی نظام سلامت، بازنشستگی مشاغل سخت و زیان آور، تحمیل اضافه کاری و مرخصی اجباری بر پرستاران و چندین و چند مورد دیگر، دغدغه های بزرگ دیگری بر انبوه دغدغه های پرستاران اضافه شده است."

این مقام پرستاری شکایت کرده: "ما که در دولت دوم شما و در پای صندوقهای رای به رفع موانع خدمتی و اجرای قوانین مصوب چندین ساله آن قول گرفتیم، اکنون به جایی رسیدیم که شاهد حذف ردیف استخدام پرستاری، حذف مزایای قوانین ارتقاء بهره وری، بازنشستگی و افزایش معوقات و چندین و چند پس رفت دیگر هستیم."

او با این حال در پایان نامه خود از حسن روحانی خواسته "تصمیمات هوشمندانه، مدبرانه و امید بخش" خود را برای رفع مشکلات پرستاران ابلاغ کند.

 

تجمع پرستاران در برابر دفتر حسن روحانی

حدود ۷۰۰ نفر از پرستاران بیمارستانهای دولتی و خصوصی تهران در اعتراض به اختلاف درآمد پرستاران و پزشکان و همچنین تعلل دولت در تعرفه گذاری خدمات پرستاری، صبح روز یکشنبه ۲۳ آذر در مقابل دفتر حسن روحانی تجمع کردند. همزمان گزارشهایی از تجمع پرستاران در چند شهر دیگر منتشر شده است

این معترضان همچنین خواستار توجه به کمبود نیروی پرستاری در بیمارستانها و بخشهای مختلف کادر پرستاری شدند.

یکی از معترضان گفت: "این تجمع تنها محدود به تهران نبود، بلکه در شیراز، مشهد، اصفهان و یزد نیز پرستاران تجمع کردند. پرستاران تهدید کردند که در صورت عدم پیگیری مطالبات دست از کار خواهند کشید، اما در پی مذاکره با نمایندگان دفتر ریاست جمهوری و وعده پیگیری مطالبات، این اعتراضها پایان یافت."

 

(منابع: سازمان نظام پرستاری، تسنیم، ایسنا، بی بی سی، صدای آمریکا)

 

منبع: نبرد خلق شماره ۴۰۶، شنبه اول دی ۱۳۹۷ – ۲۲ دسامبر ۲۰۱۸

 

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول