چالشهای معلمان در آبان ماه

فرنگیس بایقره

 

ربودن و حبس فعال صنفی در بیمارستان روانی

صدیقه مالکی، همسر هاشم خواستار، عضو کانون صنفی معلمان مشهد، از ربودن و بستری کردن اجباری وی در یک بیمارستان اعصاب و روان تحت تدابیر امنیتی خبر داد.

او گفت: "همسرم را اطلاعات سپاه بازداشت کرده و بدون هیچ توضیحی ایشان را از سه شنبه در بند بیماران ممنوع الملاقات بیمارستان روانپزشکی ابن سینا مشهد که مخصوص اختلالات و ناهنجاریهای روانی است، بستری کرده اند."

خانواده آقای خواستار پس از یک روز بی خبری از سرنوشت وی و تنها پس از پیگیریهای مکرر از نهادهای امنیتی از بازداشت و محل نگهداری او آگاه شدند.

هاشم خواستار از صبح روز اول آبان ماه ناپدید شده بود و همسرش می گوید که برخلاف ادعای دستگاه امنیتی، او در سلامت کامل به سر می برد و هیچ گونه سابقه بیماری به جز فشار خون ندارد که آن هم نتیجه زندانی شدن در سال ۸۸ است.

خانم مالکی ضمن ابراز نگرانی شدید پیرامون سلامت آقای خواستار عنوان کرد که دستگاه امنیتی پیش از این نیز در زمان زندانی بودن این فعال حقوق معلمان پیشنهاد داده بود تا اعتراف کند که بیماری اعصاب و روان دارد و از زندان آزاد شود.

دستگیری این فعال معلمان بازتاب گسترده ای در سطح داخلی و بین المللی داشت و با اعتراض و محکومیت گسترده معلمان و تشکلهای گوناگون روبرو شد.

 

یک چهارم مدارس تهران و  ۳۰ درصد مدارس کل کشور تخریبی هستند

یک عضو هیات رییسه شورای شهر تهران هشدار داد که بیش از هزار واحد آموزشی تهران در بافت فرسوده قرار دارند.

زهرا نژاد بهرام روز یکشنبه ۱۳ آبان به مناسبت روز دانش آموز هشدار داد که مدارس پایتخت ناامن شده و فرسودگی و تخریب مناطق ۹ ، ۱۰ ، ۱۱ ، ۱۲ و ۱۴ را تهدید می کند. به گفته وی مناطق ذکر شده بیشترین مدارس فرسوده و ناامن را دارند که در خطر تخریب هستند.

نژادبهرام تعداد واحدهای آموزشی با بافت فرسوده پایتخت را هزار واحد عنوان کرده و گفت: "شهرداری مکلف است که در اسرع وقت ستادهای نوسازی و بهسازی را در قالب انجمن خیرین مدرسه ساز، شهرداران و مدیران و مسوولان منطقه ای و... راه اندازی کند."

همزمان سیدمحمد بطحایی، وزیر آموزش و پرورش، هم فرسودگی مدارس و کمبود بودجه برای نوسازی و ایمن سازی را تایید کرد. او از فرسودگی بیش از ۳۰درصد کل مدارس کشور خبر داد.

او تاکید کرد "این مدارس نیازمند تخریب، بازسازی یا مقاوم سازی هستند" و همزمان افزود که بودجه ای برای این کار موجود نیست. بطایی گفت: "اعتباری که برای این اقدام نیاز داریم ۹۰هزار میلیارد تومان است. این بدان معنا است که اگر یک روز من بخواهم برای یک بار برای همیشه مشکل فضای آموزشی را حل کنم، باید نزدیک به دو سال از اعتبارات آموزش و پرورش را کاملا به این امر اختصاص دهم."

 

8 میلیون و ۸۰۰ هزار بی سواد در ایران

رئیس سازمان نهضت سواد آموزی از وجود نزدیک به ۹ میلیون بیسواد در ایران خبر داد. او با اشاره به تجربه سایر کشورها از اجباری شدن سوادآموزی دفاع کرد و گفت، پیش نویسی هم در این زمینه در کمیسیونهای دولت تهیه شده است. او می گوید، طبق شاخص سواد در گروه سنی شش سال به بالا، آمار کل بی سوادان مطلق هشت میلیون و ۸۰۰ هزار نفر است و از این تعداد شش میلیون نفر بالای ۵۰ سال سن دارند. آمار کم سوادان نیز ۱۰ میلیون نفر است.

بی سوادان مطلق کسانی هستند که قادر به خواندن و نوشتن نیستند. امروزه بی سوادی در بسیاری از کشورهای جهان ریشه کن شده و در برخی از کشورهای منطقه  نیز از بین رفته است. طبق آمار رسمی سازمان جهانی یونسکو، نرخ جمعیت باسواد در کشورهای منطقه از جمله ازبکستان، تاجیکستان، ترکمنستان، قزاقستان و قرقیزستان در آسیای میانه به ۱۰۰درصد رسیده است.

 

فراخوان تحصن سراسری فرهنگیان

شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان ایران با صدور بیانیه ای ضمن انتقاد از اجرایی شدن طرح "معلم تمام وقت"، نسبت به رسیدگی نشدن به مطالبات فرهنگیان از سوی مسوولان در قوای سه گانه اعتراض کرد. این شورا از فرهنگیان کشور درخواست کرد تا روزهای سه شنبه ۲۲ و چهارشنبه ۲۳ آبان ماه در دفتر مدارس تحصن کنند.

در بخشی از این بیانیه گفته می شود: "دولتیان نه تنها به مطالبات بی توجه هستند، بلکه فراتر از آن در حال اجرایی نمودن طرح ضد آموزشی و ضد معلمی موسوم به طرح معلم تمام وقت هستند؛ طرحی که قرار است بیشتر از گذشته معلمان را با دستمزد و حقوق پایین استثمار نماید."

معلمان افزوده اند: "نهادهای امنیتی و حراستها نیز همچنان بر مدار گذشته خط پرونده سازی و سرکوب فعالان را ادامه می دهند. به طوری که از تهدید و ارعاب پا را فراتر گذاشته و به فعالان صنفی اتهام اخلاقی و روانی می زنند."

آنها خطاب به دانش آموزان و والدین شان می گویند: "هدف از تحصن آن است که حاکمان مجبور شوند به وظایف خود طبق قانون اساسی در قبال دانش آموزان و تامین آموزش رایگان، کیفی و عادلانه عمل نمایند و بیش از این معیشت و منزلت معلم را مورد هجمه قرار ندهند."

 

درس اخلاق وزیر آموزش و پرورش: اعتصاب کار پسندیده ای نیست

وزیر آموزش و پرورش بعد از آنکه بزرگوارانه اذعان کرد که "معلمان هم حق دارند، درخواستهای خود را مطرح کنند"، پافشاری آنها بر برآورده شدن خواسته هایشان را یک "کار ناپسند" خواند.

سیدمحمد بطحایی زیر پوشش دلسوزی برای دانش آموزان گفت: " اینکه همکاران ما به دلیل اعتراض به وضع موجود در کلاسهای درس حاضر نشوند و کلاسها تشکیل نشود، کار درست و پسندیده ای نیست، زیرا بالاخره در این میان حق و حقوق دانش آموزان از بین می رود."

وی بار دیگر وعده داد: "در راستای اعتراض معلمان نسبت به شرایط فعلی شان دولت اقداماتی را انجام خواهد داد. همچنین طرح رتبه بندی نیز در حال انجام است و در هفته گذشته در کمیسیون اجتماعی دولت پیشنهاد لایحه رتبه بندی مطرح و مقرر شد خواسته های معلمان پیگیری شود."

 

آزادی هاشم خواستار زیر فشار اعتراضات

هاشم خواستار عضو کانون صنفی معلمان مشهد و زندانی سابق زندان وکیل آباد مشهد که عصر روز سه شنبه یکم آبان دستگیر شده بود، روز یکشنبه  ۱۹ آبان آزاد شد.

او در پیامی که پس از آزادی منتشر کرده نوشته است: "ملت قهرمان ایران! همت و آگاهی و بیداری شما باعث آزادیم شد. قسم به قلم که به جنبش آزادیخواهی شما خیانت نکنم و تا جان در بدن دارم از جنبش آزادیخواهی شما حمایت کنم."

هاشم خواستار که پیش از قیام  ۵۷ از فعالان دانشجویی بود و در اعتصابات دانشجویی دانشگاه ارومیه شرکت داشت، در مهرماه سال ۱۳۸۳ نیز در رابطه با اعتصابات معلمان بازداشت و به دوسال حبس محکوم شد. او همچنین در ۳۱ تیرماه سال جاری در جریان تجمع سکوت معلمان به همراه شماری از معلمان بازداشت شده بود.

 

اعتصاب سراسری معلمان

اعتصاب سراسری معلمان ایران که از روز سه شنبه ۲۲ آبان در سراسر کشور آغاز شده بود، روز چهارشنبه وارد دومین روز خود شد.

تحصن سراسری معلمان در بیش از 40 شهر از استانهای البرز، اردبیل، آذربایجان شرقی و غربی، اصفهان، بوشهر، تهران، خوزستان، چهارمحال و بختیاری، فارس، قزوین، کردستان، کرمانشاه، گیلان، مازندران، همدان، یزد و... صورت گرفت.

بر اساس تصویرها و ویدئوهای منتشر شده در شبکه های اجتماعی، برخی از شهرهایی که معلمان در مدرسه های گوناگون دست به تحصن زدند بدین قرار است:

ساوه، بوشهر، ایوان غرب، البرز، کرمانشاه، شیراز، قزوین، دهگلان، زیوه، سیروان، بناب، جم، کرج، اردبیل، شهریار، اصفهان، یزد، سنندج، سقز، جلفا، بانه، بابل، خمینی شهر، مریوان، شهرکرد، همدان، اهواز، دیوان دره، اسلام آباد غرب، تبریز، ساری، لنگرود، کامیاران، عسلویه، بندر ریگ

معلمان متحصن نوشته هایی مانند "معلمان زندانی را آزاد کنید"، "ما به وضعیت معیشتی معترضیم"، "تفاوت آری تبعیض خیر"، "تامین تضمین بودجه عادلانه"، "روحانی-لاریجانی، کو نظام هماهنگ"، "نه به طرح معلم تمام وقت"، "لغو اختلاف طبقاتی"، "ارتقای منزلت و معیشت معلمان"، "نه به آموزش خصوصی"، "آموزش رایگان حق فرزندان ایران"، "آموزش زبان مادری"، "ایمن سازی مدارس"، "توقف پرونده سازی برای فعالان صنفی" ، "ما به وضعیت آموزشی معترضیم" ، "احضار معلمان را متوقف کنید" و … در دست داشتند.

 

حکومت پاسخ خواسته های معلمان را با سرکوب می دهد

دستکم ۹۸ معلم در شهرهای مختلف ایران به اداره اطلاعات، اطلاعات سپاه پاسداران، پلیس امنیت و حراست آموزش و پرورش احضار و بازجویی و یا بازداشت شدند. گروهی از معلمان نیز پیامهای تهدید آمیز دریافت کردند.

در استان خراسان شمالی محمدرضا رمضان زاده، دبیر انجمن صنفی معلمان این استان، که همزمان با تحصن معلمان در مهر امسال بازداشت و به تازگی به قید وثیقه آزاد شده بود، بار دیگر بازداشت شد.

سه عضو هیات مدیره انجمن صنفی معلمان استان خراسان شمالی به نامهای سعید حق پرست، علی فروتن، حمیدرضا رجایی و حسین رمضان پور دستگیر و به مکان نامعلومی منتقل شدند.

دو معلم دیگر به نامهای محمد رباطی و واعظی که تنها نام خانوادگی اش فاش شده، طی روزهای گذشته در شهر شیروان استان خراسان شمالی دستگیر شدند.

نیروهای امنیتی در استان خوزستان نیز پیروز نامی و علی کروشات، از فعالان کانون صنفی آبادان و اهواز را دستگیر کردند.

در استان فارس نیز یک معلم به نام محمدعلی زحمتکش به دست نیروهای امنیتی دستگیر و به مکان نامعلوم منتقل شده است. علاوه بر او، محمد کردو و فاطمه بهمنی، از فعالان صنفی استان مرکزی، هم در اراک دستگیر شدند.

بر پایه این گزارش، شماری از معلمان نیز طی روزهای گذشته به دفاتر حراست آموزش و پرورش، اداره اطلاعات، اطلاعات سپاه پاسداران و پلیس امنیت در نقاط مختلف احضار و بازجویی شدند. برخی از معلمان گفتند که از آنها خواسته شده از تحصن خودداری کنند.

همچنین گروهی از معلمان نیز از طریق پیامهای تلفنی به اخراج از آموزش و پرورش و تشکیل پرونده قضایی تهدید شده اند.

 

اعتصاب موفقیت آمیز معلمان

بر اساس اعلام شورای هماهنگی کانون معلمان، صدها معلم در بیش از ۵۵ شهر و ده ها روستا در ۲۰ استان ایران طی روزهای ۲۲ و ۲۳ آبان دست به اعتصاب زدند و به همین دلیل هزاران کلاس درس تعطیل شد. در برخی مدارس، دانش آموزان از اعتصاب معلمان حمایت کردند.

به گزارش این شورا میزان مشارکت در اعتصاب از قرار زیر بوده است:

*در استان کردستان دستکم معلمان ۱۱۰ مدرسه از حضور در کلاسهای درس خودداری کردند

*استان فارس ۶۰ مدرسه

*استان کرمانشاه ۶۶ مدرسه

*استان اصفهان بیش از ۸۰ مدرسه در شهر و روستاهای مختلف

*استان مازندران ۱۵ مدرسه

*استان بوشهر  ۱ ۵ مدرس

*استان آذربایجان غربی ۲۸ مدرسه

*استان البرز  ۱ ۲ مدرسه

*اردبیل ۱۰ مدرسه

*همدان ۲۰ مدرسه

* یزد ۲۰ مدرسه

برپایه این گزارش، مشارکت معلمان استان تهران در تحصن دو روزه "چشمگیر" نبود، اما مدارسی در اسلامشهر، رباط کریم، شهریار، قلعه حسن خان و ملارد به تحصن پیوستند.

 

اعتصاب دانش آموزان در اعتراض به نا امنی مدرسه تخریبی

دانش آموزان دبستان خیام شهرستان میناب صبح روز یکشنبه 26 آبان سر کلاس درس حاضر نشدند و والدین آنها نیز در حیاط دبستان تجمع کردند.

آنها می گویند این مدرسه بسیار قدیمی و در معرض تخریب است.

مدیر آموزش و پرورش شهرستان میناب با تایید این مطلب گفت: "شهرستان میناب بیش از ۹۰ مدرسه تخریبی دارد که دبستان خیام هم با قدمت ۷۰ ساله یکی از این مدارس است."

غلامرضا سالاری میری وعده داد: "مقرر شده یازده کلاس درس پیش ساخته در کمتر از یک ماه در این دبستان آماده شود و دانش آموزان تا زمانی که مدرسه بازسازی نشده، در این کلاسها درس بخوانند."

 

 

بیانیه جمعی از معلمان عدالتخواه در حمایت از کارگران هفت تپه

جمعی از معلمان عدالتخواه ایران در روز سه شنبه 29 آبان با انتشار بیانیه از اعتراضات برحق کارگران نیشکر هفت تپه حمایت کردند. در بخشی از این بیانیه آمده است: "آن چیز که دانشجویان را به حمایت و همبستگی با معلمان وا می دارد و معلمان را متحد کارگران می کند اداهای روشنفکری و برخواسته از حرکات ماجراجویانه نیست بلکه این وضعیت مادی و عینی طبقات فرودست و تحت ستم است که آنها را در یک هم سرنوشتی تاریخی برای اتحاد علیه حافظان سرمایه و وضع موجود قرار داده است.

پیوند و اتحاد معلم ، کارگر و دانشجو تنها از دل تضادهای اصلی جامعه و در پیوند با مطالبات عینی تمام زحمتکشان ممکن می گردد تا راه به تغییر بنیادین بگشاید و اینک "هفت تپه" و مبارزات "کارگران نیشکر" می تواند کانون همگرایی و پیوند جنبشهای اجتماعی باشد. جایی که حاکمیت و دولت بعنوان حامی و پشتیبان صاحبان سرمایه به نام خصوصی سازی بر اموال عمومی چوب حراج می زنند و به اتکا و استفاده از زور و پلیس و تهدید و زندان  می خواهند مقاومت کارگران را در هم شکنند.......

ما به عنوان جمعی از معلمان عدالتخواه ضمن حمایت از مطالبات و اعتراضات طبقه کارگر ایران از اراک تا هفت تپه و از اهواز تا زنجان، نسبت به برخورد قهری و سرکوب فعالان کارگری نیشکر هفت تپه اعتراض داریم و خواهان آزادی بدون قید و شرط کارگران بازداشتی هستیم و خطاب به آمران و عاملان خط برخورد و سرکوب می گوییم:

اگر شما با زندان کردن بهشتی ها و عبدی ها و حبیبی ها و رمضان زاده ها ...  توانستید صدای معلمان را خفه کنید پس می توانید با بازداشت بخشی ها و ... کارگران هفت تپه را نیز به تسلیم وادارید."

 

(منابع: صدای آمریکا، مهر، هرانا، رادیو زمانه، ایسنا، کانال شورای هماهنگی، ایلنا)

 

 

منبع: نبرد خلق شماره ۴۰۵، پنجشنبه اول آذر ۱۳۹۷ - ۲۲ نوامبر ۲۰۱۸

 

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول