رویدادهای هنری ماه (آبان ۹۷)

فتح الله کیائیها

 

سر سخن

هنر–پیشه های وطنی و کَک در تنبان ولایت

تحریمها باز هم کار دست ولایت عظما و هنرمندانش انداخت، چنان که در یک اقدام هماهنگ و پر طمطراق دست به کار راهکاری برای مبارزه با آن و دست و پا کردن لابی خارجی بپردازند و در این رهگذر و طبق معمول همیشگی، حمایت از مردم محروم و محنت زده را سرتیتر مطامع و شکم سیری ناپذیرشان کنند.

آنان با سوواستفاده از اعجوبه های هنر رانتی طی نامه ای با عنوان "همصدایی در برابر تحریمها" به چنان یاوه پردازیها و هذیان گوییهای برخواسته اند که گویا کسی نمی داند که پس از رفع تحریمها در دولت اوباما و بازگشت میلیونها دلار از سرمایه های این مردم محروم به جیب آقایان و آقا زاده، نه تنها چیزی از فضای فقر و محرومیت مردم کاسته نشد، که بر عکس با نگاهی به آمارهای رسمی متوجه می شویم که بر شدت آن افزوده هم شده است، به طوری که نان خشک هم چند روز در میان زیب سفره های خالی شان می شود.

در این میان بی هنرانی که تنها هنرشان در خوشرقصی برای دژخیم خلاصه می شود، خود را به جهالت زده اند که سالهاست به برکت منحوس وجود رهبر معظم، قداره بندان درگاه او و هنر-پیشه های سورچران و خوش نشینش بر راس سفره وقاحت و جنایت، مردم محروم و بلا زده این سرزمین نه تنها از حضور نان در سفره که از کتاب و درس و قلم و بیمارستان و دارو و بسیاری از مایحتاج ضروری روزانه هم محروم شده اند.

آنان نمی خواهند بگویند و یا جرات اعتراف به آن را ندارند که چه کس و کسانی و بر اساس چه منافعی مسببان اصلی تحریمها هستند و حاصل تحریمها در گذشته و اینک و احتمالا آینده جیب گشاد چه کسانی را پر می کند؟

به خلاصه خبری در این باره توجه کنید:

شماری از هنرمندان در نامه ای سرگشاده و راه اندازی کارزاری علیه تحریمهای آمریکا، از "مردم جهان" خواستند در برابر تحریمها با آنها همصدا شوند. اصغر فرهادی، رخشان بنی اعتماد، خسرو سینایی، بهمن فرمان آرا، کیانوش عیاری ، حسین علیزاده، کیهان کلهر و لیلی گلستان از جمله کسانی هستند که امضای شان زیر این شکواییه دیده می شود.

پیش از این، چند تن دیگر از هنرمندان رانتی شامل پرویز پرستویی، باران کوثری، سحر دولتشاهی، مهتاب کرامتی، رضا کیانیان و حبیب رضایی با انتشار تصاویری یکسان از بیمارانی روی تخت بیمارستان و در متنی یکسان، از اعمال تحریمهای بانکی آمریکا انتقاد کرده بودند.

 

ادبیات

 

مخالفت هنرمندان عراقی در انتساب یک پاسدار به عنوان وزیر فرهنگ

پارلمان عراق، وزیر پیشنهادی عادل عبدالمهدی، نخست وزیر این کشور، برای وزارت فرهنگ را رد کرد. نامزد تصدی این وزارتخانه "حسن طعمه الربیعی" از فراکسیون "صادقون" بود که یکی از منتسبان به ملیشیای "عصائب اهل الحق" است.

پیشتر اتحادیه نویسندگان عراق و همچنین انجمن هنرمندان این کشور در بیانیه شدیداللحنی نامزدی الربیعی برای تصدی وزارت فرهنگ را نشانه ای از عدم اهتمام دولت جدید به امور فرهنگی دانسته و اعلام کرده بودند که چگونه می توان برای اداره وزارتی به این اهمیت شخصی را نامزد کرد که از دایره اهل فرهنگ نباشد.

این انجمنها بر این عقیده اند که بهترین نامزد تصدی وزارت فرهنگ شخصی از میان آنان است که از نزدیک در امورات فرهنگی فعالیت کرده باشد و بر خلاف الربیعی با فرهنگ و فرهنگیان بیگانه نباشد.

 

نسرین ستوده و جایزه انجمن قلم سوئد

انجمن قلم سوئد جایزه ویژه سال ۲۰۱۸ خود را به نسرین ستوده اهدا می کند. نسرین ستوده، وکیل و فعال حقوق بشر، از خرداد ماه امسال در زندان به سر می برد.

در متنی که سایت رسمی انجمن قلم سوئد منتشر کرده، آمده است: "جایزه امسال "کورت توخولسکی" پن سوئد، به نسرین ستوده، وکیل حقوق بشری و نویسنده، به خاطر دلیری او و مبارزه بی وقفه اش در راه دفاع از صداهایی که در خطر سانسور و خاموشی در ایران قرار دارند، اهدا می شود."

هیات داوران این جایزه گفته است: "نسرين ستوده با احساسی عدالت خواهانه مبارزه خود را برای دفاع از نویسندگان، روزنامه نگاران و زنان فعال اجتماعی در ایران ادامه می دهد."

 

پرونده سازی برای سه عضو کانون نویسندگان ایران

رضا خندان مهابادی و کیوان باژن، دو عضو هیات دبیران کانون نویسندگان ایران، و بکتاش آبتین، یکی از بازرسان این کانون، روز شنبه ۱۲ آبان در پرونده ای قدیمی برای دومین بار تفهیم اتهام شده و قرار وثیقه آنها به دو برابر افزایش یافت.

در جلسه روز شنبه در شعبه ۷ دادسرای زندان اوین "اجتماع و تبانی به قصد اقدام علیه امنیت ملی" و "تشویق بانوان کشور به فساد و فحشا" به عنوان اتهامهای آنها اضافه شد. به خندان، باژن و آبتین در مردادماه امسال (۱۳۹۷) در همین پرونده تنها اتهام "تبلیغ علیه نظام" تفهیم شده بود.

رضا خندان در این باره می گوید: "آنچه ما از گفته ها و پاسخهای بازپرس پرونده استنباط کردیم این بود که گویا کسانی اتهام تبلیغ علیه نظام را برای ما کافی ندانسته و خواهان برگشتن پرونده به بازپرسی و تفهیم اتهام مجدد شده اند."

در پایان جلسه تفهیم اتهام، بازپرس پرونده قرار کفالت خندان، باژن و آبتین را از ۵۰ میلیون تومان به ۱۰۰ میلیون تومان افزایش داد. این سه با تامین کفالت تا برگزاری دادگاه آزاد شدند.

بنا بر بعضی گزارشات مستند، شاکی این پرونده وزارت اطلاعات است.

 

گوژپشت نتردام و برادران کارامازوف، ممنوع از انتشار

گویا دولت کویت هم در یک مسابقه اعلام نشده جا پای رهبر ام القرا گذاشته و دستور ممنوعیت چاپ و توزیع کتابهای "گوژپشت نتردام" و "برادران کارامازوف" را صادر کرده است. این ممنوعیت چاپ و انتشار البته تا کنون شامل حال چهار هزار کتاب در سال گذشته هم شده است که یکی دیگر از آنان کتاب "صدسال تنهایی" "گابریل گارسیا مارکز" است.

دولت کویت این سانسور و ممنوعیت را با استناد به قانون سال ۲۰۰۶ کویت توجیه کرده که در آن توهین به اسلام، تهدید امنیت ملی و در راس آن توهین به دادگستری کویت مشمول مجازات گردیده.

ناگفته نماند که در ماه سپتامبر امسال، شماری از فعالان کویت در اعتراض به افزایش سانسور دست به تظاهرات زده بودند.

 

جیوکوندا بلی، جایزه هرمان کستن را دریافت کرد

"جیوکوندا بلی" که نویسنده ای پرآوازه و از منتقدان تند و تیز "دانیل اورتگا"، رییس جمهور نیکاراگوئه، جایزه "هرمان کستن" انجمن قلم آلمان در سال ۲۰۱۸را دریافت کرد.

جایزه هرمان کستن هر سال در روز "نویسندگان در بند" به شخصیتهایی اهدا می شود که به گونه خاص برای آزادی نویسندگان تحت پیگرد و در بند تلاش می ورزند. از جمله کسانی که تا کنون این جایزه را دریافت کرده اند میتوان از "گونتر گراس"، "آنا پولیتکوفسکایا" و "لیو شیائوبو" نام برد.

جیوکوندا بلی دهه هاست که در دفاع از حقوق زنان و عدالت اجتماعی می کوشد. او به تازگی رمان جدیدش، "تب خاطرات" را منتشر کرده است.

 

سینما

 

کلاه کیس مسبب اصلی ممنوعیت اکران فیلم

ابراهیم داروغه زاده، معاون نظارت سینمایی وزارت ارشاد، اعلام کرد که فیلم "کاناپه" ساخته کیانوش عیاری به دلیل "مساله حجاب" امکان اکران ندارد و پرونده نمایش آن منتفی است. در این فیلم زنان بازیگر از کلاه گیس استفاده کرده اند.

شش بازیگر اصلی زن فیلم "کاناپه" موهای خود را تراشیده اند و در تمامی صحنه ها از کلاه گیس به جای روسری استفاده کرده اند. این فیلم که دوسال پیش تهیه شده، در جشنواره دولتی "فجر" در سال ۹۵ هم اجازه اکران نیافت و توقیف شد.

در همین حال بنا به گزارش "سینما، سینما"، عیاری گفته است: "دیگر هیچ فیلم سینمایی نمی سازم که خانمها در آن روسری به سر داشته باشند؛ چه در خلوت خودشان چه در مقابل محارم. این کار را نخواهم کرد."

 

چهار اثر دیداری و شنیداری ایران در حافظه جهانی یونسکو ثبت شد

در روز جهانی میراث دیداری و شنیداری، چهار اثر از ایران از جمله مستند "معماری ایرانی" و "سریال هزار دستان" ساخته علی حاتمی، در فهرست ملی برنامه حافظه جهانی یونسکو ثبت شدند.

هدف برنامه حافظه جهانی یونسکو که از اوایل دهه نود میلادی کار خود را آغاز کرده، ارتقا سطح آگاهی در باره نگرانی از تهدیدها علیه میراث مستند جهان است.

یونسکو می گوید که با برنامه حافظه جهانی، امکان محدود کردن تاراج، داد و ستد غیرقانونی و نابود شدن میراث مستند جهان فراهم شده است.

در سالهای گذشته نیز آثاری از ایران همچون خمسه نظامی، جامع التواریخ، مسالک الممالک و شاهنامه بایسنقری و چند فیلم مستند از جمله "جان مرجان" به فهرست حافظه جهانی اضافه شده بود.

 

موسیقی

 

"کنسرت برای صلح" در کاخ ورسای

ارکستر فیلارمونیک وین با "کنسرت برای صلح"، صدمین سالگرد پایان جنگ جهانی اول را در اپرای سلطنتی ورسای جشن گرفت.

رهبر ارکستر این کنسرت "فرانس ولسر موست" اتریشی بود. از نظر او "کنسرت برای صلح" سفری از ویرانی به امید و به تفکر درباره جنگ، به همراه موسیقی و از طریق موسیقی است. قطعاتی که در این کنسرت اجرا شد، هم نمادی از ویرانی جنگ و هم بیانگر امید به آینده بشر بود.

قطعات این برنامه را فرانس ولسر موست انتخاب کرده بود. او می گوید: "قطعات اولیه این کنسرت درباره انسانیت است. قطعات بعدی وحشت جنگ را به تصویر می کشد. سوالی که باید در این کنسرت از خودمان بپرسیم این است: بعد از جنگ چه کار می کنیم؟"

"مارس، آغازگر جنگ" یکی از قطعات اجرا شده در این برنامه بود. این قطعه موومان اول سوییت برای ارکستر است که "گوستاو هولست"، آهنگساز بریتانیایی، در بحبوحه جنگ جهانی اول آن را ساخت. نام این موومان اشاره به خدای جنگ در اساطیر یونان است.

 

تئاتر

 

مفهوم وجودی و فلسفه تاتر در قرن بیستم

باکو، پایتخت آذربایجان شاهد برگزاری پنجمین نشست بین المللی تئاتر با موضوع "فلسفه تئاتر در قرن بیستم: مفهوم وجود" بود.

بیش از ۱۳۰ کارشناس از ۴۰ کشور جهان در این نشست گردهم آمدند تا درباره تجربیات خود و آینده هنر تئاتر گفتگو کنند. همچنین برای علاقمندان کارگاههای تخصصی و دوره های ویژه استادان دایر شد.

برگزارکنندگان این نشست تاکید داشتند که تئاتر باید جایگاه ویژه خود را زندگی اجتماعی و فرهنگی مردم پیدا کند چراکه نقش فرهنگ در کل آن است که با عبور از مرزها میان لایه های گوناگون مردم و تمدنها ارتباط ایجاد کند.

 

 (منابع: جنگ خبر، یورو نیوز، بی بی سی، صدای آمریکا، رادیو فردا، دویچه وله)

 

 

 

منبع: نبرد خلق شماره ۴۰۵، پنجشنبه اول آذر ۱۳۹۷ - ۲۲ نوامبر ۲۰۱۸

 

 بازگشت به نبردخلق

بازگشت به صفحه اول